NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Allemaal spelen!

Natuurspeelplaatsen voor kinderen met en zonder beperking

Het is woensdagmiddag en de lunch is net achter de kiezen. Tijd om de jas aan te trekken. Rits dicht, de deur open: ‘Mam, ik ga buiten spelen!’ Heerlijk urenlang met vriendjes indiaantje spelen, toverdrank brouwen, als een eekhoorn tussen boomtakken door klauteren of simpelweg op je rug in het gras naar de wolken kijken. De wereld ligt aan je voeten. Maar wat als je geen voeten hebt? Wat als je een beperking hebt waardoor naar buiten gaan en lekker spelen nog niet zo eenvoudig is? Ook kinderen met een beperking willen buiten spelen! Helaas is er bij veel natuurspeelplaatsen nog geen rekening gehouden met deze kinderen.

 

Van ambtenaren tot zorginstellingen  

Om kinderen met een beperking de kans te geven om te spelen op een natuurspeelplaats is de inzet van heel wat mensen nodig. Bijvoorbeeld van besturen van (natuurlijke) speeltuinverenigingen, vrijwilligers, toezichthouders en beheerders. Maar ook van speelnatuurontwerpers, hoveniers, aannemers en mensen die natuurlijke activiteiten aanbieden voor kinderen. Ouders, verzorgers, leraren, pedagogisch medewerkers of andere begeleiders moeten weten wat de (on-)mogelijkheden zijn en laten we ook de beleidsmakers niet vergeten, de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor groenbeheer of speelruimtebeleid, directeuren en besturen van instellingen voor kinderen met een beperking, reguliere scholen en financiers.

 

Met de publicatie van 'Allemaal spelen' heeft Springzaad met een team van specialisten een aanzet gegeven. Wat kan er nog meer gedaan worden? 

 

  • Een goed voorbeeld inspireert altijd nieuwe initiatieven. Daarom mogen er best meer voorbeeldlocaties bijkomen. Weet je een locatie waar eigenaren/beheerders wellicht interesse hebben om de plek ook geschikt te maken voor kinderen met een beperking? Praat er eens over! Wij denken graag mee.
  • De kennis over het onderwerp is nog niet uitvoerig in de praktijk getest. Het vergroten van de kennis is dus zeker nog nodig. Uitproberen en vragen stellen liggen altijd aan de basis daarvan! Opnieuw: wij denken graag mee en werken met plezier mee aan het verspreiden van (nieuwe) kennis. 

 

 Pilot Schellerdriehoek in Zwolle

Bij de publicatie van Allemaal Spelen blijft het niet. Bij het project hoort ook de ontwikkeling van 2 pilotlocaties. De eerste pilot lag natuurlijk voor de hand. De bewoners van de wijk Schelle in Zwolle waren tenslotte eigenlijk al begonnen! Springzaad ondersteunt bij de totstandkoming van de natuurspeelplaats in deze wijk en adviseert gemeente en bewoners om er een echte 'samenspel-natuurspeelplaats' van te maken. | |
Vriend of partner worden