Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)
Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)

Vriend of partner worden
landelijke Facebook Springzaad
op de hoogte blijven?
zoek op maand
zoek op onderwerp
 
sluiten

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs

Ik wil graag via email op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog geschreven wordt door Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen).
Naam:
E-mail adres:
E-mail adres:
 
sluiten

Blogs van Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen) op onderwerp


Blog uit Stedendriehoek

20 maart 2018

Groene schoolpleinen in Deventer

Natuurplein van de Rivierenwijkschool in 2016, vlak voor de opening.

Springzaad Stedendriehoek organiseert in samenwerking met de Ulebelt een fietsexcursie langs drie groene schoolpleinen in Deventer. Groene schoolpleinen zijn helemaal hot: de één na de andere school zoekt naar mogelijkheden om het schoolplein te vergroenen en vaak ook klimaatadaptief te maken. Drie scholen in Deventer hebben al een prachtig groen plein en vertellen hier graag meer over. Ga mee op ontdekkingstocht met Springzaad en de Ulebelt langs 3 bijzondere plekken!

De schoolpleinen die we bezoeken zijn heel verschillend.

De Vrije School De Kleine Johannes heeft een omsloten schoolplein, niet openbaar toegankelijk, waar leerkracten en ouders samen een prachtig plein hebben aangelegd een aantal jaren geleden (2013-14). Ontwerp is van Juffie in t Groen.

De Rivierenwijkschool opende haar plein in 2016, als één van Gezonde Scholen (project Jantje Beton/IVN). De school heeft een geweldige groene speelruimte, vlakbij het water, een openbare plek binnen het nieuw ingerichte Venenplantsoen. Ontwerp: Natuurlijk Groen van Wencke Habermann; uitvoering door de Tuinen van Geerdink.

De Ontdekking heeft maar liefst twee natuurpleinen, aan beide kanten van het schoolgebouw. Niet zo'n grote pleinen, maar vernuftig ingericht. Dit plein is geopend in 2017. Ontwerp: Bureau Niche. Uitvoering: Tuinen van Geerdink.

 

Programma:
12.45    Start achterkant station Deventer: met fiets!

13.00    Groene schoolplein Vrije School Kleine Johannes,
    Oosterstraat 3a/b. Toelichting door Nienke Nijhoff, ouder en mede-initiatiefnemer
14.30    Natuurplein Rivierenwijkschool, Zaanstraat 1
    Toelichting door Bart Roumen, leerkracht
15.45    Natuurpleinen Ontdekkingschool, Andriessenplein 4                    Toelichting door Inge Bokelmann, directeur
16.45    Netwerkborrel bij Ulebelt, Maatmansweg 3

 

Opgave via deventer@springzaad.nl (vol=vol)
Kosten: 10 euro (incl drankje)

Station Deventer beschikt over OV-fietsen

reageer »
16 mei 2017

50 dingen-project: Top-plek Nieuw Rande

drie stoere jongens op de boomstam

Barbara en Anna wonen allebei in Deventer en onze kinderen groeien op in het prachtige Salland. Wij gaan geregeld erop uit met onze kids om op natuurspeelplekken of natuurlijke plekken te spelen. Voor het project 50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12de van Stichting Springzaad onderzoeken we verschillende locaties en bepalen we welke dingen je, na een bezoek aan de locatie, van de lijst kunt strepen!

 

Natuurbeleven op Nieuw Rande

 

Op een maandagmiddag voorjaar zijn we naar Nieuw Rande afgereisd. Voor beiden een endje weg, maar Barbara twijfelt niet om ook dan met de fiets te komen!

 

Het was warm, broeierig en zonnig. De kids ingesmeerd, helpt ook een beetje tegen de opdringerige muggen, en eten in de rugzak voor de picknick later op de dag. De jongens gaan in volle vaart er vandoor en omdat we weten dat er veel water is en nog niet alle kids kunnen zwemmen zijn we een beetje zenuwachtig. Ze blijven, dit keer, netjes op het pad, hoewel een omgevallen boom richting water heel aantrekkelijk bleek. Wij wilden verder, maar gelukkig konden ze hun hart even later ophalen...

 

Op het eiland ten oosten van Geb en Gaia kwamen we een spannend huisje tegen. Zelf dachten we dat dat een ijskelder was, maar als iemand ons wijzer kan maken, graag! Na nog enkele meters het pad te hebben gevolgd, kwamen we een omgevallen boom OVER HET WATER tegen! Dat was natuurlijk geweldig. De drie oudste jongens zaten er als de kippen op en liepen algauw over en door het water op de boomtakken. Wat was dat spannend! Ook een beetje voor ons, want ze kunnen nog niet allemaal goed zwemmen en als ze hun hoofd stootten...

 

(lees hier verder!)

reageer »
21 maart 2017

50-dingen-boekjes zijn binnen!

Tijd om het project nu echt uit te gaan rollen! Na ruim een jaar voorbereiden, geld zoeken, overleggen, brainstormen, locaties zoeken, activiteiten bedenken, schrijven, schaven, vormgeven, schrappen en aanvullen: zijn we nu zover dat we gaan beginnen met het uitdelen van de boekjes aan de kinderen van groep 3 in Deventer! De juffen en meesters van al ruim 800 kinderen hebben enthousiast gereageerd op onze vraag of we langs mogen komen met de boeken.

Met maar een doel: meer kinderen naar buiten! Lekker buiten spelen in de natuur, ravotten, klimmen, klauteren, springen, chillen, beleven!

En ook aan grote mensen laten zien hoe leuk het buiten kan zijn, en wat je daar met je kinderen allemaal kan doen! (sommige grote mensen zijn dat zelf een beetje vergeten van hun eigen jeugd...). En dat er buiten nog een hoop te beleven is, ondanks het feit dat natuur soms verder weg is of lastig te bereiken.

reageer »
18 oktober 2016

50 dingen- 50 jaar geleden

Kinderspelen; Pieter Brueghel de Oude (1525-1569)

Dit keer een ingezonden blog, die via de website binnekwam en prachtig aansluit op ons 50-dingenproject:

Een kind laat zich niet sturen door een boekje met 50 dingen die voor zijn 12e gedaan moeten zijn, maar bepaalt dat zelf, kijkend naar zijn omgeving. Het bekende schilderij van Pieter Brueghel de Oude (1525-1569), laat maar liefst tachtig spelen zien en die worden praktisch allemaal buiten gespeeld. Of het wel of niet tot de natuur behoort doet niet ter zake, als het maar buiten is, waarbij je als kind kunt spelen of verbeelden, dat de digitale wereld die je binnen houdt niet bestaat en als je vindt dat ze wel bestaat een monster is dat je moet bestrijden, net zoals ik als 8-jarige (1960) de velden met brandnetels bevocht (besloeg met een stok),die de zandhopen rond de Jan Luijkenkolk op de Zandweerd bedekten. Er was in mijn jeugd geen digitale wereld, die aandacht uit je wegtrok, maar de apps zaten wel in ons hoofd. Die apps hoefden niet te wedijveren met hetgeen kinderen (en volwassenen) nu op zich laten afkomen en dat moeilijk kunnen beheersen als ze zich in hun omgeving willen handhaven (wat zijn we zonder internet en mobiel). Je zou dus nu een app moeten hebben die het bebouwde en onbebouwde gebied anders toont dan de werkelijkheid is. De werkelijkheid van je eigen omgeving kunnen vervormen, ontwerpen, verbouwen, wijzigen, bespelen in de vorm van een game en dat dan buiten uitproberen, want dat is spelen. Wanneer je als kind combinaties leert maken op het voetbal- of hockeyveld, kun je ook leren de wereld buiten die velden als speelgebied te zien. Zo heb ik meer dan 30 spelvormen bedacht voor strand, kwelder en wad. Ik zie er wel iets in om gebiedsgerichte games te maken en sluit af met te noemen wat we vroeger uitspookten langs de IJssel e.o:

- Kievitseieren zoeken

- Droog gewaaid gras/hooi dat in het prikkeldraad hing in brand steken

- Kerstbomen ophalen, een grote stapel maken en in brand steken

- Proberen een klein sluisje in een sloot open of dicht te draaien (verschil hogere en lagere uiterwaard)

- Als eerste over een kolk schaatsen

- Bij Olst en de Haere vreemde objecten ontdekken die niet op een kaart stonden, zodat we zelf een kaart tekenden, waar niets geheim aan was, omdat iedereen ze kon zien, maar wij vroegen ons af waarvoor ze dienden en gingen het nabouwen (op de site van de IJssellinie kun je nu een app vinden waarbij het water binnenstroomt)

- Met onze ‘buurtclub’ voetballen op een echt voetbalveld en uitkijkposten neerzetten om te zien of de terreinmeester er aan kwam

- Fiets- en schaatswedstrijden organiseren

- Elkaar (of volwassenen) beschieten met papieren pijltjes of met de witte bessen van de sneeuwbes

- Hoe ver kun je komen als de uiterwaarden beginnen onder te lopen, of waar kun je al komen als het water gaat zakken

 

Tussen 12 en 15:

- Een vlot bouwen en de IJssel oversteken

- Een boot bouwen, voorzien van een oude bromfietsmotor en de Zandwetering afvaren

- Bromfietscrossen met een Solex

- Bij een boer werken

- Een hut bij een buurjongen in de achtertuin met zelfgebouwde houtkachel

- Een hut in het bos (Rande)

- Voetballen en beginnen met hockey en wedstrijdschaatsen (clubs)

 

Groet,

Leo Hulst, Mijdrecht, behorend tot gemeente De Ronde Venen, waar ook zo'n 50 dingen boekje is ontwikkeld

reageer »
8 september 2016

30 september Themadag Samen Spelen

Op vrijdag 30 september organiseert de Speeltuinbende samen met Springzaad en de Ulebelt een themadag rond Samen spelen op natuurlijke speelplekken.

 

Het programma is gericht op kennisuitwisseling, elkaar inspireren en samen nieuwe mogelijkheden bedenken zodat ook kinderen met een handicap samen met andere kinderen in de natuur kunnen spelen. We nodigen jullie van harte uit deel te nemen aan de dag.

 

Leidraad voor deze dag zijn de '50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e’ en wat ervoor nodig is om kinderen met handicap deze dingen ook te laten ervaren.

De dag is voor iedereen die zich bezighoudt met (natuur-)speelplekken voor kinderen met en zonder beperkingen, beleidsmakers, ontwerpers en uitvoerders, beheerders en spelbegeleiders.

Meer info

reageer »
8 april 2016

Spelen in 't Oosten! Excursie 12 mei

Springzaad Deventer organiseert in samenwerking met de Tuinen van Geerdink een excursie naar natuurspeelplekken in de Achterhoek  en Twente (met als startpunt Salland). We bezoeken o.a. het splinternieuwe groene schoolplein van Kindcentrum Rivierenwijk in Deventer; een natuurlijk schoolplein in Noordijk, een natuurspeelplek met wadi in Harbrinkhoek, plus het BinnensteBuitenbos in Diepenheim. In Almelo gaan we twee kinderdagverblijven bekijken, bij een boerderij en bij het ziekenhuis. Al deze plekken hebben gemeen dat de Tuinen van Geerdink, ecologisch werkende hoveniers uit Neede, ze hebben aangelegd de afgelopen jaren. Op een bijzondere woonplek in Hengevelde schuiven we aan voor de lunch.

Deze excursie is bedoeld voor het Springzaadnetwerk, en voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke speelplekken, ontwerp, gebruik en beheer ervan. Laat je inspireren en ga mee met ons!

 

Meedoen? We kunnen maximaal 30 deelnemers meenemen, kosten bedragen € 15,- (inclusief een lekkere lunch). Startpunt is Deventer, rond 9.30 uur bij het Kindcentrum, eindpunt is station Almelo, 17 uur. Opgeven kan via een . Bij opgave geldt een betalingsverplichting. Iedereen die zich opgeeft, ontvangt tijdig een bericht met meer details en precieze tijden over het programma. Onderweg zullen we carpoolen, geef aan bij opgave of je met trein komt!

reageer »
1 april 2016

Gedeputeerde Maij bezoekt Slingerrijk

Op woensdag 9 maart bezocht Mevrouw Hester May, gedeputeerde van de provincie Overijssel samen met vertegenwoordigers van de gemeente Olst-Wijhe, de nieuwe Cool Nature plek ‘Het Slingerrijk’ in Olst. Het was een bijeenkomst in ontspannen sfeer, waarbij ook kinderen uit de buurt, ontwerpster Anneke Rodenburg (Tuin en Vlinder) en uitvoerder Johan Geerdink (De Tuinen van Geerdink) aanwezig waren. Mevrouw Hester May toonde volop belangstelling voor het ontwerp en de aanleg van het speelterrein. Daarnaast hielp ze mee met het planten van jonge struikjes.

De kinderen knutselden schilderijtjes van gedroogde natuurlijke materialen en leefden zich daarna helemaal uit in het terrein van Het Slingerrijk.

 

Groet, Anneke Rodenburg

lees verder » | reageer »
24 maart 2016

Inspirerende bijeenkomst over 50-dingenproject

We hebben een inspirerende bijeenkomst gehad om het 50-dingen-project verder uit te rollen in Deventer. Bij de startbijeenkomst kwamen mensen met verschillende achtergronden (IVN, natuurpeuters, zzp-ers, speeluiterwaard), maar met de gemeenschappelijke deler: meer ruimte voor natuur-spelen-kinderen! De lijst met potentieel geschikte natuurtactiviteiten is al veel langer dan 50 dingen, en ook de kaart kon al snel gevuld worden met geschikte locaties. Interesse om mee te denken? Stuur ons een !

Het 50-dingen-project komt voort uit de prijs, die Springzaad Deventer eind januari won in de prijsvraag van de provincie Overijssel voor het allergroenste idee om kinderen meer de natuur in te krijgen. We hebben een half jaar de tijd om dit project verder uit te werken. Idee is om met hulp van een mooi vormgegeven en praktisch boekje, gratis uit te delen aan alle kinderen in groep 3 in Deventer, veel PR en bekendheid te genereren om zoveel mogelijk kinderen weer naar buiten te krijgen. Het boek biedt veel concrete aanknopingspunten en handvatten voor ouders, leerkrachten en begeleiders om met de kinderen naar buiten te gaan.

Wordt vervolgd!

lees verder » | reageer »
6 maart 2016

Start van de aanleg groene schoolplein Rivierenwijk

Langzaam worden de contouren zichtbaar van het groene schoolplein

 

Na meer dan een jaar van plannen maken en voorbereiden is het dan nu eindelijk zover: de mannen van de Tuinen van Geerdink zijn begonnen met de aanleg van één van de 70  Gezonde Schoolpleinen die de overheid stimuleert.

Kindcentrum Rivierenwijk in Deventer krijgt een natuurlijke speelplaats. Tegels eruit en groen erin. Ze hebben het geluk dat de school aan een parkje aan het water grenst waar ze ook gebruik van mogen maken. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de school krijgt meer ruimte en de gemeente heeft er een natuurspeelplaats bij.

lees verder » | reageer »
5 maart 2016

Steeds meer natuurspeelplaatsen in de provincie: het is wat kinderen willen...

De provincie Overijssel gaat met het project Cool Nature vier natuurspeelplaatsen in Overijssel realiseren. Het gaat om natuurspeelplaatsen in Deventer, Hellendoorn, Olst-Wijhe en Wierden. De provincie Overijssel verleent hiervoor € 244.000 subsidie aan de gemeenten. Die gaan samen met bewoners, en met name kinderen, deze speelnatuur realiseren. Lees voor meer: http://www.coolnature.nl/over-cool-nature/nieuws/nieuwsoverzicht/detail/bericht/provincie-overijssel-investeert-in-stoere-natuurspeelplaatsen.html
Eén van de speelplekken  ‘Het Slingerrijk’ in de gemeente Olst is inmiddels bijna gerealiseerd. De komende maand wordt de laatste hand gelegd aan de wilgenconstructies. Dan rest de grootste klus voor de natuur: groen worden, groeien en bloeien!

 

Kijk hier voor de reportage van TV-Oost

reageer »
5 maart 2016

Vooraankondiging: excursie Speelnatuur Twente 12 mei

Om alvast in de agenda te zetten: op donderdag 12 mei organsieert Springzaad Deventer i.s.m. de Tuinen van Geerdink een excursie naar enkele natuurspeelplekken in Twente, aangelegd door Geerdink, onder meer bij kinderdagverblijven. Details volgen!

reageer »
15 februari 2016

Over 50 dingen op een CoolNature plek...

Zo vallen allerlei zaken samen: we worden gevraagd als vertegenwoordiging van Springzaad voor een interview met RTV Oost over ons winnende idee over de lijst met 50-dingen-die je enz. Het interview moet bij voorkeur plaatsvinden op de CoolNature-speelplek in Olst. Daar moet de cameraman namelijk nog een interview afnemen met wethouder Marcel Blind van gemeente Olst, over de ambities van Olst met natuurlijk spelen. Als ik vertel dat deze speelplek is ontworpen door ook een Springzaadlid, te weten Anneke Rodenburg van Tuin en Vlinder, volgt prompt een afspraak voor nog een interview, met Anneke, dit keer op natuurspeelplek de Waterstam bij de Ulebelt in Deventer. Want dat past beter in de agenda's. En bij de Waterstam zijn kinderen volop aan het spelen.

Kortom: op allerlei plekken in de provincie extra aandacht voor de noodzaak om kinderen weer meer de natuur in te krijgen. En voor de lol waar dat mee gebeurt, de professionaliteit waarmee bouwers en ontwerpers dat doen, het enthousiasme van kinderen om ideeen aan te dragen voor hun nieuwe speelplek. En de mogelijkheden om die 50 dingen ook op zo'n speelplek uit te voeren. Of misschien wel op heel andere plekken, in de bossen, bij de Ijssel....

Het boek met de 50-dingen gaat het komende half jaar in elk geval in elkaar gezet worden, we hebben al overleg over de te odnernemen stappen, de eerste mee-denkers hebben zich al gemeld en er is vooral veel enthousiasme en bijval voor dit idee gekomen. Nu gaan we met de hulp van Stichting Buitenmakelaar aan de slag om er iets moois van te maken.

En de gemeente Olst heeft er in elk geval een fraaie speelplek bij, één van de 4 Cool Nature-pilot-speelplekken in de provincie. Waar de laatste boompjes en struiken nog wel in de zompige klei geplant moet worden, maar dat het er veelbelovend uitziet, is nu al te zien voor wie er op let.

 

En anders: dinsdagavond 16 februari, in het programma Overijssel Vandaag van RTV Oost (of in de herhaling/ op internet).

lees verder » | reageer »
31 januari 2016

Springzaad Deventer wint prijs groenste idee Overijssel

Wencke Habermann en Maike Nelissen met cheque en gouden schep net na de prijsuitreiking!

Na een spannende avond met publieksjurering, mocht Springzaad Deventer uiteindelijk met de cheque naar huis! Het idee om de lijst met de 50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde te gaan promoten in Deventer, sloeg aan als het allergroenste idee om kinderen weer in de natuur te krijgen, in de wedstrijd die provincie Overijssel had uitgeschreven. Dat betekent 15.000 euro en een half jaar de tijd om de plannen ook daadwerkelijk tot uitvoer te brengen.

lees verder » | reageer »
23 januari 2016

De 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde!

Heb jij als kind bomen geklommen? Hutten gebouwd? Slootje gesprongen? Naar de sterrenhemel gekeken? Wild gekampeerd? Op een kampvuurtje gekookt? Misschien doe je het nog wel steeds!
Deze activiteiten en nog veel meer vind je terug op de 50-dingen-die-je-moet-doen-voor-je-twaalfde-lijst! Een aantal jaar geleden in Engeland uitgebracht en ook in Nederland met veel enthousiasme ontvangen.
Springzaad Deventer wil deze lijst uitbrengen in Deventer e.o. en doet mee met een prijsvraag van de provincie Overijssel. Klik hier voor meer info!

Vind jij dit ook een leuk idee? Deel het dan en geef het energie! Op donderdag 28 januari vindt er een publieksjurering plaats in het provinciehuis in Zwolle. Wil je erbij zijn en ons aanmoedigen? Aanmelden kan nog t/m ma 25 januari! Stuur dan even een of rechtstreeks via site van JIJ&Overijssel

reageer »
23 december 2015

Buitenspelen met Kerst?!

Heuse ridders openden de natuurspeelplek Slingerrijk in Olst

Springzaad Regionetwerk Deventer heeft inmiddels volop ideeën voor het nieuwe jaar 2016 gemaakt. Er liggen plannen voor samenwerking met de Regio Stedendriehoek (Zutphen, Apeldoorn) en met Zwolle e.o.. We willen onze krachten bundelen en vaker samen excursies organiseren. Gluren bij de buren! Zo liggen er plannen voor een excursiedag naar allerlei speelplekken in Zutphen in het voorjaar. Daarnaast liggen er ook plannen voor nog een excursiedag ruim voor de zomer naar speelplekken in de regio Twente, die  aangelegd zijn door de Tuinen van Geerdink uit Neede, een bedrijf dat inmiddels zijn handtekening onder veel speelplekken in Overijssel en Gelderland heeft gezet. Bij beide excursies streven we naar een zo gevarieerd mogelijk aanbod van speelplekken, dus om behalve openbare speelplekken ook speelplekken bij scholen en kinderopvang te bezoeken. Dus houdt onze blog in de gaten!

 

Speelnatuur Heumensoord

De afgelopen weken is er door diverse Springzaadleden, ook uit onze regio, hard gewerkt aan een bijzonder project bij Vluchtelingenopvangcentrum Heumensoord bij Nijmegen. In samenwerking met o.a. Natuurmonumenten is een prachtige speelplek aangelegd voor de kinderen uit dit opvangcentrum. Deze plek is feestelijk geopend op 13 december j.l.! Enkele Syrische vluchtelingen, veel Springzaadleden en enkele andere organisaties hebben kosteloos meegewerkt aan deze prachtige nieuwe natuurspeelplek.

 

Slingerrijk in Olst

In Olst is 28 november met een groot ridderfeest Cool-Nature plek Het Slingerrijk geopend. Ruim 40 volwassenen en kinderen stapten die dag door de zware klei om samen zo'n 2.000 bomen en struiken te planten. Het Slingerrijk is gemaakt naar ontwerp van Anneke Rodenburg van Tuin en Vlinder. Deze plek, waar nog hard aan gewerkt wordt, ligt bij de Aardenhuizen aan het spoor Deventer-Zwolle. Ze is te herkennen aan een grote heuvel met een reusachtige kroon van wilgentenen. Behalve deze Koningsbult, wordt er ook gewerkt aan een dwergendoolhof en een riddereiland met twee kasteeltorentjes en een prinsessentroon. Daarnaast komt er een fietscrossbaantje, en een speelplek voor de kleintjes. Er is straks volop ruimte om te struinen, klauteren, ontdekken en spetteren!

 

Stap voor Stap

Van één van onze Springzaadleden verscheen half oktober het boek 'Stap voor Stap naar Groene kinderopvang', een uitgave van Groen Cement: waarom is spelen in het groen zo belangrijk, waar liggen de kansen voor de kinderopvang, hoe maak je je kinderopvanglocatie groen, hoe betrek je pedagogisch medewerkers in dit proces en hoe houdt je de aandacht voor natuurbeleving in een groene buitenruimte levendig? Een kleurig werkboek vol ideeën en tips!

 

Speelnatuurkaart

Tot slot wensen we alle bloglezers goede kerstdagen een inspirerend groen en speels 2016! En als tip voor de kids in je omgeving : lekker buitenspelen met Kerst  in één van de vele natuurspeelplekken die ons land rijk is! Zie hiervoor de site

 

Hartelijke groet,

Maike Nelissen, Wencke Habermann en Anneke Rodenburg Regionetwerk Deventer

 

ps onze goeie voornemens? vaker bloggen!

reageer »
17 augustus 2015

"Spelen tot je groen ziet"!

Dat is wat vrijeschool De Kleine Johannes in Deventer voor al haar leerlingen wil. Buiten op het plein: samen spelen met water en zand, spelenderwijs leren over de natuur, bouwen, klauteren, verstoppen, wiebelen, ontdekken.

De kinderen van Christoforus Kinderopvang spelen volop mee op ons plein (0-4 jaar en BSO). In de afgelopen twee jaar hebben ouders, kinderen en leerkrachten heel hard gewerkt om het groene en avontuurlijke schoolplein te realiseren.

Het is prachtig geworden en we zijn erg trots.

 

Graag nodigen wij u uit om ons plein te bekijken en beleven. Tevens zal een inspirerend spreker u meenemen om te horen en ervaren wat het belang is van een dergelijk groen plein voor het onderwijs in brede zin.

 

Op 18 september bent u van harte welkom tussen 15.00 en 17.00 uur bij vrijeschool De Kleine Johannes, Oosterstraat 3a te Deventer. Gasten uit de kinderopvangbranche zijn al om 14.30 uur welkom bij ons kindcentrum De Bloesemboom. De medewerkers van de Bloesemboom zullen u dan vertellen over hun ervaringen met het plein

 

Programma:

14.30 uur             Kinderdagverblijven – plein bezoeken en vragen stellen aan medewerkers

15.00 uur             Plein open voor alle overige gasten

15.30 uur             Visie achter ons plein en het proces van realisatie (Directeur Wim den Blanken)

15.45 uur             Spreker over belang groene schoolpleinen in het onderwijs

16.30 uur             Borrel op het plein – gelegenheid om aan de ontwerper, de Werkgroep speelplein en de directeur praktische vragen te stellen over realisatie.

 

Wij verzoeken u zich aan te melden voor deze middag via administratie@vsdekleinejohannes.nl.

Voor vragen kunt u bellen met 0570 – 626115.

 

Met vriendelijke groet,

 

Wim den Blanken (directeur)

Nienke Nijhoff (ouder op school)

Gerda Vermeulen (kleuterjuf)

reageer »
25 juni 2015

Stoere boomhut in de speeltuin

stoere boomhut(tenbouwer)

In buurtspeeltuin de Zandweerd in Deventer verrijst een hele stoere robuuste boomhut. De boomhut is een prachtige aanwinst in de speeltuin, die al een aantal jaren bezig is te vergroenen.

Deze boomhut is gebouwd door de mannen van de Tuinen Van Geerdink, die ook al tekenden voor tal van andere gave natuurspeelplekken. Nog heel even wachten en dan kan er ook gespeeld worden op deze plek! Buurtbewoonster en Springzaadlid Wencke Habermann is ook betrokken bij deze speeltuin, mooie aanwinst binnen het groene speelnetwerk van Deventer!

 

Deze stoere boomhut is in juni 2015 goedgekeurd.

lees verder » | reageer »
15 maart 2015

Opening Natuurspeelplek Ulebelt

lekker pompen!

Eindelijk is het zover: de speelplek is zo goed als klaar en op woensdag 25 maart gaan we hem openen! Dan hebben we er nog een weekje klussen op zitten, maar dan is het ook echt een gave speelplek geworden. Boven op de enk, met lekker veel ruige speelnatuur, dikke boomstammen, flinke stenen, mooie wilgenconstructies, uitkijkpunt, amfitheater om te chillen en uiteraard een waterpomp om flink mee te kliederen.

Kom je ook naar het openingsfeest? We gaan de naam van de speelplek onthullen! Bedacht door een kind....!

Woensdag 25 maart, 14.15 uur; wethouder Frits Rorink zal de openingshandeling verrichten!

reageer » | 1 reactie
12 februari 2015

Hundertwasser in de natuurspeelplek

De nieuwe Natuurspeelplek bij NME-centrum De Ulebelt in Deventer is alvast een prachtig kunstwerk rijker! Onderdeel van deze speelplek voor kinderen vanaf 8 jaar, is een 4 meter lange tunnel, 1,3 m breed. Omdat er in het ontwerp van de speelplek nadrukkelijk voor is gekozen om ook aan rolstoelers ruimte te bieden, moest deze tunnel zo breed en robuust worden. Daardoor kon het kruipgat niet een flinke rioolbuis worden, maar is er uiteindelijk gekozen voor uitvoeren met betonnen L-elementen, waarbij de harde, vierkante tunnelingangen werden ‘verzacht’ met Robiniastammen. De gladde wanden leken ons net teveel uitdaging voor liefhebbers van spuitbussen, stiften en dergelijke. Daarom ontstond al snel het plan om een graffiti-kunstenaar te vragen hier iets moois van te maken. Tenslotte is er een soort ongeschreven code dat je elkaars ‘tags’ niet overschildert. Een graffiti-kunstenaar was snel gevonden. In onderling overleg met deze Felix Newhouse (artiestennaam; tevens student aan kunstacademie) is gekozen voor een stijl van schilderen, waarbij de meeste stemmen uitgingen naar iets a la Hundertwasser. Deze Oostenrijkse kunstenaar is bekend van de door hem ontworpen, kleurrijke gebouwen en bekend voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.

lees verder » | reageer »
17 december 2014

Kinderdagverblijf Het Buitenhuis

Ter afsluiting van het Jaar van de Groene Kinderopvang interviewde Marjan Wagenaar Korine Laarhoven van Kinderopvang Het Buitenhuis in Schalkhaar.

 

"Toen wij op zoek gingen naar een kinderdagverblijf voor onze dochter, konden we niet om het Buitenhuis heen. De ‘groenste’ kinderopvang in de omgeving, die moesten we natuurlijk als eerste bekijken! Een kikkerpoel, een wilgenbosje-in-spe, twee geitjes, een moestuin, buitenbedjes… en niet te vergeten: prachtig uitzicht op de weilanden rondom en elke dag een boswandeling. Al snel waren we verkocht. Inmiddels gaat dochterlief er elke maandag en woensdag heen. Als ik haar ophaal, zie ik dat ze een fijne dag heeft gehad." 

 

Nieuwsgierig? Lees hier het verslag!

reageer »
18 november 2014

Aanleg natuurspeelplek: elke dag anders

De nieuwe natuurspeelplek bij De Ulebelt wordt steeds mooier! Sinds een paar weken zijn we hard aan het werk. Op donderdag 13 november bovendien in een Springzaad-workshop met een groep vrijwilligers uit hele land om een amfitheater te maken. Met veel fraaie stenen, zelfs oude lithostenen als afdeklaag. De deelnemers leerden alles over het goed funderen van de zitplekken, het juist stapelen en metselen en keuze voor stenen en ontwerp.

Goede tips van Hans en Niek, de uitvoerders van Tuinen van Geerdink: hou het beeld rustig, dus niet teveel verschillende stenen, gebruik ze in groepjes en niet in een wild mozaiek; goed vastzetten met cement, maak gebruik van bijzondere stenen, zoals de lithostenen in de afdeklaag.

Behalve het amfitheater (geschikt om met een klas in te zitten) is ook een start gemaakt met de nieuwe waterspeelplaats en de peilers waar straks de waterbak op komt te liggen. Zodanig, dat een rolstoel er onder geschoven kan worden.

reageer »
26 oktober 2014

Workshop / meewerkdag `Samen sjouwen en stenen bouwen┬┤

amfitheater op de maquette van de natuurspeelplek

Op donderdag 13 november organiseert De Ulebelt/ Springzaad Deventer een meewerkdag op de in aanleg zijnde natuurspeelplek. In deze natuurspeelplek zijn een amfitheater, uitkijkpunt en keermuurtjes gepland, die we gaan bouwen met allerhande stenen en herbruikbaar stenig materiaal. Speciaal om hier handigheid in te krijgen, en meer te leren over handig toepassen van stenen, juiste en stevige manier van stapelen, combineren met beplanting etc organiseren we een workshopdag, speciaal voor actieve en betrokken Springzaadmensen! Uitvoerder De Tuinen van Geerdink zal deze dag begeleiden. Zin om mee te komen doen? We beginnen om 9 uur, rond 17 uur is eindtijd! Maximaal 15 deelnemers kunnen meedoen, deelnamekosten bedragen 27,50 euro (Vrienden van Springzaad: 20,- euro). Voor dit bedrag beloven wij een gezellige, constructieve en leerzame dag, koffie/thee en stevige soep bij de lunch.

 

De Ulebelt is hèt NME-centrum in Deventer met een eigen terrein van 7 hectare met kinderboerderij, een natuurspeelplek voor de allerkleinsten en thematuinen. Dit najaar gaan we boven op de enk een nieuwe natuurspeelplek bouwen voor kinderen vanaf 8 jaar, naar ontwerp van Anneke Rodenburg van Tuin en Vlinder.

Zin gekregen?

Aanmelden of meer info bij van NME-centrum De Ulebelt, m.nelissen@ulebelt.nl of tel 0570-653437. www.ulebelt.nl

reageer »
9 september 2014

Geslaagde fietstocht Speelnatuur Deventer

Toelichting in het Drakennest

Er zijn al zoveel plekken met speelnatuur binnen Deventer, dat de geplande fietsexcursie af en toe moest besluiten om sommige plekken alleen fietsend te bekijken: niet afstappen dus anders gaat de tocht te lang duren! Maar op een aantal plekken is stoppen zeer de moeite waard. Als startlocatie van een speelnatuur-excursie ligt De Ulebelt uiteraard erg voor de hand, met haar 2 natuurspeelplekken. Anneke Rodenburg vertelt hier uitvoerig over haar ontwerp van de speelplek voor jonge kinderen. Stijn van Dijk kan als beheerder van de speelplek ook toelichten welke onderhoudswerkzaamheden hij zoal tegenkomt. Via twee natuurspeelplekken in aanbouw in de nieuwe wijk Wijtenhorst voert de overigens ook zeer prachtige fietstocht nog langs de waterspeelplek in het Zandweteringpark.

lees verder » | reageer »
10 juli 2014

Fietsexcursie natuurspeelplekken Deventer

Op vrijdag 29 augustus fietsen we langs speelnatuur in Deventer (van 9- 16 uur).

Al fietsend komen we op veel verschillende plekken en op elke plek hebben we iemand weten te strikken die wat kan vertellen over de achtergrond van de speelplek. En natuurlijk is de dag ook bedoeld om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

We hopen dat je erbij kunt zijn! Graag tot ziens op vrijdag 29 augustus.

Opgeven voor de fietsexcursie kan door een te sturen met hierin de volgende gegevens: naam, telnr, mailadres, woonplaats.

Deelnemers ontvangen een bevestiging en meer details over programma!

Klik hier voor het programma

reageer » | 2 reacties
12 juni 2014

3x De Wijtenhorst

Mede dankzij de inspanningen van de bewoners van de nieuwbouwwijk De Wijtenhorst in Schalkhaar, worden binnenkort 3 speelplekken gerealiseerd, met een combinatie van speelaanleidingen en speeltoestellen. De bewoners hebben tijdens een aantal bijeenkomsten actief mee gedaan aan de vormgeving van het uiteindelijke ontwerp. De ontwerpen zijn gemaakt door Tuin en Vlinder. De definitieve ontwerpen van de 3 speellocaties in De Wijtenhorst (Wijtenhorstweg, Van der Wijcklaan en Rondekamp) zijn gepubliceerd op de website van de gemeente Deventer.

 

Deze maand worden de speelplekken ingericht en de toestellen geplaatst. De locatie aan de Rondekamp wordt ingericht als de keten van projectontwikkelaar Koopmans verwijderd zijn. De beplanting volgt in november/december.

reageer »
27 mei 2014

Fiets mee langs natuurspeelplekken in Deventer! Verzet naar 29 augustus!

Het is zo ver; voor het eerst sinds ons bestaan als regionetwerk Springzaad-Deventer organiseren we een excursie! Op vrijdag 29 augustus fietsen we langs speelnatuur in Deventer (van 9- 16 uur). Eindelijk een dag waarop iedereen uit Deventer en omgeving die ‘iets’ met speelnatuur heeft zijn of haar hart kan ophalen!

Al fietsend komen we op veel verschillende plekken en op elke plek hebben we iemand weten te strikken die wat kan vertellen over de achtergrond van de speelplek. En natuurlijk is de dag ook bedoeld om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Zogezegd een eerste netwerkdag voor Springzaad Deventer, dus. Zie voor meer informatie de bijlage!.

We hopen dat je erbij kunt zijn! Graag tot ziens op vrijdag 29 augustus!

Opgeven voor de fietsexcursie kan door een te sturen met hierin de volgende gegevens: naam, telnr, mailadres, woonplaats.

Deelnemers ontvangen een bevestiging en meer details over programma!

lees verder » | reageer »
23 mei 2014

Natuurlijke speelplek Diepenveen geopend

Waterspeelplek

Een prachtige dag voor de opening van een natuurlijke speelplek: zaterdag 17 mei in Diepenveen. In aanwezigheid van veel genodigden, vooral volwassenen, opende burgemeester Heidema de speelplek. Alle kinderen bleken inmiddels allang de weg naar het speelwater gevonden te hebben en vermaakten zich opperbest met pompen, modder en kikkervisjes.

lees verder » | reageer »
23 maart 2014

Speelplekontwerp middag bij De Ulebelt

Nieuwe bewoners en kinderen van de nieuwbouwwijk Wijtenhorst in Deventer kwamen op 8 maart j.l. naar De Ulebelt om hun eigen natuurlijke speelplek ontwerpen. De gemeente en ontwerpster Anneke Rodenburg waren erbij.

In de wijk Wijtenhorst zijn 3 speelplekken gepland. Oorspronkelijk zouden er alleen speeltoestellen op deze plekken geplaatst worden. De gemeente Deventer moet echter bezuinigen op het onderhoud van speeltoestellen en daarom is gekozen voor een meer natuurlijke inrichting van deze plekken met een enkel speeltoestel. Anneke Rodenburg van Tuin en Vlinder had in een Powerpoint presentatie al laten zien dat een natuurlijke inrichting van een speelplek voor veel spanning en speelplezier kan zorgen.

lees verder » | reageer »
13 maart 2014

Workshop 'Onderhoud aan natuurspeelplekken'

Een stralende lentedag voor een workshop onderhoud natuurspeelplekken: op 13 maart kwamen 24 deelnemers bij elkaar op De Ulebelt om met elkaar te ontdekken wat er komt kijken bij onderhoud aan speelplekken. 

lees verder » | reageer »
10 december 2013

Spelen tot je groen ziet - Schoolplein Vrije School

Vrijeschool De Kleine Johannes gaat de komende twee jaar haar schoolplein omtoveren tot een prachtige plek om te struinen, bouwen, onderzoeken, beleven, …. Het wordt groener, speelser, spannender, avontuurlijker achter het ruim 130 jaar oude schoolgebouw. De elementen voor het nieuwe plein, ontworpen door Marjan Deurloo (www.juffieintgroen.nl) uit Harderwijk, passen bij de visie van de school.

lees verder » | reageer »
12 november 2013

Een Oog langs de IJssel

Tja, het valt wel op!

 

Al jaren speelt de wens voor een speeluiterwaard langs de IJssel, aangewakkerd door verschillende organisaties zoals IJssellandschap en Ulebelt. Met de opening van de Natuurderij, begin november, leek die wens tot werkelijkheid te komen.  Op geheel eigen-wijze heeft Stichting Keizersrande die dag het project Speeluiterwaard gelanceerd, dat 10 keer per jaar zal neerstrijken ergens in de uiterwaarden. Een niet te missen project: er ligt een groot rood object in de wei, “het oog” genaamd. Geen echte natuurspeelplaats dus, maar wel een plek waar kinderen uitgedaagd worden de natuur met al hun zintuigen te verkennen. 

lees verder » | reageer »
27 september 2013

Drakennest geopend

Eindelijk was het dan zover: op 18 september kon de natuurspeelplek in de wijk Borgele geopend worden. Op een van zichzelf al uitdagende plek achter wijkcentrum De Schalm heeft Hans Nijmeijer van De Tuinen van Geerdink een speelplek gerealiseerd, ontworpen door Anneke Rodenburg. Een plek uiteraard met veel houtsnijwerk in de boomstammen, een waterspeelplek met grote stenen, hoekjes om te verstoppen en samen te komen (’meidenchillhoek’) en voldoende struiken en bloemen aangeplant voor natuurbeleving. Wel jammer dat de bloemenweide nog net even vóór de opening ‘netjes’ gemaaid is… 

lees verder » | reageer »
2 augustus 2013

Borgele

Vanmiddag ben ik even wezen kijken bij de speelplek achter Wijkcentrum de Schalm in Borgele. Wat een heerlijk koele plek onder de bomen op zo'n warme zonnige dag. Volop kinderen aan het spelen met water en zand, fietsjes neergegooid aan de rand van de speelplek.

lees verder » | reageer »
1 juli 2013

Lekker veel modder!

Op vrijdag 28 juni speelden heel veel kinderen in de modder op de Ulebelt. Modder staat maar zelden centraal op een natuurspeelplaats, maar wat vonden de kinderen het geweldig! Het was erg leuk om te zien hoe kinderen eerst aarzelend, maar later vol overgave midden in de modder gingen staan. Sommigen gingen er zelfs in liggen! Bekijk het filmpje voor een impressie (ong. vanaf 5.30 minuut).

lees verder » | reageer »
21 juni 2013

Vies worden op de International Mud Day

Tijdens de Nationale Modderdag op vrijdag 28 juni laat De Ulebelt zien hoe leuk het is om met modder te spelen. Laat je lekker vies worden, kom meedoen en kom lekker aanmodderen!  Op beide natuurspeelplekken op het terrein van De Ulebelt aan de Maatmansweg kunnen kinderen zich uitleven met onder meer een blotevoetenmodderpad, heksensoep en moddertaartjes. ’s Middags gaan we een grote moddertouwtrekwedstrijd houden. Natuurlijk is het elke dag modderdag bij De Ulebelt, maar op deze speciale dag wil De Ulebelt kinderen én volwassenen laten ontdekken wat modder is, hoe je er mee kan spelen en wat aarde betekent voor ons dagelijkse leven.

lees verder » | reageer »
23 mei 2013

Speeltuin De Zandweerd vergroent

Maquette van de kinderen

Speeltuin de Zandweerd is een grote traditionele speeltuin met veel speeltoestellen en een sportveld midden in de wijk Zandweerd in Deventer. In 2012 werd door het bestuur van de speeltuinvereniging het plan opgevat om de speeltuin te gaan vergroenen. Hier was een praktische reden voor. Op warme zomerdagen was het in de speeltuin zo warm dat er niet gespeeld werd.

 

Begin 2012 is een Werkgroep Vergroening in het leven geroepen, die de taak kreeg om allerlei ideeën uit te werken tot een concreet plan. Het bestuur wilde graag dat het speelterrein een parkachtig karakter zou krijgen. Daarnaast moest de beplanting ook voor dieren aantrekkelijk zijn. Verder wilde het bestuur graag dat er een waterspeelplaats gerealiseerd zou worden. 

lees verder » | reageer »
20 mei 2013

Housewarming bij de Groene Golf

Duurzaamheid; daar gaat het om bij de Groene Golf. Zoals je tegenwoordig wel vaker ziet, ontstond er na het vertrek van speeltuinvereniging De Driehoek een ‘vrij’ stukje land in Deventer, vlak bij het stadion van de Go Ahead Eagles. De gemeente had geen directe plannen voor het terrein en schreef daarom een prijsvraag uit. Wie kan en wil er iets moois – maar tijdelijks - maken op deze voormalige speeltuin? Transition Towns (TT) Deventer zag haar kans schoon en realiseert hier nu voor tenminste vijf jaar haar nieuwe duurzaamheidscentrum ‘De Groene Golf’. Op zondag 19 mei hield TT daarom een ‘housewarming’ voor iedereen die geïnteresseerd is. Ik maak van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen en tegelijk Cees Bakker en Marc Gehrels te ontmoeten.

lees verder » | reageer »
5 april 2013

Nog meer speelnatuur graag!

De Takkenbende, natuurspeelplaats op de Ulebelt

Dit jaar gaat Springzaad 'local'. En daar haakt Deventer op aan! Vier enthousiaste en trouwe Springzaad-liefhebbers starten een lokaal steunpunt voor natuurspeelplaatsen voor de Koekstad, en natuurlijk de omgeving. Nog meer natuurspeelplaatsen graag!

 

Al meer dan 10 jaar ondersteunt het netwerk Springzaad allerlei mensen die bezig zijn om kinderen en natuur meer ruimte te geven. Er worden workshops gegeven, excursies uitgezet, inspirerende bijeenkomsten gehouden en nieuwe kennis ontwikkeld, allemaal met als doel de deelnemers uit het netwerk zo goed mogelijk in staat te stellen nieuwe natuurspeelplaatsen aan te leggen of (meer en meer) bestaande natuurspeelplaatsen goed te onderhouden. 

 

In de afgelopen 10 jaar is dat zo goed gelukt dat er versterking nodig is. Daarom starten wij een nieuw, lokaal steunpunt. In de oude vertrouwde Springzaad-stijl zullen we vanuit dit steunpunt dienen als vraagbaak voor ieder die dat nodig heeft. Maar ook zullen we zorgen dat iedereen die hier in de buurt bezig is met natuurlijke speelplaatsen elkaar weet te vinden voor goede raad en hulp. Gesteund door andere regio's en het landelijke team spitten we specifieke thema's verder uit. En via deze blog houden we iedereen die dat wil op de hoogte van speelnatuur in Deventer en omstreken! 

 

Heb je een vraag over speelnatuur? Hulp nodig bij je project? Neem contact met ons op. Abbonneer je op deze blog en blijf op de hoogte van speelnatuur in je eigen buurt! En kennen we jouw project nog niet; laat het ons weten. Zo bouwen we met elkaar aan steeds meer, mooiere en misschien wel betere speelnatuur. 

 

Maike Nelissen

Wencke Habermann

Anneke Rodenburg

Marjan Wagenaar

reageer »

| |
Vriend of partner worden