Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)
Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)

Vriend of partner worden
landelijke Facebook Springzaad
op de hoogte blijven?
zoek op maand
zoek op onderwerp
 
sluiten

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs

Ik wil graag via email op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog geschreven wordt door Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen).
Naam:
E-mail adres:
E-mail adres:
 
sluiten

Blogs van Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen) op onderwerp


Blog uit Stedendriehoek

NATUURSPEELPLAATS IN DE SCHIJNWERPERS


20 maart 2018

Groene schoolpleinen in Deventer

Natuurplein van de Rivierenwijkschool in 2016, vlak voor de opening.

Springzaad Stedendriehoek organiseert in samenwerking met de Ulebelt een fietsexcursie langs drie groene schoolpleinen in Deventer. Groene schoolpleinen zijn helemaal hot: de één na de andere school zoekt naar mogelijkheden om het schoolplein te vergroenen en vaak ook klimaatadaptief te maken. Drie scholen in Deventer hebben al een prachtig groen plein en vertellen hier graag meer over. Ga mee op ontdekkingstocht met Springzaad en de Ulebelt langs 3 bijzondere plekken!

De schoolpleinen die we bezoeken zijn heel verschillend.

De Vrije School De Kleine Johannes heeft een omsloten schoolplein, niet openbaar toegankelijk, waar leerkracten en ouders samen een prachtig plein hebben aangelegd een aantal jaren geleden (2013-14). Ontwerp is van Juffie in t Groen.

De Rivierenwijkschool opende haar plein in 2016, als één van Gezonde Scholen (project Jantje Beton/IVN). De school heeft een geweldige groene speelruimte, vlakbij het water, een openbare plek binnen het nieuw ingerichte Venenplantsoen. Ontwerp: Natuurlijk Groen van Wencke Habermann; uitvoering door de Tuinen van Geerdink.

De Ontdekking heeft maar liefst twee natuurpleinen, aan beide kanten van het schoolgebouw. Niet zo'n grote pleinen, maar vernuftig ingericht. Dit plein is geopend in 2017. Ontwerp: Bureau Niche. Uitvoering: Tuinen van Geerdink.

 

Programma:
12.45    Start achterkant station Deventer: met fiets!

13.00    Groene schoolplein Vrije School Kleine Johannes,
    Oosterstraat 3a/b. Toelichting door Nienke Nijhoff, ouder en mede-initiatiefnemer
14.30    Natuurplein Rivierenwijkschool, Zaanstraat 1
    Toelichting door Bart Roumen, leerkracht
15.45    Natuurpleinen Ontdekkingschool, Andriessenplein 4                    Toelichting door Inge Bokelmann, directeur
16.45    Netwerkborrel bij Ulebelt, Maatmansweg 3

 

Opgave via deventer@springzaad.nl (vol=vol)
Kosten: 10 euro (incl drankje)

Station Deventer beschikt over OV-fietsen

reageer »
23 januari 2016

De 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde!

Heb jij als kind bomen geklommen? Hutten gebouwd? Slootje gesprongen? Naar de sterrenhemel gekeken? Wild gekampeerd? Op een kampvuurtje gekookt? Misschien doe je het nog wel steeds!
Deze activiteiten en nog veel meer vind je terug op de 50-dingen-die-je-moet-doen-voor-je-twaalfde-lijst! Een aantal jaar geleden in Engeland uitgebracht en ook in Nederland met veel enthousiasme ontvangen.
Springzaad Deventer wil deze lijst uitbrengen in Deventer e.o. en doet mee met een prijsvraag van de provincie Overijssel. Klik hier voor meer info!

Vind jij dit ook een leuk idee? Deel het dan en geef het energie! Op donderdag 28 januari vindt er een publieksjurering plaats in het provinciehuis in Zwolle. Wil je erbij zijn en ons aanmoedigen? Aanmelden kan nog t/m ma 25 januari! Stuur dan even een of rechtstreeks via site van JIJ&Overijssel

reageer »
17 augustus 2015

"Spelen tot je groen ziet"!

Dat is wat vrijeschool De Kleine Johannes in Deventer voor al haar leerlingen wil. Buiten op het plein: samen spelen met water en zand, spelenderwijs leren over de natuur, bouwen, klauteren, verstoppen, wiebelen, ontdekken.

De kinderen van Christoforus Kinderopvang spelen volop mee op ons plein (0-4 jaar en BSO). In de afgelopen twee jaar hebben ouders, kinderen en leerkrachten heel hard gewerkt om het groene en avontuurlijke schoolplein te realiseren.

Het is prachtig geworden en we zijn erg trots.

 

Graag nodigen wij u uit om ons plein te bekijken en beleven. Tevens zal een inspirerend spreker u meenemen om te horen en ervaren wat het belang is van een dergelijk groen plein voor het onderwijs in brede zin.

 

Op 18 september bent u van harte welkom tussen 15.00 en 17.00 uur bij vrijeschool De Kleine Johannes, Oosterstraat 3a te Deventer. Gasten uit de kinderopvangbranche zijn al om 14.30 uur welkom bij ons kindcentrum De Bloesemboom. De medewerkers van de Bloesemboom zullen u dan vertellen over hun ervaringen met het plein

 

Programma:

14.30 uur             Kinderdagverblijven – plein bezoeken en vragen stellen aan medewerkers

15.00 uur             Plein open voor alle overige gasten

15.30 uur             Visie achter ons plein en het proces van realisatie (Directeur Wim den Blanken)

15.45 uur             Spreker over belang groene schoolpleinen in het onderwijs

16.30 uur             Borrel op het plein – gelegenheid om aan de ontwerper, de Werkgroep speelplein en de directeur praktische vragen te stellen over realisatie.

 

Wij verzoeken u zich aan te melden voor deze middag via administratie@vsdekleinejohannes.nl.

Voor vragen kunt u bellen met 0570 – 626115.

 

Met vriendelijke groet,

 

Wim den Blanken (directeur)

Nienke Nijhoff (ouder op school)

Gerda Vermeulen (kleuterjuf)

reageer »
15 maart 2015

Opening Natuurspeelplek Ulebelt

lekker pompen!

Eindelijk is het zover: de speelplek is zo goed als klaar en op woensdag 25 maart gaan we hem openen! Dan hebben we er nog een weekje klussen op zitten, maar dan is het ook echt een gave speelplek geworden. Boven op de enk, met lekker veel ruige speelnatuur, dikke boomstammen, flinke stenen, mooie wilgenconstructies, uitkijkpunt, amfitheater om te chillen en uiteraard een waterpomp om flink mee te kliederen.

Kom je ook naar het openingsfeest? We gaan de naam van de speelplek onthullen! Bedacht door een kind....!

Woensdag 25 maart, 14.15 uur; wethouder Frits Rorink zal de openingshandeling verrichten!

reageer » | 1 reactie
12 februari 2015

Hundertwasser in de natuurspeelplek

De nieuwe Natuurspeelplek bij NME-centrum De Ulebelt in Deventer is alvast een prachtig kunstwerk rijker! Onderdeel van deze speelplek voor kinderen vanaf 8 jaar, is een 4 meter lange tunnel, 1,3 m breed. Omdat er in het ontwerp van de speelplek nadrukkelijk voor is gekozen om ook aan rolstoelers ruimte te bieden, moest deze tunnel zo breed en robuust worden. Daardoor kon het kruipgat niet een flinke rioolbuis worden, maar is er uiteindelijk gekozen voor uitvoeren met betonnen L-elementen, waarbij de harde, vierkante tunnelingangen werden ‘verzacht’ met Robiniastammen. De gladde wanden leken ons net teveel uitdaging voor liefhebbers van spuitbussen, stiften en dergelijke. Daarom ontstond al snel het plan om een graffiti-kunstenaar te vragen hier iets moois van te maken. Tenslotte is er een soort ongeschreven code dat je elkaars ‘tags’ niet overschildert. Een graffiti-kunstenaar was snel gevonden. In onderling overleg met deze Felix Newhouse (artiestennaam; tevens student aan kunstacademie) is gekozen voor een stijl van schilderen, waarbij de meeste stemmen uitgingen naar iets a la Hundertwasser. Deze Oostenrijkse kunstenaar is bekend van de door hem ontworpen, kleurrijke gebouwen en bekend voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.

lees verder » | reageer »
23 mei 2014

Natuurlijke speelplek Diepenveen geopend

Waterspeelplek

Een prachtige dag voor de opening van een natuurlijke speelplek: zaterdag 17 mei in Diepenveen. In aanwezigheid van veel genodigden, vooral volwassenen, opende burgemeester Heidema de speelplek. Alle kinderen bleken inmiddels allang de weg naar het speelwater gevonden te hebben en vermaakten zich opperbest met pompen, modder en kikkervisjes.

lees verder » | reageer »
23 maart 2014

Speelplekontwerp middag bij De Ulebelt

Nieuwe bewoners en kinderen van de nieuwbouwwijk Wijtenhorst in Deventer kwamen op 8 maart j.l. naar De Ulebelt om hun eigen natuurlijke speelplek ontwerpen. De gemeente en ontwerpster Anneke Rodenburg waren erbij.

In de wijk Wijtenhorst zijn 3 speelplekken gepland. Oorspronkelijk zouden er alleen speeltoestellen op deze plekken geplaatst worden. De gemeente Deventer moet echter bezuinigen op het onderhoud van speeltoestellen en daarom is gekozen voor een meer natuurlijke inrichting van deze plekken met een enkel speeltoestel. Anneke Rodenburg van Tuin en Vlinder had in een Powerpoint presentatie al laten zien dat een natuurlijke inrichting van een speelplek voor veel spanning en speelplezier kan zorgen.

lees verder » | reageer »
10 december 2013

Spelen tot je groen ziet - Schoolplein Vrije School

Vrijeschool De Kleine Johannes gaat de komende twee jaar haar schoolplein omtoveren tot een prachtige plek om te struinen, bouwen, onderzoeken, beleven, …. Het wordt groener, speelser, spannender, avontuurlijker achter het ruim 130 jaar oude schoolgebouw. De elementen voor het nieuwe plein, ontworpen door Marjan Deurloo (www.juffieintgroen.nl) uit Harderwijk, passen bij de visie van de school.

lees verder » | reageer »
27 september 2013

Drakennest geopend

Eindelijk was het dan zover: op 18 september kon de natuurspeelplek in de wijk Borgele geopend worden. Op een van zichzelf al uitdagende plek achter wijkcentrum De Schalm heeft Hans Nijmeijer van De Tuinen van Geerdink een speelplek gerealiseerd, ontworpen door Anneke Rodenburg. Een plek uiteraard met veel houtsnijwerk in de boomstammen, een waterspeelplek met grote stenen, hoekjes om te verstoppen en samen te komen (’meidenchillhoek’) en voldoende struiken en bloemen aangeplant voor natuurbeleving. Wel jammer dat de bloemenweide nog net even vóór de opening ‘netjes’ gemaaid is… 

lees verder » | reageer »
2 augustus 2013

Borgele

Vanmiddag ben ik even wezen kijken bij de speelplek achter Wijkcentrum de Schalm in Borgele. Wat een heerlijk koele plek onder de bomen op zo'n warme zonnige dag. Volop kinderen aan het spelen met water en zand, fietsjes neergegooid aan de rand van de speelplek.

lees verder » | reageer »
23 mei 2013

Speeltuin De Zandweerd vergroent

Maquette van de kinderen

Speeltuin de Zandweerd is een grote traditionele speeltuin met veel speeltoestellen en een sportveld midden in de wijk Zandweerd in Deventer. In 2012 werd door het bestuur van de speeltuinvereniging het plan opgevat om de speeltuin te gaan vergroenen. Hier was een praktische reden voor. Op warme zomerdagen was het in de speeltuin zo warm dat er niet gespeeld werd.

 

Begin 2012 is een Werkgroep Vergroening in het leven geroepen, die de taak kreeg om allerlei ideeën uit te werken tot een concreet plan. Het bestuur wilde graag dat het speelterrein een parkachtig karakter zou krijgen. Daarnaast moest de beplanting ook voor dieren aantrekkelijk zijn. Verder wilde het bestuur graag dat er een waterspeelplaats gerealiseerd zou worden. 

lees verder » | reageer »
20 mei 2013

Housewarming bij de Groene Golf

Duurzaamheid; daar gaat het om bij de Groene Golf. Zoals je tegenwoordig wel vaker ziet, ontstond er na het vertrek van speeltuinvereniging De Driehoek een ‘vrij’ stukje land in Deventer, vlak bij het stadion van de Go Ahead Eagles. De gemeente had geen directe plannen voor het terrein en schreef daarom een prijsvraag uit. Wie kan en wil er iets moois – maar tijdelijks - maken op deze voormalige speeltuin? Transition Towns (TT) Deventer zag haar kans schoon en realiseert hier nu voor tenminste vijf jaar haar nieuwe duurzaamheidscentrum ‘De Groene Golf’. Op zondag 19 mei hield TT daarom een ‘housewarming’ voor iedereen die geïnteresseerd is. Ik maak van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen en tegelijk Cees Bakker en Marc Gehrels te ontmoeten.

lees verder » | reageer »

| |
Vriend of partner worden