Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)
Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)

Vriend of partner worden
landelijke Facebook Springzaad
op de hoogte blijven?
zoek op maand
zoek op onderwerp
 
sluiten

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs

Ik wil graag via email op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog geschreven wordt door Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen).
Naam:
E-mail adres:
E-mail adres:
 
sluiten

Blogs van Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen) op onderwerp


Blog uit Stedendriehoek

12 november 2013

Een Oog langs de IJssel

Tja, het valt wel op!

 

Al jaren speelt de wens voor een speeluiterwaard langs de IJssel, aangewakkerd door verschillende organisaties zoals IJssellandschap en Ulebelt. Met de opening van de Natuurderij, begin november, leek die wens tot werkelijkheid te komen.  Op geheel eigen-wijze heeft Stichting Keizersrande die dag het project Speeluiterwaard gelanceerd, dat 10 keer per jaar zal neerstrijken ergens in de uiterwaarden. Een niet te missen project: er ligt een groot rood object in de wei, “het oog” genaamd. Geen echte natuurspeelplaats dus, maar wel een plek waar kinderen uitgedaagd worden de natuur met al hun zintuigen te verkennen. 


Vanuit dit opblaasbare lokaal, met een groot uitkijkraam richting de IJssel, nodigt een kunstenaar de kinderen uit om op ontdekkingstocht te gaan in de uiterwaarden. Dat lijkt een spannende excercitie te worden, zo’n aanpak krijgt wellicht een heel andere groep kinderen ook naar buiten. Het is vooral ook een opvallend en lekker gek object, dat daar opeens in de wei ligt. Wel vraag ik me een beetje af hoe goed je eigenlijk naar buiten kan kijken als je in het oog staat, omdat de ‘vensterbank’ wel erg hoog is. Maar goed, de kinderen waren tijdens de openingsdagen van de Natuurderij erg enthousiast! 

 

Speeluiterwaarden is een project waarbij kinderen van 8-12 jaar in een avontuur stappen, waarin waarneming van de omgeving op alle mogelijke manieren centraal staat. Aangekomen in de uiterwaarden krijgen de kinderen een modderbestendig pak aan, waarna ze zich verzamelen in ‘Het Oog’. Vanuit ‘Het Oog’ wordt de omgeving om hen heen ontdekt, door alle zintuigen te gebruiken ´Het Oog´ kan overal in het landschap worden geplaatst en zo steeds zorgen voor nieuwe avonturen. Er wordt een nieuwe wereld geschapen, met alle materialen die voorhanden zijn. Dit project wordt ontwikkeld in opdracht van Stichting IJssellandschap. De droom van Stichting IJssellandschap is dat alle kinderen van Deventer komen spelen bij de IJssel. Op dit moment is het project in ontwikkeling, gezamenlijk met stichting Nutuur en kunstenaar Rob Sweere.

 

Houd de website in de gaten voor de volgende ontdekkingstocht.

 

Artikel: Maike NelissenReageer

E-mail adres:


| |
Vriend of partner worden