Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)
Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)

Vriend of partner worden
landelijke Facebook Springzaad
op de hoogte blijven?
zoek op maand
zoek op onderwerp
 
sluiten

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs

Ik wil graag via email op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog geschreven wordt door Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen).
Naam:
E-mail adres:
E-mail adres:
 
sluiten

Blogs van Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen) op onderwerp


Blog uit Stedendriehoek

9 september 2014

Geslaagde fietstocht Speelnatuur Deventer

Toelichting in het Drakennest

Er zijn al zoveel plekken met speelnatuur binnen Deventer, dat de geplande fietsexcursie af en toe moest besluiten om sommige plekken alleen fietsend te bekijken: niet afstappen dus anders gaat de tocht te lang duren! Maar op een aantal plekken is stoppen zeer de moeite waard. Als startlocatie van een speelnatuur-excursie ligt De Ulebelt uiteraard erg voor de hand, met haar 2 natuurspeelplekken. Anneke Rodenburg vertelt hier uitvoerig over haar ontwerp van de speelplek voor jonge kinderen. Stijn van Dijk kan als beheerder van de speelplek ook toelichten welke onderhoudswerkzaamheden hij zoal tegenkomt. Via twee natuurspeelplekken in aanbouw in de nieuwe wijk Wijtenhorst voert de overigens ook zeer prachtige fietstocht nog langs de waterspeelplek in het Zandweteringpark.


Spelen in je eigen buurt

We gaan vervolgens uitgebreid rondkijken in het Drakennest, een natuurspeelplek in de wijk Borgele achter het wijkcentrum. Deze plek werd in 2013 geopend, na een lange aanloopperiode, en laat nu zien hoe relatief eenvoudige natuurspeelaanleidingen een boel speelplezier geven. Dikke stenen, een waterpomp en fraai houtsnijwerk vormen samen met het reliëf op het terrein en wat wildere struiken een fijne speelplek. Ter plekke is uitvoerig discussie over onderhoud aan dit soort plekken en spanningsveld tussen spannend hoog gras en overlast door hoog gras bijvoorbeeld (rommel, onoverzichtelijk, gekriebel; hondenpoep).

Buurtspeeltuin de Zandweerd is een al langer bestaande buurtspeeltuin, die aan het vergroenen is. Ontwerpster en buurtbewoonster Wencke Habermann vertelt hier over de buurtinitiatieven, het samen bouwen met de bewoners en het creatieve traject om met weinig geld maar veel energie in de buurt, sponsoring toch een hoop voor elkaar te krijgen.

Een korte tussenstop op het terrein van de oude ijsbaan laat zien dat vrij natuurspel voor kinderen lang niet altijd vanzelfsprekend is en dat tijdelijk braakliggende stukken land niet vanzelfsprekend veranderen in natuurspeelplekken.


Groen schoolplein

waterspeelplek van Kleine Johannes

We sluiten de dag - route via een groene buurttuin- af op een prachtige plek: het nog in aanbouw zijnde groene schoolplein van de vrije school Kleine Johannes, midden in de stad (zie ook een vorige blog!). Een fraaie groene oase, die er nu al prachtig uitziet met heel creatief stapelwerk, een heuvel met pomp, grappige mozaiekwerken en goed gebruik van schaarse ruimte. Ondanks de niet heel ruime afmetingen telt dit plein wel een bijenhotel, voetbalplein, kruidenhoekjes, dikke boomstammen om op te klimmen, wilgentenenhutten en meer. Het is leuk om te zien met hoeveel betrokkenheid hier de directeur met leerkrachten en enthousiaste zeer betrokken ouders een project neerzetten, begeleid door ontwerpster Marjan Deurloo. Het natuurspelen heeft ook binnen de school een stevige plek gevonden, het belang van buiten zijn en natuur beleven is hier vanzelfsprekend.

Al met al een boeiende fietsexcursie, waarin 22 deelnemers met uiteenlopende achtergronden (gemeenten, beheerders, ontwerpers, hoveniers, ouders, ZZP-ers) tussen de speelplekken door ook veel met elkaar konden netwerken. Tenslotte lag de aanleiding van deze bijeenkomst in het Netwerk Kind in de Natuur, in Overijssel, dat nog jaarlijks een netwerkdag organiseert.

Al met al een boeiende fietsexcursie, waarin 22 deelnemers met uiteenlopende achtergronden (gemeenten, beheerders, ontwerpers, hoveniers, ouders, ZZP-ers) tussen de speelplekken door ook veel met elkaar konden netwerken. Tenslotte lag de aanleiding van deze bijeenkomst in het Netwerk Kind in de Natuur, in Overijssel, dat nog jaarlijks een netwerkdag organiseert.Reageer

E-mail adres:


| |
Vriend of partner worden