NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Meer over Brughuizeken Boerse Poort

In Brughuizeken doet men aan experimentele stadslandbouw voor de buurt Brugse Poort. Een deel is voor individuele volkstuintjes met gemeenschappelijk tuinhuis. Op een ander deel doet men groepstuinieren. Een groep mensen uit de buurt kan hier via een vzw een stukje toebedeeld krijgen om bijvoorbeeld een bessentuin of kruidentuin aan te leggen. Daarnaast legde de Stad eerst een doortrekkersterrein aan. De woonwagenbewoners beschikken er over modern sanitair en andere nutsvoorzieningen. De VLM richt de rest van het groengebied in. Je ziet al een speelterrein en paadjes langs het oude grachtenstelsel dat heropgewaardeerd werd.
De Leie splitst in Afsnee, aan wat men het 3- Leienpunt noemt, in 2 delen. Vanaf daar vormt zich aan de westrand van Gent een brede delta, alvorens de Leiearmen uitmonden in de Schelde. Het water dat onder het brugje aan de Hoosmolen loopt, is de Noordelijke Leiearm, ook Studentenleie genaamd. De oude ‘hoosmolen’ uit 1702 diende als gemaal om water uit de Bourgoyen in die Leiearm weg te pompen. Ook het hele gebied voor ons ligt in de Leievallei: Brughuizeken hier voor ons, daarachter Halfweg, daarachter de Blaarmeersen, daarachter de Sneppemeersen.
De vier groengebieden in de Leievallei zijn niet allemaal even intact bewaard gebleven als valleilandschap; zo zijn de Blaarmeersen opgehoogd en als recreatiegebied ontwikkeld. In de Halfweg en de Sneppemeersen zijn er nog wat meersrestanten. De stad wil deze vier groengebieden aaneenschakelen tot een grootstedelijk groengebied, waarin elk deelgebied zijn eigen karakter behoudt. Zo kan je in de toekomst als sportieveling én natuurliefhebber aan je trekken komen in een gevarieerder groengebied; na een zomerse zwempartij nog een avondwandeling in de Bourgoyen doen, of vogels kijken in de Bourgoyen en daarna een tennispartij in de Blaarmeersen.
Terug naar verslag| |
Vriend of partner worden