Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)
Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)

Vriend of partner worden
landelijke Facebook Springzaad

Nieuws uit Stedendriehoek

16 januari 2019
Cursus groene schoolpleinen voor hoveniers

Cursus voor hoveniers: kennismaking met groene schoolpleinen. Gezien de enorme belangstelling voor groene schoolpleinen, heeft Springzaad een cursus ontwikkeld speciaal voor hoveniers, om in twee dagen een gedegen kennismaking te krijgen met alle aspecten van een groen schoolplein. Inclusief excursies naar goede voorbeelden. Geef je nu snel op via info@springzaad.nl.

Lees verder »

20 november 2018
Brochure Inspirerende speelnatuur

Springzaad heeft een brochure, in pdf-vorm, gemaakt over 'Inspirerende Speelnatuur'. Wat verstaan we onder speelnatuur? Hoe spelen kinderen daarin? Wat zijn de kenmerken van een echte natuurspeelplek? Hoe herken je die? Hoe zit dat met natuur?

Deze brochure is bedoeld voor iedereen, ouder, leerkracht, ambtenaar of buurtbewoner die wil weten wat we nu eigenlijk onder speelnatuur verstaan. De tekst is uitvoerig geillustreerd met foto's en is geschikt  voor iedereen die met een natuurspeelplek aan de slag wil!

 

De pdf was gratis, op aanvraag, verkrijgbaar via maar is inmiddels in gedrukte vorm (veel mooier!) via het winkeltje te koop.


20 november 2018
Subsidie Jong Leren Eten

Het Programma Jong Leren Eten heeft als doel om jongeren in aanraking te brengen met gezonde voeding. Voor scholen en kinderopvang is hiervoor een subsidieregeling beschikbaar gekomen. Hiermee kunnen de kosten voor een moestuin (deels) worden gefinancierd, een excursie naar boer of tuinder, kooklessen enzovoorts. Ook is er een brochure over moestuinieren, met tips voor scholen tot stand gekomen.

Lees verder » (pdf-bestand)

2 oktober 2018
Groene schoolpleinen

Op steeds meer plekken komen groene schoolpleinen tot stand. Inmiddels zijn zelfs een aantal provincies dit op grote schaal aan het oppakken: provincie Noord-Brabant opende een subsidieregeling dit jaar en ook in Overijssel start een soortgelijk programma. Hier heeft de provincie zich uitgesproken om in 2025 alle schoolpleinen groen te hebben. In de provincie Gelderland zal in 2019 een regeling starten.

Lees verder »

20 maart 2018
Groene schoolpleinen in Deventer

Springzaad Stedendriehoek organiseert in samenwerking met de Ulebelt een fietsexcursie langs drie groene schoolpleinen in Deventer. Groene schoolpleinen zijn helemaal hot: de één na de andere school zoekt naar mogelijkheden om het schoolplein te vergroenen en vaak ook klimaatadaptief te maken. Drie scholen in Deventer hebben al een prachtig groen plein en vertellen hier graag meer over. Ga mee op ontdekkingstocht met Springzaad en de Ulebelt langs 3 bijzondere plekken!

Lees verder »

20 oktober 2017
Woeste Willem geopend

Woeste Willem is open! Met het voorlezen van twee gedichten over Cool Nature gaven kinderen het startsein voor deze geweldige natuurspeelplek langs de IJssel. In aanwezigheid van een echte Woeste Willem, die duidelijk schipbreuk had geleden met z'n bootje op de zandheuvels, lieten kinderen zien hoe leuk het is om met spekgladde schoenen en laarzen (van de vette rivierklei!) te balanceren over hoge, lange bielzen, of van een bruggetje springen liefst in het water. Ook de kleinere kinderen wisten er wel raad mee. Veel complimenten en bewondering bij de aanwezige volwassenen, die het meestal ook aandurfden om de klei te trotseren. Deventer mag trots zijn op deze ruige plek!

Lees verder »

14 mei 2017
Regio Stedendriehoek start met fietsexcursie

Springzaad Regio Stedendriehoek organiseert in Zutphen een fietstocht op vrijdag 16 juni, van 12-17 uur. Met de excursie laten we zien welke inspirerende natuurspeelplekken er de laatste jaren zijn gerealiseerd binnen Zutphen. De details vind je in de bijlage!

We zien deze fietsexcursie ook als een opstart naar een uitbreiding van het Springzaad-netwerk. Binnen Deventer is al enige jaren een netwerk, en in Apeldoorn zijn ook al enkele keren Springzaad-activiteiten georganiseerd. Het is een logische stap om het netwerk uit te breiden binnen de Stedendriehoek, met deze activiteit in Zutphen.

Zin om mee te gaan? Geen tijd om mee te gaan, maar wel op de hoogte blijven van Springzaad Stedendriehoek? Laat het dan ook weten!

Lees verder » (pdf-bestand)

21 maart 2017
Hup naar buiten!

Met zo'n mooi boekje in handen is het natuurlijk nog leuker om buiten op avontuur te gaan!

Het uitdelen van de boekejs gaat beginnen, en er zijn al ruim 800 kinderen die een enthousiaste leerkracht hebben die wil meewerken! Met dit 50-dingen-project wil Springzaad kinderen èn ouders/begeledeirs stimuleren omw eer meer naar buiten, de natuur in te gaan! En daar op ontdekkinsgtocht te gaan. Dit boek, met een grote kaart erbij, maakt het je makkelijk om leuke activiteiten uit te zoeken of nieuwe locaties te gaan verkennen!


3 november 2015
Groen en Doen Voucher voor cursus Groene speelpleinen

De Voucherregeling van Groen en Doen was binnen 4 dagen overtekend. Gelukkig hebben er wel een aantal mensen uit Springzaad-kringen kans gezien een Voucher aan te vragen en te krijgen voor de cursus Groene Schoolpleinen. We vragen deze mensen om zich even te melden bij het secretariaat, via info@springzaad.nl Laat het ons weten, dan kunnen de volgende stappen gezet!

Lees verder »

17 augustus 2015
Zandkastelen bouwen! 28-29 aug

Binnen het netwerk Springzaad is onderlinge uitwisseling over speelnatuur onmisbaar. Met elkaar doe je inspiratie op, hoor je nog eens wat en weet je wie waarmee bezig is. Daarom organiseren we dit jaar een weekend 'Zandkastelen bouwen', op 28 en 29 augustus. Op het strand van Bergen gaan we met elkaar een geweldig zandkasteel bouwen, ondertussen is volop gelegenheid om bij te praten. Info en opgave: via secretariaat: info@springzaad.nl

Lees verder »

16 april 2015
Vlammende opening

Op spectaculaire wijze is op 25 maart de nieuwe natuurspeelplek van de Ulebelt in Deventer geopend! Het naambord met de nieuwe naam was bedekt met een doek, die in de brand gestoken werd door wethouder Frits Rorink en Sativa Wenker.

Lees verder »

30 maart 2015
Veiligheid en risico's in Oost

In het kader van een scholingsdag op 30 maart, georganiseerd door de Tuinen van Geerdink voor een select gezelschap in het oosten van het land, sprak TUV-inspecteur Eljoh Sneep  op het terrein van de Ulebelt in Deventer over veiligheid en risico.

Lees verder »

16 december 2014
Het Buiten van het Buitenhuis

Toen wij op zoek gingen naar een kinderdagverblijf voor onze dochter, konden we niet om het Buitenhuis heen. De ‘groenste’ kinderopvang in de omgeving, die moesten we natuurlijk als eerste bekijken! Een kikkerpoel, een wilgenbosje-in-spe, twee geitjes, een moestuin, buitenbedjes… en niet te vergeten: prachtig uitzicht op de weilanden rondom en elke dag een boswandeling. Al snel waren we verkocht. Inmiddels gaat dochterlief er elke maandag en woensdag heen. Als ik haar ophaal, zie ik dat ze een fijne dag heeft gehad. 

 

In het kader van het Jaar van de Groene Kinderopvang interviewde Marjan Wagenaar Korine Laarhoven over dit bijzondere kinderdagverblijf, even ten noorden van Deventer. 

Lees verder »

13 februari 2013
Springzaad in volle bloei!

Vijf en een half jaar na de gedenkwaardige Springzaad-bijeenkomst in kasteel Groeneveld met o.m. de presentatie van het eerste boek over speelnatuur, Vrij spel voor natuur en kinderen, organiseren wij 17 mei a.s. in kasteel Groeneveld te Baarn de conferentie: “Springzaad in volle bloei!” VOLGEBOEKT!

Het programma zal plaatsvinden tussen 10 en 17 uur.

lees meer| |
Vriend of partner worden