Springzaad
Noord-Veluwe
Springzaad
Noord-Veluwe

Vriend of partner worden

Nieuws Noord-Veluwe

19 april 2019
Tweede cursus Kennismaking met Groene Schoolpleinen

Na de succesvolle eerste editie wordt er nu een tweede cursus 'Kennismaking met Groene Schoolpleinen' georganiseerd. Deze cursus wordt op 21 juni en 5 juli gehouden in Harderwijk. Cursusleider is Marjan Deurloo (Juffie in 't Groen). 

Gezien de enorme belangstelling voor groene schoolpleinen, heeft Springzaad deze cursus ontwikkeld speciaal voor hoveniers, om in twee dagen een gedegen kennismaking te krijgen met alle aspecten van een groen schoolplein. Inclusief excursies naar goede voorbeelden. Voor meer informatie en opgave, zie de pdf.

Lees verder » (pdf-bestand)

5 oktober 2018
Workshop onderhoud op Valentijn

Op 28 september trapte Paul van Eerd de workshop over onderhoud op groene schoolpleinen af met zijn visie: 'Beheer van speelnatuur is de derde ontwerpfase’ (de 1ste is het schetsontwerp, 2e de aanleg).

De Valentijnschool, als plek waar al 10 jaar lang een groen schoolplein is, vormde de basis voor de workshop.

Aan de hand van dit schoolplein en andere voorbeelden deelden Paul van Eerd, Giel van der Palen en Marjan Deurloo hun ervaringen over het onderhoud van groene schoolpleinen.

Lees meer


3 november 2016
Schoolplein De Spreng in Hoevelaken steeds groener

Dit jaar is er begonnen met het vergroenen van het schoolplein van De Spreng in Hoevelaken. In het voorjaar heeft Juffie in 't groen, samen met ouders, leerkachten en kinderen het voorplein aangepakt. Een heuvel met pomp, beek en waterspeelplaats plus een enorm klimtoestel maken het plein tot een avontuurlijke, uitdagende plek. En dat alles omzoomd door speelbosjes, die nog even de tijd moeten krijgen om te groeien. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het achterplein.


28 mei 2016
Groene markt natuurtuin Harderwijk

De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu in Harderwijk bestaat dit jaar 25 jaar. Om dat feestje te vieren hield De Hortus op 21 mei een Groene Markt in de Natuurtuin Harderwijk. Springzaad Noord-Veluwe werkt al jaren samen met de Hortus en was daarom met een kraam aanwezig, samen met allerlei andere groene organisaties.

Het was een gezellig feestje met mooi weer, vrolijke kinderen, lekker eten en drinken en muziek, te midden van een prachtige natuurtuin.

De maquette, foto's en boeken van speelnatuur in de kraam gaven aanleiding tot gesprekken met ouders en grootouders. Natuurlijk was het merendeel van de bezoekers al vrij 'groen'. Maar hopelijk heeft het (spring)zaadjes gezaaid om verder na te denken over meer ruimte voor natuur en kinderen en mogelijke speelnatuurplekken.


24 maart 2015
Springzaad op Groendoedag Hattem

Afgelopen zaterdag was Springzaad vertegenwoordigd op de Groendoedag van de gemeente Hattem. Samen met Ity Busstra hadden we de stand mooi aangekleed met onder andere foto’s en een waslijn vol met modderbroeken en speeloveralls. De kinderen konden aan de slag met het maken van natuurschilderijen en kaboutersoep. De (groot)ouders konden op een bord schrijven wat ze ieder kind zouden gunnen om in de natuur te ervaren. Al met al genoeg aanleiding voor mooie gesprekken en het enthousiast delen van verhalen over spelen in de natuur.

Een jongentje van 4 wist zijn opa een tijd lang stil te zetten omdat zijn kaboutersoep nog niet af was. Oma’s vertelden enthousiast over de taak van natuuropvoeding die zij op zich namen omdat hun eigen kinderen daar niet aan toe kwamen. Opnieuw werd duidelijk dat het onderwerp leeft maar ook dat er nog veel werk aan de winkel is.

Hopelijk hebben we, zo aan het begin van de lente, veel mensen kunnen inspireren om ook dit jaar kinderen meer ruimte te geven om in de natuur te spelen.


11 september 2014
Inspirerende excursie Amersfoort

Op 4 september is er een inspirerende excursie naar Amersfoort georganiseerd.  Er ging een leuke groep mensen van kinderdagverblijven, basisscholen, gemeenteambtenaren en jeugdzorgers mee. Een mooie mix. Ook het weer was prachtig.

We bezochten twee locaties van de SKA (Stichting Kinderopvang Amersfoort): De Jonkvrouw en Bubbels. Twee kleine, maar hele groene, geborgen tuinen. Voor de allerkleinsten een heerlijke omgeving. Pedagogisch medewerkers van de SKA legden uit waarom de tuin zo goed voor de kinderen is en wat ze er allemaal deden met de kinderen.

Toen naar de Bieshaarschool. Deze school is volop aan het vergroenen, zit nog midden in het proces. Ze hebben een enorm plein. Ook een enthousiaste directeur en veel enthousiaste ouders. Eens te meer blijkt maar weer dat geld geen probleem hoeft te zijn, en motivatie en enthousiasme leidend is voor succes. Wil je geïnspireerd worden, en weet je niet hoe het aan te pakken, ga met deze school praten!

Tenslotte een bezoekje aan de natuurspeeltuin van Landgoed Schothorst, waar we in het zonnetje afsloten met een drankje en een nootje. Een heerlijke groene oase waar veel kinderen aan het spelen waren met zand, water en takken. Genieten!

 

Foto-album van de excursie


30 juni 2014
Nieuw moerasje Prins Bernhardschool

Er is een klein moeras aangelegd in de kleuterontdektuin van de Prins Bernhardschool in Ermelo. De bedoeling is dat dit moerasje woonruimte gaat bieden aan kleine insecten en amfibieën. Ook op deze wijze kunnen de kinderen de natuur uit de eerste hand beleven in de natuurlijke context.

 

Jonge kinderen houden van onderzoeken en ontdekken. Kleine diertjes zijn boeiend voor ze. In de kleuterontdektuin kunnen de kinderen op verschillende manieren hun zintuigen inzetten om de wereld schil voor schil te leren kennen.

Tijdens de NLdoet-dagen is er in de kleuterontdektuin een moerasje uitgedokterd. Deze is aangelegd in het diepste deel van de wadi waar gletsjerstenen liggen om overheen te springen.

Twee van die stenen liggen nu in het ondiepe vijvertje. De kinderen kunnen hier op zitten of liggen om te observeren. Het diepste deel van de wadi is over een oppervlakte van twee bij één meter ongeveer 20 cm diep uitgegraven. Vervolgens is het uitgegraven gedeelte bekleed met rubberfolie waarna het gevuld is met water. De randen van het folie zijn netjes weggewerkt met een rand mooie grote stenen. Het moerasje is voor een deel gevuld met scherp zand. Dit om algengroei te voorkomen en om de diepte van het water te beperken.

De plantjes die we hebben geplant zijn: watermunt, kleine en grote dotterbloem, naaldgras, kalmoes, koekoeksbloem, blauwe lis en wat drijfplantjes. Langzamerhand ontstaat er nu een ecologisch evenwicht. Er zijn al verschillende diertjes te vinden. Er komen insecten op de bloemen af en de kikkervisjes die in de klas gegroeid zijn tot kikkertjes hebben er ook een plekje gevonden.

De kinderen zijn regelmatig volop aan het onderzoeken met loeppotjes, vergrootglazen met de waterdiertjeswaaier van Natuurmonumenten in de aanslag. Hierop kunnen ze zoeken wat er in hun potje zit…Het is een geweldige aanwinst.

Wanneer de kinderen naar binnen gaan en de rust is weer gekeerd komen de vogeltjes om heerlijk te badderen. Een schitterend gezicht!

 

Alies Zaal


8 oktober 2013
Landelijke bijeenkomst regionale speelnatuurconsulenten

20 en 21 september kwamen 22 regionale speelnatuurconsulenten bij elkaar in onze regio. We bekeken op vrijdag de groene schoolpleinen van Vrije School Valentijn in Harderwijk, De Prins Bernhardschool en De Klokbeker in Ermelo.

Lees verder »

24 juni 2013
Netwerk speelnatuur in het nieuws

Er zijn twee artikelen verschenen naar aanleiding van de excursie op 6 juni in Ermelo.

Eén in het Ermelo´s Weekblad:

Lees verder » (pdf-bestand)

24 juni 2013

Ook is er een artikel verschenen naar aanleiding van de excursie op 6 juni in Ermelo in De Stentor:

Lees verder » (pdf-bestand)

13 februari 2013
Springzaad in volle bloei!

Vijf en een half jaar na de gedenkwaardige Springzaad-bijeenkomst in kasteel Groeneveld met o.m. de presentatie van het eerste boek over speelnatuur, Vrij spel voor natuur en kinderen, organiseren wij 17 mei a.s. in kasteel Groeneveld te Baarn de conferentie: “Springzaad in volle bloei!” VOLGEBOEKT!

Het programma zal plaatsvinden tussen 10 en 17 uur.

lees meer


12 oktober 2012
Startbijeenkomst Noord-Veluwe

Startbijeenkomst Regionale speelnatuur Noord-Veluwe, vrijdag 12 oktober a.s., 14.00 - 17.00 uur in het BSO-lokaal van Vrije School Valentijn, Harderwijk, Vliepad 1

Lees verder » (pdf-bestand)


| |
Vriend of partner worden