Springzaad
Zeeland
Springzaad
Zeeland

Vriend of partner worden
Springzaad Zeeland

Nieuws Zeeland

4 maart 2020
Subsidieregeling Groene Schoolpleinen 2020


 

Subsidieregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen 2020

In 2019 ontvingen vijftien Zeeuwse scholen subsidie voor het groener maken van hun schoolplein. Er is in 2020 budget beschikbaar voor het vergroenen van drie schoolpleinen in de gemeente Veere, twee schoolpleinen in de gemeente Middelburg en drie schoolpleinen in Terneuzen.

Scholen in deze gemeenten kunnen een aanvraag indienen. Ligt jouw school in een andere gemeente? Dan is er op dit moment geen subsidie beschikbaar, 

Scholen kunnen hun aanvraag indienen via de aanmeldknop. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Vincent van der Veen, projectleider IVN Natuureducatie, via v.van.der.veen@ivn.nl of 06-11451453.

 

Aanmelden


13 mei 2019
Inschrijving Subsidie Groene Schoolpleinen t/m 10 juni 2019 

Subsidieregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen

De subsidieregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is geopend! Hieronder vind je meer informatie over de achtergrond, planning, criteria en voorwaarden van de subsidieregeling. Scholen kunnen tot en met 10 juni hun aanvraag indienen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Vincent van der Veen, projectleider IVN Natuureducatie, via v.van.der.veen@ivn.nl of 06-11451453.

Lees verder »

18 maart 2019
Groene Revolutie!


Vergroening schoolpleinen

Alle 200 Zeeuwse basisschoolpleinen binnen 8 jaar omvormen tot een natuurlijke speel-en leeromgeving. Dit is de droom van  IVN Zeeland, GGD, Hogeschool Zeeland (HZ) en natuurlijk ook van Springzaad. Dat is het doel van deze revolutie. Inspiratie hiertoe is de  actie in Zuid-Holland waar  dankzij Fonds 1818 200 schoolpleinen vergroenden.

Dankzij een subsidie van Provincie Zeeland en Jong Leren Eten kan als eerste concrete stap 10% van de Zeeuwse basisscholen aan de slag met de aanleg van een plek voor voedseleducatie op het schoolplein. Het komende jaar wordt een koploperprogramma opgestart waarin de groene revolutie start op de eerste 10 basisscholen. Voor vergroening van schoolpleinen stelt de Provincie € 100.000  beschikbaar.

 

Zeeuwse Kinderdirecteur Groene Schoolpleinen

Om ook de kinderen van Zeeland een stem te geven in deze Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is er een vacature uitgezet voor kinderdirecteur Groene Schoolpleinen. Deze houdt van buitenspelen en van de natuur, en kan meedenken over hoe je groen leven op een schoolplein kan brengen. Maar liefst 14 kinderen stuurde als sollicitatie een vlog in. Vier ervan zijn uitgekozen door gedeputeerde Carla Schönknecht en IVN-projectleider Vincent van der Veen. Zij gaan nu  al vloggend schoolpleinen in Zeeland bezoeken en in gesprek met media en met bestuurders. Als salaris mogen zij iedere maand een natuuravontuur in Zeeland uitkiezen.

 

Zeeuwse Onderwijsprijs

De buitenruimte van Groen Kindcentrum De Meidoorn in Nisse is een prachtig voorbeeld van ontwerp (Jootje Vaas) en gebruik voor buitenlessen. Zie https://youtu.be/6Ki5f94MHKM. Ze werden de winnaar van de Onderwijsprijs Zeeland en dingen nu mee naar Nationale Onderwijsprijs, bekend in maart. 

 

Buitenlesdag

Zeeland heeft vorig jaar actief ingespeeld op de Nationale Buitenlesdag Met een deelnamepercentage van 42 % van de scholen had de provincie de hoogste score van het land! IVN en Jantje Beton hadden een Inspiratiebundel gemaakt en er zijn ook Facebooklessen. Basisschool De Kraal uit Tholen won de landelijke ontwerpwedstrijd voor een buitenlokaal. Dit wordt geopend op 2 april, dit jaar de Nationale Buitenlesdag.

 

Prijs Toekomstbestendige Stad

Eind januari ontving het projectteam van de Groene Revolutie “Zeeuwse Schoolpleinen”, aangevuld met studenten van de Hogeschool Zeeland,  de juryprijs in de Delta Water Challenge als bijdrage aan “De toekomstbestendige stad''. In deze Challenge worden oplossingen gezocht voor de gevolgen van klimaatverandering zoals hitte, droogte en hevige regenval. Naast de erkenning van de jury, bestaande uit bestuurders van het Waterschap, de Provincie, waterbedrijf Evides en Rijkswaterstaat, ontving het project € 2.000. En het krijgt in maart een podium op de werkconferentie Zuidwestelijke Delta voor hun pleidooi voor vergroening van schoolpleinen.

 

GGD promoot vergroening

De provinciale gezondheidsdienst ondersteunt de Groene Revolutie van harte. Afgelopen herfst werd een inspiratiedag voor jeugdverpleegkundigen gehouden, i.s.m. met HZ. Er was een inleiding over het belang van een groene speelruimte, gevolgd door een rondleiding op Speelhof Hoogerzael. Daarna werd een bezoek gebracht aan voorbeeldscholen Aventurijn in Middelburg en De Meidoorn in Nisse. Deze inspirerende plekken, de spelende kinderen en de enthousiaste verhalen van de leerkrachten vergroenden het inzicht van al deze GGD medewerkers aanzienlijk!

Eind januari kregen alle Zeeuwse  jeugdverpleegkundigen en kinderartsen een nascholing over de kracht van een groen schoolplein voor de gezondheid van kinderen. Onder andere Jolanda Maas presenteerde er de resultaten uit haar onderzoeken. Vanuit de GGD wordt er zo in advisering naar basisscholen en richting het gezondheidsbeleid van gemeenten ook ingezet op vergroening van de leer- en speelomgeving.

 

Klasseboeren

Dit landelijke project gaat ook in Zeeland van start. Schoolklassen kunnen een bezoek brengen aan een boerderij om te zien en te beleven waar je eten vandaan komt, van melk tot groenten en fruit. Ze worden ontvangen door enthousiaste klasseboeren. Deze volgden een educatieve opleiding met nadruk op belevend leren, met aandacht voor veiligheid. Lesmateriaal is te bestellen via www.klasseboeren.nl. Dit is ontwikkeld in relatie met de kerndoelen. Momenteel worden de a.s. educatieboer(inn)en geworven.

 

Project Wintergroenten op TV

Al enkele jaren bieden de Zeeuwse centra voor NME de basisscholen en BSO’s een gratis pakket wintergroenten aan, mét recepten. Zoals boerenkoolwafels, pompoenpoffertjes, preikoekjes en een strandjuttersomelet. Lokale bioboeren leveren de producten vers van eigen grond. Het project wordt gefinancierd door de Jong Leren Eten en provincie  Zeeland. Dat het een succes is kun je zien op een Youtubefilmpje van de Jeugdjournaal van 29-01-2019. https://jeugdjournaal.nl/artikel/2269501-kookles-met-groenten-gezond-en-goed-voor-het-milieu.html

 

Bovendien wordt voor de Kinderopvang in maart het project Smakelijke Moestuin gelanceerd. In overzichtelijke bakken kunnen de kleintjes aan de slag, dankzij Jong Leren Eten.

 

Zeeuwse variant 50-dingen-boekje

Geïnspireerd door diverse boekjes van deze aard in het land is door de gezamenlijke Zeeuwse natuurorganisaties een eigen versie ontwikkeld. Het resultaat is een opvouwbare kaart, met een bucketlist voor 50 leuke dingen in de Zeeuwse natuur, te doen vóór je 12 bent, vnl. buiten schooltijd.

Dit samenwerkingsverband  “De Zeeuwse Natuur” stimuleert ook het natuuronderwijs met gratis te downloaden lessen en excursiemogelijkheden.

 

Curriculum.nu

Na 12 jaar wordt het curriculum van het basisonderwijs vernieuwd, ook de kerndoelen moeten gewijzigd worden. Leerkracht zijn de ontwikkelaars. Op 25 januari was er een Zeeuwse bijeenkomst over  het vakgebied Mens en Natuur. Nieuwe onderdelen zijn vaardigheden, samenhang (o.a. duurzaamheid), doorlopende leerlijn voor BO en VO, beleving (verwondering, ervaring).

Bestuurders, leerkrachten en PABO studenten konden deelnemen aan workshops met in dit artikel genoemde onderwerpen en hierdoor geïnspireerd raken om ideeën aan te leveren via www.curriculum.nu


10 november 2017
Berlijn als inspiratie voor meer speelnatuur


Pleidooi voor meer speelnatuur

 

Begin oktober 2017 bezocht een groep betrokkenen bij natuurspeelplaatsen uit het hele land en ook België een aantal zeer inspirerende plekken in Berlijn. Stichting Oase organiseerde deze excursie voor de derde maal. In Nederland wordt al zo’n 20 jaar het belang ingezien van avontuurlijker spelen op groenere speelplekken. Er zijn vele publicaties over verschenen, boeken uitgebracht, avontuurlijke speelplekken aangelegd en grijze schoolpleinen en buitenruimtes van kinderopvang vergroend. Het netwerk Springzaad (vanaf 2001 en vanaf 2013 stichting) heeft hieraan flink bijgedragen.

 

Onder de 22 deelnemers waren ontwerpers van natuurspeelplaatsen, medewerkers uit het basisonderwijs en van de GGD,  leden van Springzaad België en regioconsulenten Springzaad Nederland, waaronder Zeeland. Ondanks de vele lokale initiatieven in Nederland en België waren alle deelnemers onder de indruk van wat er in Berlijn gebeurt op dit gebied. We bezochten buitenruimtes van de kinderopvang (0-6 jarigen), basisscholen, een avontuurlijke bouwspeelplaats en verschillende groene en sociale buurtlocaties, o.a. stadslandbouw in kratten op vervuild terrein.

Lees verder »

22 juni 2015
Conferentie Gezond Schoolplein

 


 

Conferentie Gezond schoolplein
Op 20 mei 2015 vond de conferentie Gezond Schoolplein plaats op CBS de Poeljeugd in ’s-Heer Hendrikskinderen. De conferentie was voor basisscholen, kinderopvangorganisaties en andere geïnteresseerden in Zeeland. Er waren zo'n 50 deelnemers, afkomsting uit onderwijs, kinderopvang en gemeenten.

 

Tijdens de conferentie werd het belang van een groen en veelzijdig schoolplein uitgelegd en verteld hoe je met kleine stappen en aanpassingen een dergelijk schoolplein kan realiseren. Na het plenaire deel waren er drie keuze rondes, waarbij de deelnemers uit de volgende onderwerpen konden kiezen.

 

Keuzerondes:

 

1. Leerlingen aan zet - Gerben Schram

2. Aan de slag met pleinspelen 1 - Christel van den Hooven

Aan de slag met pleinspelen 2 - Christel van den Hiooven

Aan de slag met pleinspelen 3 - Christel van den Hooven

3. Uw schoolplein meer dan grijze tegels - Erik Otte

4. Stapsgewijs naar een beweegvriendelijk schoolplein - Dave Schoonen

5. Outdoor Learning: we gaan naar buiten! - Danielle de Reiger

6. Een droomplein zonder droombudget - Tijs de Uijl

7. Moestuinieren met kinderen - Jeanine Tramper

8. Schoolplein als leeromgeving, ervaringen uit Zweden - Carlien Nijdam en Marieke Abbink

9. Buiten doen - Marlyn Meijvogel & Michelle de Jonge
 

De organisatie was in handen van Sport Zeeland, IVN Groen Dichterbij en PABO. Het was een afwisselende, inspirerende middag.


15 juni 2015
TransitionTowns Nederland bezoekt Speelhof Hoogerzael


Op zaterdag 13 juni was een zevenkoppige delegatie van TransitionTowns met leden vanuit heel Nederland op bezoek in het Speelhof om kennis te nemen van het scala aan duurzame initiatieven in wijk De Griffioen, waarvan Speelhof Hoogerzael er één is. Andere groene buurtactiviteiten zijn b.v. het onderhoud van het diverse groen door buurtbewoners, de gemeenschappelijke kruidentuin, de ommetjes en het beweegpad voor ouderen. Bij alle waren zij geïnteresseerd in het resultaat, maar vooral ook over het ontstaan van het initiatief, de samenwerking onderling en met de gemeente, en hoe het een succes is geworden en blijft. Na een rondje over het speelhof en door de buurt gingen zij geïnspireerd weer huiswaarts.


29 mei 2015
Workshop Natuurfotografie vóór en dóór kinderen


Op zaterdag 6 juni kunnen kinderen van 8 t/m 14 jaar op Speelhof Hoogerzael (Seispark, Middelburg) leren hoe je mooie natuurfoto’s maakt. En wel van de twee zeer bedreven en creatieve 14 jarige fotografen die het boekje ‘Natuurfotografie voor kinderen’ hebben uitgegeven. Na een uitleg gaan de deelnemertjes zelf met hun eigen fototoestel aan de slag in de gevarieerde natuur op het Speelhof. Daarna worden ieders resultaten besproken. Het duurt van 13 – 16 uur, deelname kost € 1,50 per kind en opgave kan via www.nvoork.tk


28 januari 2015
Kern met Pit prijs voor Speelhof Hoogerzael

Speelhof Hoogerzael uit Middelburg  is zaterdag 24 januari weer in de prijzen gevallen bij de provinciale Kern-met-Pit wedstrijd van de Heidemij. Het in 2014 ingediende project  ‘Ontdeksteiger door het riet’ is gerealiseerd, wat een bijdrage van 1000 euro opleverde. Een volgend project, een waterpomp als uitbreiding van de waterspeelplaats, is voor dit jaar ingediend. Nu op zoek naar aanvullende financiering!


28 januari 2015
Cursus Schooltuinieren in Middelburg

Ervaren waar je eten vandaan komt, het plezier van zelf gekweekte groenten, bloemen en fruit, leren over wormen, slakken, vlinders en over kringlopen en composteren. Dat alles gebeurt spelenderwijs in de schooltuin!

 

Op het terrein van Speelhof Hoogerzael in Middelburg tuinieren al enkele jaren een aantal schoolklassen met veel plezier en succes. Graag willen we andere scholen stimuleren iets dergelijks bij de eigen school op te zetten. Daarom dit jaar een cursus “Schooltuinieren” voor begeleiders van schooltuinprojecten.
Doel ervan is de deelnemers praktische informatie aan te reiken over het opzetten en uitvoeren van een dergelijk project op de eigen basisschool.
De cursus is vooral praktijk-gericht. Er wordt er in een eigen groentetuintje gewerkt en het is mogelijk ervaring op te doen bij het begeleiden van kinderen bij het tuinieren.

 

Waar:   Speelhof Hoogerzael, Seispark 2A, Middelburg

Wanneer: vr. 20 mrt.  gratis introductieles,  10 april, 22 mei, 5 juni, 19 juni, 3 juli, 11 en 25   sept.  en ma. 11 mei, alle van 9.30- 11.00 uur.

Kosten:  € 25, -
Opgave: secretariaat@speelhofhoogerzael.nl o.v.v. naam, school en mobiel nr.

 

www.speelhofhoogerzael.nl


21 november 2014
Terugblik Speelnatuur In De Buurt

Op 20 november j.l. vond in de bibliotheek in Middelburg de provinciale inspiratiebijeenkomst ‘Speelnatuur in de buurt’ plaats. Hij werd georganiseerd door Groen Dichterbij, IVN, Springzaad, Provincie en Scoop, voor zo’n 50 belangstellenden afkomstig uit o.a. gemeenten, scholen, kinderopvang en GGD. Hopelijk met als effect meer Speelnatuur! 

Lees verder » (pdf-bestand)

18 november 2014
OBS De Kirreweie en CBS Onder de Wieken in Burgh Haamstede krijgen een Gezond Schoolplein

OBS De Kirreweie en CBS Onder de Wieken gaan dit schooljaar van start met de ontwikkeling van een Gezond Schoolplein! De school ontvangt uit naam van het ambitieuze project ‘Gezonde Schoolpleinen’ een cheque ter waarde van 50.000 euro.

De cheque staat niet alleen voor een geldbedrag, maar ook voor ondersteuning bij het realiseren van een uitdagend, groen en rookvrij schoolplein. Kinderen beoordelen een groen plein beter dan een grijs plein en willen graag meepraten en hun ideeën delen. Zij staan dan ook centraal in dit project.

IVN, Jantje Beton, het RIVM Centrum Gezond Leven, de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad helpen tot eind 2016 in totaal zeventig scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs met de realisatie van een Gezond Schoolplein. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Dit is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. De Hoeksteen is daarom blij dat zij geselecteerd is.

Lees verder »


| |
Vriend of partner worden