Nieuwsbrief Springzaad nr 13 - 15 oktober 2010  
 
Agenda

16 en 17 oktober Vormgevers in Hout (houtexpositie), 11.00 tot 17.00 uur. Een tentoonstelling waar o.a. houten speeltoestellen en kunst te bewonderen zijn.

30 oktober Ontdekkingstocht tijdens de Nacht van de Nacht op De Kleine Tuinman in Dedemsvaart (20.00-21.00 uur)

5 november Dagexcursie van Springzaad in Apeldoorn. Meer informatie volgt in een mailing volgende week.

6 november Open rondleiding om 15.00 uur op de Speeldernis

11 november, vanaf 15 uur: Herfst-lichtfeest op de Speeldernis in Rotterdam.

 

Weet je nog meer items voor de agenda? Geef het aan ons door!

 
Springzaad Winkeltje

Binnenkort komt er een heus Winkeltje op de website van Springzaad.

 
Nieuwe publicaties en websites

www.groeneschoolpleinen.nl Ideeën voor een groen schoolplein, maar nog geen geld? In Leiden en omgeving kan Fonds 1818 helpen. Op de site is ook een stappenplan te vinden voor het 'vergroenen' van een schoolplein.

 

www.scharrelkids.nl Een website ter ere van het 50 jarig bestaan van het IVN, met tips en informatie om kinderen aan te moedigen meer buiten te zijn (o.a. tips voor de eigen tuin).

 

Ieder kind heeft recht op natuur Op deze site kun je o.a. een petitie tekenen om kinderen en natuur onder de aandacht te brengen. Daarnaast start de organisatie een publiekscam-pagne om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp en wil met de petitie uiteindelijk een lobby voeren om het recht van ieder kind op natuur te laten vastleggen in (of binnen het raamwerk van) het Kinder-rechtenverdrag van de Verenig-de Naties.

 
Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Stichting Oase.

Herenstraat 16
1797 AH Den Hoorn/Texel
0222-319470

info@springzaad.nl

 
 
 
Opening speelplaats Zuiderpret
Mariska Thieme


Den Haag is een openbare natuurspeelplek rijker. Aan de rand van het Zuiderpark, nabij de ingang aan het Veluweplein, is op 15 september de nieuwe speelplek Zuiderpret geopend. Tijdens het ontwerpproces zijn 32 kinderen uit Den Haag met landschapsarchitect Jan Verburg naar de locatie gegaan om ter plaatse te brainstormen over de inrichting. Het centrale deel van het terrein is gericht op het spelen met water. Balancerend over boomstammen en stapstenen kunnen kinderen het water overbruggen. Tijdens de opening verkozen de meesten echter om gewoon door het ondiepe water te lopen.

Lees hier het volledige artikel

Klik hier voor meer foto's van de opening

 
Oktoberexcursie Berlijn
Marjan Wagenaar


Als er één stad ter wereld is waar speelnatuur een plek heeft gekregen, dan is het wel Berlijn. Samen met 22 andere Nederlandse en Belgische deelnemers heb ik me een paar dagen achter elkaar vergaapt aan de ene natuurlijke speelplaats na de andere. We hadden geweldig weer, een gezellige groep, een goed gevuld programma en bovenal hebben we genoten van heel veel natuurlijke schoolpleinen, kinderdagverblijven en spelende kinderen. Van de excursie heb ik onder andere geleerd dat er uiteenlopende ontwerpstijlen zijn voor natuurlijke speelplaatsen.

Klik hier voor het volledige artikel en foto's

 
Praktijkvoorbeelden in BelgiŽ
Katrijn Gijssel

Ook in België worden steeds meer natuurlijke speelplaatsen aangelegd. Het Vlaamse Steunpunt Jeugd houdt op haar website onder andere interessante voorbeelden bij, zowel uit België als uit Berlijn. Op die manier geeft het Steunpunt inspiratie aan anderen. Daarnaast bundelt het Steunpunt Jeugd tips en ideeën en geeft het op haar website veel informatie aangaande bijvoorbeeld regelgeving en subsidiemogelijkheden voor België. Ook Springzaad België heeft op haar website goede praktijkvoorbeelden.

Klik hier voor de website van het Steunpunt Jeugd

Klik hier voor de website van Springzaad BelgiŽ

 
Donatie Jantje Beton voor Warns
Ria Wijngaard

In het kleine dorpje Warns (Friesland) is een nieuwe Multifunctionele Accommodatie (MFA) gebouwd. In de MFA zijn twee basisscholen gevestigd. Ria Wijngaard heeft een ontwerp gemaakt voor een speelruimte waar beide scholen straks gebruik van kunnen maken. Ook na schooltijd kunnen de kinderen uit Warns hier binnenkort spelen. Jantje Beton heeft een donatie van €50.000,- beschikbaar gesteld. Maandag a.s. gaat de uitvoering van start: samen met o.a. Jan van der Bijl wordt er een hekwerk van kastanjehout gemaakt bij het peutergedeelte.

Voor dit project zijn veel vrijwilligers nodig, om de kosten binnen de perken te houden. Daar zorgen de beide scholen voor. Omdat het een klein dorp is, en er al veel energie is gestoken in het betrekken van de ouders, de andere 'inwoners' van de MFA en het dorp, is er goede hoop dat veel mensen zich hiervoor willen inzetten.

Klik hier voor een aflevering van het Jeugdjournaal van 3.9.2010 waarin aandacht wordt besteed aan het project.

 


 
Een fonds voor groene schoolpleinen

Het maken van een groen schoolplein is met de komst van een nieuwe website en een fonds weer een stukje makkelijker geworden. Op de website Groene Schoolpleinen is een stappenplan opgenomen om te komen tot een natuurlijk schoolplein. Van idee tot gebruik zijn in het stappenplan verschillende tips en aandachtspunten genoemd. Het is de moeite van een kijkje zeker waard, ook voor projecten die om openbare ruimte gaan.

Initiatiefnemer van de website is Fonds 1818. Het fonds stelt subsidie beschikbaar speciaal voor de aanleg van een groen schoolplein en organiseert inspiratiebijeenkomsten. In eerste instantie is er geld beschikbaar voor scholen in Leiden en omgeving.

Klik hier voor de website van Groene Schoolpleinen

 
Avonturenbos in Brunsummerheide
Paul Wijenberg

In de afgelopen weken zijn er een achttal unieke dieren in het gebied rondom Bezoekerscentrum Brunssummerheide ontdekt. Nader onderzoek maakte duidelijk dat de dieren op kunstzinnige wijze uit oude boomstammen zijn gezaagd.

Deze boombeelden zijn de nieuwste aanwinst voor het Brunssumse Avonturenbos. Het is een kleinschalig speelbos voor de jeugdige bezoekers van het gebied. Na de nieuw aangelegde educatieve poel, enkele klauterpalen en de stenen-arena zijn deze “Boombeelden” een uitdagende aanleiding voor spel en ontdekking.

Klik hier voor het volledige artikel

 
Ledenbijeenkomst

De ledenbijeenkomst in november is verplaatst naar begin volgend jaar. In plaats daarvan organiseren we op 5 november voor alle nieuwsbriefontvangers een excursie naar projecten in Apeldoorn (volgende week versturen we de uitnodiging met het programma, noteer nu alvast deze datum).