NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

ontwerpideeen Voorhaven Gent

Het ontwerp
Kade en water
De kade en de directe zone rond de loodsen is en blijft grootschalig op maat van de vroegere haven. Het ontwerp is zeer architectonisch opgevat. Een steiger op het water wordt de contactzone tussen het plein, het water en de stad. De houten steiger zou een ideale halte kunnen zijn voor de busboot. Op de steiger wordt een lang zitprofiel voorzien tegen de kade muur (warme, zonnige plek!)
De kade is een onderdeel van het fietsennetwerk van de stad Gent. Om het comfort van de fietser te verzekeren wordt er een fietsstrook voorzien van 3m. breed: industriële betonplaten in het tapijt van kasseien.

Een bruisend stadsplein
Het plein is een plek voor evenementen, markten (ref. Zuidmarkt Brussel), spel en allerlei soorten wijkactiviteiten. Een luifel over gans de lengte van het plein zorgt voor een beschutte zone en kan hierbij gebruikt worden als de centrale afsprakenplek of als ‘marktdag’plek. Het plein verwijst naar de loods die er vroeger stond door zijn oppervlakte maar ook door het raster in de verharding. De luifel zal de vormentaal hebben van aanpalende loodsen. Aan de kant van het plein bevinden zich ook een aantal losjes “opengestrooide” zit/ ligblokken in ‘havenstijl’, net een lading houten kisten die de havenkraan verloor bij het lossen... Uit één van de kisten zou het verhaal 'uit de hoogte' van de kraanmannen te horen zijn. Het plein zal worden aangelegd in architectonisch beton met pleinlange waterlijnen op zijn raster. Een van die lijnen, de nevellijn, zal het plein bijzonder maken.
De nieuwe graszone ligt in een helling en is de ideale plaats om te zonnen, zitten, hangen, gewoon voor je uit te staren. De betonmuren zijn tevens schuin zittende zitplekken. Zijn volume is eenvoudig, geometrische en op schaal van het plein en de ander volumes in de loodsenstrip. Het element heeft zijn eigenheid doordat hij in de kade is geschoven en zo een interessant volume boven en een leuke holte onder het pleinniveau schept.
Het skate landschap: een prettig eiland in beton, verdiept, met felle kleuren voor de kleine en grote skaters.
Op een strategische plek vlakbij de skaters is een fietsenstalling met een kleine 40 plaatsen en een drinkfontein.

De Groene Strip
De groene strip is een groene overgangszone van de grootschalige havensfeer naar het kleinschalige park en de aanpalende woonzone. Een graszone met een losse zetting van bomen met een transparante structuur (Populus tremula) begeleidt het bestaande beschermde hekwerk. Een groot deel van de groene strip zal beheerd worden als hooigazon. De hoogstambomen, die het hekwerk begeleiden, moeten doorgetrokken worden. De continuïteit van deze krachtige bomenband doorheen het project is essentieel om de vroegere functionaliteit van de haven met grove maatvoering op maat van de trein, de vrachtwagen,... aan te passen aan de noden van vandaag (recreatieve beleving, wonen,...nood aan groen).

Het park
Het park is een kleinschalig groengebied voor de buurt. Het vormt de scharnierplek tussen de bestaande woonbuurten en de nieuwe ontwikkeling aan de Voorhaven. Het wordt een park met gras, een haagslinger, bloeirijke- meerstammige bomen (Prunus autumnalis, Cornus mas, Malus, Amelanchier, …), banken, spel- en sportelementen. Een spel- en wandelstrip met speelse prints op het oude spoor begeleidt het park.

Terug naar verslag| |
Vriend of partner worden