NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Oogappel, Gent

Speelnatuur op school, de Oogappeltuin

Kinderen brengen minstens zes jaar van hun leven door op de basisschool. De Oogappel vormde zijn klassieke speelplaats om tot een groene en speelse buitenruimte waarin de kinderen volop tot hun recht komen: een krachtige en inspirerende leeromgeving die uitnodigt tot avontuurlijk en natuurlijk spelen. De Oogappeltuin, winnaar projectoproep ‘Droom Je School’ - een actie van Klasse en Cera. Klasse en Cera lanceerden de projectoproep ‘Droom Je School’. Leerkrachten, directie, ouders en leerlingen van De Oogappel staken de koppen bij elkaar en dienden een droomdossier in.
Het projectvoorstel ‘de Oogappeltuin’ werd uit bijna 1000 inzendingen als één van de 50 beste projecten gekozen door een jury van kinderen en jongeren. Het droomteam van de school kreeg een cheque van 5000 euro om het project te realiseren. Dankzij de actie ‘Droom je School’ kon zo in totaal 250000 van Cera verdeeld worden over de 50 meest inspirerende ideeën van 50 Vlaamse scholen.
In den beginne was er niets...
De speelplaats van de basisschool De Oogappel was een grijze, betegelde vlakte met een grasveld en enkele appelbomen. Na elke regenbui werd de rode vlag gehesen: het grasveld werd modderplein en mocht niet bespeeld worden. De kinderen droomden van meer en beter...
De gedroomde speelplaats
Leerlingen, ouders, leerkrachten... iedereen kreeg de kans zijn meest wilde ideeën en wensen kenbaar te maken: een avontuurlijke, uitdagende speelplek met heuvels en dalen, klimpalen en roversnesten, een leerplek met zinnenprikkelende natuur, een plek waar creativiteit gestimuleerd wordt, die rust en geborgenheid biedt, een buitenruimte die past binnen de pedagogische visie van de school. Op basis van die wensenlijst maakte het bureau ‘Fris in het Landschap’ i.s.m. Evelyne Fiers een ontwerp.
Speelnatuur: over roversnesten en vuurplekken
Twee grote heuvels verdelen de speelplaats in verschillende zones. In de zandspeelzone is er ruimte voor fantasie en creatief spel: kinderen kunnen er met losse materialen zoals zand, stenen, kiezel, takken etc. aan de slag. Een struikengordel onder de appelaars vormt samen met de kippenren en de composthoop een natuurrijk hoekje waar natuurbeleving centraal staat. Door natuur tot in de school te brengen, verlaagt de drempel voor actief natuuronderwijs. Natuur komt overal op de speelplaats terug; een bloemrijke kalkheuvel, stapelmuurtjes, een insectenhotel. De heuvels zijn voornamelijk als klim- en klauterheuvels ingericht, met boomstammentrappen, een tunnel, een glijbaan, een roversnest en een wilgenhut. Hier ontwikkelen de kinderen hun motorische vaardigheden en zelfvertrouwen en leren ze hun grenzen verleggen. Eén heuvelflank werd omgetoverd tot amfitheater met vuurplek: ideaal voor de buitenklas, toneeltjes en schoolfeesten. Voor intiemere onderonsjes kunnen de kinderen in een vertelhoek terecht onder een weelderige klimplant of in de wilgenhut.
Participatie
De omvorming van de speelplaats wordt pas een succes als iedereen betrokken wordt (kinderen, leerkrachten, directie, ouders, onderhoudspersoneel). Zo zullen ouders minder problemen maken wanneer zoon- of dochterlief met vuile kleren thuiskomt, gebruiken leerkrachten de speelplaats echt als leeromgeving, en dragen leerlingen meer zorg voor de natuurplekjes.
De tuin is nu aangelegd, maar de droom groeit verder. Twee klassen werken aan een project ‘Hoe bouw je een insectenhotel?’ en ‘Hoe groeien bloemen?’. In het tweede jaar is een vijvertje aangelegd, daarna komt misschien de vlindertuin op het dak aan de beurt... Zo kunnen verschillende generaties leerlingen mee bouwen aan hun schoolspeelplaats.
Leefschool De Oogappel
Bisdomkaai 1 - 9000 Gent http://www.bsdeoogappel.be
Directrice: Hilde Struyvelt - GSM: 0492/72.40.57
Wouter Van Landuyt (ouder, contactpersoon tuinwerkgroep)
GSM: 0499/80.88.72 - e-mail: wouter.vanlanduyt@inbo.be
meer info op :
http://www.bsdeoogappel.be/tuin.htm voor tuininfo http://www.bsdeoogappel.be/email.htm voor contactpersonen van de school

Terug naar verslag| |
Vriend of partner worden