NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Winkeltje

Graag iets tastbaars in handen? Onderstaande artikelen zijn door Springzaad ontwikkeld. Alle prijzen zijn, tenzij anders vermeld, exclusief verzendkosten. Via het bestelformulier kun je je bestelling aan ons doorgeven. Binnen enkele dagen ontvang je van ons bericht met een overzicht van je bestelling, het totaalbedrag en informatie over de betaalwijze. Na betaling sturen we je bestelling zo spoedig mogelijk op. Laat het ons even weten als je een factuur nodig hebt.


x Klik op foto om het groot te zien
Brochure Inspirerende speelnatuur

Springzaad heeft een brochure (22 pagina's)gemaakt over inspirerende speelnatuur. Wat verstaan we onder speelnatuur? Hoe spelen kinderen daarin? Wat zijn de kenmerken van een echte natuurspeelplek? Hoe herken je die? Hoe zit dat met natuur?

Deze brochure is bedoeld voor iedereen, ouder, leerkracht, ambtenaar of buurtbewoner die wil weten wat we nu eigenlijk onder speelnatuur verstaan. De tekst is uitvoerig geillustreerd met foto's en is geschikt voor iedereen die met een natuurspeelplek aan de slag wil!

prijs €7,50

 
x Klik op foto om het groot te zien
Vrij spel voor natuur en kinderen

Vrij spel voor natuur en kinderen (handboek). Maak kennis met de talrijke mogelijkheden om alle denkbare educatieve buitenruimten op een heel andere manier in te richten en te gebruiken dan we tot nu toe om ons heen waarnemen. Willy Leufgen en Marianne van Lier, Uitgeverij Jan van Arkel, Utrecht, 2007. 251 blz., rijk geïllustreerd. ISBN 978 90 6224 470 6.

Aanbieding: nu van €20,- tijdelijk voor € 10,- 

 
x Klik op foto om het groot te zien Klik op foto om het groot te zien
Inspiratiecollages

Een verzameling van 30 gelamineerde fotocollages (de inhoud van het oorspronkelijke ideeënkoffertje) met gemiddeld 15 impressies van goede voorbeelden in binnen- en buitenland voor de inrichting van spannende, avontuurlijke leer- en speellandschappen rondom scholen, kinderdagverblijven, op natuurspeelterreinen etc. 

gratis te verzenden via We Transfer of op een USBstick voor €15,00

 
x Klik op foto om het groot te zien
Allemaal spelen!

Aan de slag met natuurspeelplaatsen voor kinderen met en zonder beperking.

Buiten spelen in de natuur is belangrijk voor kinderen. Ook voor kinderen met een beperking, of die beperking nu fysiek is of op een ander vlak. Dit boek beschrijft, na een inleiding over verschillende beperkingen, wat spelen in de natuur betekent voor kinderen en waarom het belangrijk is dat juist ook deze kinderen de kans krijgen om in de natuur te spelen. De kern van het boek bestaat uit vele voorbeelden waaruit blijkt dat het goed mogelijk is een natuurspeelplaats te maken waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Ondersteund met vele illustraties en 2 praktijkverhalen.

Prijs: €14,50
Marjan Wagenaar, Marianne van Lier, Ilse van der Put, Ilse Vonder, Anke Wijnja. 112 pagina’s, 2012, uitgave van Stichting Oase

 
x Klik op foto om het groot te zien
Speelnatuur in de stad, hoe maak je dat?

Hoe ziet goede, beheersbare en uitdagende speelnatuur er uit? Hoe initieer je, ontwerp je, maak je, beheer je deze in de woonomgeving? De schrijvers bundelden hun antwoorden op deze vragen in het boek. Het nodigt uit om zelf het avontuur van het realiseren van speelnatuur in de stad aan te gaan!
Prijs: €15,-

 
x Klik op foto om het groot te zien
Kaboutersoep en wonderblaadjes

Ben je zelf ook graag buiten in de natuur? laat je het spelen aan de kinderen over of doe je mee? In het boek 'Kaboutersoep en wonderblaadjes' -zintuiglijke buitenavonturen voor baby's, peuters en kleuters- uitgegeven door A3 boeken, komt de hele ontdekkingsreis aan bod die een baby tot een kleuter kan mee maken als het in een natuurlijke omgeving kan opgroeien. Ik heb er mijn ervaringen in beschreven over creatief buiten spelen met jonge kinderen in een natuurrijke omgeving.

Het is bedoeld voor iedereen die met jonge kinderen te maken heeft in de leeftijd van 0 tot 7 jaar. Dat kan zijn als ouder van een jong kind of als je werkzaam bent in een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of kleuterklas. Er staan heel veel natuurlijke ideeën in wat je met jonge kinderen kan doen, zowel binnen als in de buitenruimte en veel prachtig fotomateriaal uit de ontdektuin. Het boek is ingedeeld in de verschillende leeftijden en de zintuigen. Bij elk zintuig kan op leeftijd gezocht worden naar de informatie. Daarnaast zijn er meerdere beschrijvingen hoe je zelf ideeën kunt toepassen in je eigen buitenruimte om voor de kinderen een avontuurlijk natuurlijk speelterrein te scheppen.
(Achterflaptekst boek)

Ity Busstra, Uitgever A3 boeken, Geesteren, 2014, ISBN 978 94 91 557 14 9. 143 blz., full colour, prijs: 24,50 euro
Lees meer

 
x Klik op foto om het groot te zien
Modder aan je broek

Uitgave Landschapsbeheer Nederland, auteurs Mirjam Koedoot & Marianne van Lier, september 2012

Boeiende portretten op basis van interviews met projectleiders en andere direct betrokkenen van zes nieuwe natuurspeelterreinen, verspreid over even veel provincies in Nederland. Leerzaam en onderhoudend voor iedereen die ook bezig is met de inrichting van een natuurspeelterrein of dat van plan is te doen. Het boekje van 76 blz. is fraai geïllustreerd. Het boekje is gratis (wel portokosten) of gratis downloaden.

 
x Klik op foto om het groot te zien
Groen speelplezier

Creatieve en praktische werkvormen in een natuurspeeltuin.

Een boekje vol speelse activiteiten in, om en met de natuur op je speeltuin. Bedoeld voor speeltuinvrijwilligers, begeleiders van kindergroepen, kinderwerkers, ouders, kortom: iedereen die het leuk vindt om samen met kinderen buiten te spelen en kinderen spelenderwijs meer band met de natuur wil laten ontwikkelen.

De activiteiten in dit boekje zijn gemakkelijk uit te voeren, vragen weinig voorbereiding of hulpmiddelenen zijn op vrijwel alle soorten locaties uit te voeren met kinderen tussen 7 en 12 jaar. Maike Nelissen, uitgave van NUSO, Utrecht i.s.m. Stichting Oase/Springzaad, Texel, maart 2012, 90 blz., rijk geïllustreerd. Prijs: € 9,95  Uitverkocht!

 
x Klik op foto om het groot te zien
Spelen met buitenruimte

Dit doeboek is geschreven voor iedereen die met jonge kinderen werkt en met hen buiten speelt. Het boek laat je op een actieve manier inspiratie opdoen voor de inrichting en het gebruik van jouw buitenruimte. Hoe maak je de bestaande buitenspeelruimte avontuurlijker en gevarieerder, zodat deze de kinderen uitdaagt om zichzelf al spelende te ontwikkelen?

Bovenal wil het boek je in tekst en beeld laten zien hoe leuk buitenspelen in een goed doordachte buitenruimte kan zijn. 

Spelen met buitenruimte is uitgebracht t.g.v. het tienjarig bestaan van Bureau Niche, oktober 2011. ISBN 9781616279226 Teksten: Jenny van Herrewegen, Jan Kersten, Tiny Wigman c.s. Prijs: 17,50 

 
x Klik op foto om het groot te zien Klik op foto om het groot te zien
Geen leven zonder risico's!

Met foto's geïllustreerd essay dat een aanzet geeft voor een meer evenwichtige discussie over de gewenste vorm van uitdaging en veiligheid, op alle denkbare plekken waar natuur en kinderen elkaar kunnen ontmoeten. (A5 formaat)

JAMMER GENOEG zijn alle 1000 brochures UITVERKOCHT! Het boekje is wel als pdf te downloaden.

 
x Klik op foto om het groot te zien
Der Spielgarten - Naturnahe Erlebnisr√§ume f√ľr Kinder im Garten

Een boek vol handige informatie en sfeer- en knutseltekeningen voor de inrichting van 3 verschillende, zeer gevarieerde ontwerpvoorbeelden (ca. 400, 600 resp. 1200 m2) voor natuurrijke gezinstuinen met een hoge speel- en leerwaarde voor opgroeiende kinderen. Zoals: Buitenoven, wilgentipi, vuurboontipi, struikhuizen, huttenbouw, boomhuis, stammen-mikado, schommel, water(pomp)-en zandgebied, vuurplek, touwenparcours en snoeptuin.

Irmela Erckenbrecht & Rainer Lutter, Der Spielgarten-naturnahe Erlebnisraume fur Kinder im Garten, Pala-Verlag, Darmstadt, 2012. ISBN 978-3-89566-313-0, prijs: 18 euro excl. verzendkosten. Uitverkocht!

 
x Klik op foto om het groot te zien
Levende Speelplekken

Bomen in het middelpunt 

Overal in het land verschijnen natuurspeelplekken zodat kinderen tot diep in de stad de natuur binnen handbereik hebben. De Bomenstichting vindt het belangrijk dat levende bomen op deze plekken een meer prominente rol vervullen.  Het boek is volgens de auteurs bedoeld voor bestuurders, architecten, aannemers, (groene) beleidsmakers, gemeenten en schooldirecties. Maar ook ouders, leerkrachten en andere opvoeders kunnen er veel aan hebben. Er wordt 'to the point' verteld over de betekenis van bomen hoe ze groeien, wat ze daarvoor nodig hebben en er worden talrijke speel- en leermogelijkheden in en om bomen toegelicht. Hanna Hirsch en Annemiek van Loon, uitgave van Bomenstichting Amsterdam, 2016 ISBN:9789070405274 Prijs € 17,50.

 
x Klik op foto om het groot te zien
Speelbossen voor en door de buurt

Handleiding voor vrijwilligers van speelbossen

Uitgave Staatsbosbeheer i.s.m. Bureau Niche, november 2013

Dit rijk geillustreerde boekje (88 blz.) is bedoeld voor initiatiefgroepen die een speelbos in hun eigen buurt willen ontwikkelen en beheren. De auteurs - Tiny Wigman, Sarah Los en Jan Kersten, Bureau Niche, Heilig Landstichting bij Nijmegen - hebben in de afgelopen jaren veel ervaring kunnen opdoen in het stimuleren, ontwerpen, aanleggen en begeleiden van speelbossen en andere natuurspeelterreinen (o.a. Cool Nature projecten).

In 5 hoofdstukken kan de lezer kort en bondig kennis maken met het op gang brengen van een buurtinitiatief voor een speelbos, de ervaringen van SBB met vrijwilligergroepen, het beheer van speelbossen en het stimuleren van het  gebruik, maar b.v. ook het leren omgaan met risico's. Het boekje wordt afgerond met twee actuele praktijkvoorbeelden in Groesbeek en Heerhugowaard. Boekje is gratis, wel verzendkosten

 
x Klik op foto om het groot te zien
Uit je kruin! Natuurbeleving met en rond bomen

Zoek in het bos naar dinopoten, bouw een beverhut of ga samen ademen met een struik. Dit kan met ‘Uit je kruin!’ Iedere week bevat een boomactiviteit die je in dat seizoen kunt doen. Afwisselend komen drie leef­tijdsgroepen aan bod: 4-6 jaar, 6-10 jaar en 16+. Dus 52 weken lang boomplezier! De ideeën zijn speels en grotendeels nieuw. Voor iedereen die met kinderen of volwassenen de natuur in gaat. De originele activiteiten zijn aangevuld met achter­grondinformatie en gekke weetjes. Welke boom heeft bladeren met aan twee kanten bladgroen??

Auteur Jeanette Boogmans; Uitg. Zebrarups Natuureducatie met steun van de Ulebelt, NME Deventer;

Verschenen: november 2018, 128 pp. ISBN 9789090311609; verkoopprijs € 14,50

 
 
 
 
Stuur deze bestelling naar:
e-mail:

| |
Vriend of partner worden