NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Boeken en brochures

Het laatste kind in het bos - hoe we onze kinderen weer in contact brengen met de natuur

Auteur: Richard Louv

In korte tijd is 'Het laatste kind in het bos' in de Verenigde Staten tot een bestseller geworden. Louv is de eerste die recent onderzoek in kaart heeft gebracht waaruit blijkt dat direct contact met de natuur van wezenlijk belang is voor de fysieke en emotionele gezondheid van kinderen.


Louv slaat niet alleen alarm, maar vertelt ook hoe we kunnen proberen de verbroken relatie te herstellen. De Nederlandse vertaling is voorzien van noten die daar waar mogelijk verwijzen naar de situatie in Nederland.

 

'Ik speel liever binnen, want daar zitten de stopcontacten', zegt een jongen uit groep zes. Als u met een jongere praat kan hij u waarschijnlijk het één en ander vertellen over de regenwouden in het Amazonegebied, maar niet over de laatste keer dat hij alleen op ontdekking het bos inging of dat hij op zijn rug in het veld lag te luisteren naar de wind.

Tien jaar lang trok wetenschapsjournalist Louv kriskras door Amerika en sprak hij met pedagogen, milieuactivisten, ouders, kinderen, studenten, onderwijzers, wetenschappers en religieuze leiders. Zijn onderzoek bracht hem tot de conclusie dat de babyboomers waarschijnlijk de laatste generatie vormen waarvan de leden in hun jeugd vrijelijk in het bos konden zwerven, het riviertje achter hun huis konden onderzoeken of op open stukjes land hutten konden bouwen. Nooit eerder in de geschiedenis brachten zoveel kinderen zo'n groot deel van hun tijd binnenshuis door, vaak zittend achter een tv- of computerscherm. Richard Louv brengt het gebrek aan contact met de natuur van de online-generatie in verband met verontrustende trends als de groei van overgewicht, concentratiestoornissen of depressies bij kinderen.

 

Uitgever Jan van Arkel, ISBN 978 90 6224 468 3

2007

paperback, 384 pagina's

Prijs €19,95

 

| |
Vriend of partner worden