Springzaad
Amersfoort en omgeving
Springzaad
Amersfoort en omgeving

Vriend of partner worden

Speelnatuur Amersfoort en omgeving

Amersfoort, stad met een groen hart

Amersfoort is een groene stad op een plek waar drie landschapstypen elkaar raken. De droge, bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug; het open landschap van de Eempolder en het kleinschalige slagenlandschap van de Gelderse Vallei. Deze landschapstypen bieden elementen die van nature al uitlokken tot speelgedrag. Vanuit Amersfoort liggen die plekken op fietsafstand.

 

Sinds enkele jaren is er steeds meer aandacht voor speelnatuurplekken in de stad zelf, op loopafstand in de wijken. Op deze regionale website staan hier voorbeelden van, zowel grote natuurspeelplekken waar een hele middag vertoefd kan worden, als kleine pareltjes waar kinderen eventjes kunnen genieten van water, zand, bomen en heuveltjes.

 

In 2012 ontwikkelden de twee tuinmakelaars van CNME Landgoed Schothorst (gemeente Amersfoort) in samenwerking met Springzaad de workshop Van Droom tot Realisatie. Zo'n tien initiatiefnemers (-en hun plekken) werden in drie middagen klaargestoomd om zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van schoolplein, buitenruimte of openbare ruimte. In de toolkit Realiseren natuurlijke ‘Realiseren van een natuurlijke speel- en buitenruimte' werden opgedane ervaringen van die workshop optekend, evenals allerhande praktische tips en wenken ...

 

Zo breidt het aantal natuurspeelplaatsen in de (semi-)publieke ruimte en groene schoolpleinen zich gestadig uit. De volgende stap is denken in speelnatuurweefsel, zoals in Gent. Een voorzet hiervoor is een aanbevelingenbrief aan lokale politieke partijen, waarin gevraagd wordt  in hun verkiezingsprogramma's aandacht te schenken aan meer ruimte voor kinderen.Doe Het Zelf: Zet je eigen speurtocht uit!

Klik hierboven op 'Nieuws' voor meer informatie over het uitzetten van een speurtocht in Amersfoort en voor een overzicht van de bestaande speurtochten.| |
Vriend of partner worden