De realisatie van het natuurspeelbos was een gezamenlijk initiatief van de gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland en Het Flevo-landschap. Ook de financiering ervan werd mogelijk gemaakt door verschillende organisaties. Zo werd de basis gevormd door een financiële bijdrage van Europa en de Provincie Flevoland (Leader subsidie). Daarnaast waren het de gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland en de Nationale Postcode Loterij die financieel bijdroegen aan de realisatie.
Twee jaar geleden diende Het Flevo-landschap het plan voor het eerst in bij de Provincie Flevoland. Die stond hier positief tegenover. Vervolgens ging Het Flevo-landschap met de Gemeente Urk en Stichting Buurtwerk om de tafel om de plannen verder uit te werken. Onder begeleiding van Stichting Buurtwerk maakten de leerlingen van verschillende Urker basisscholen tekeningen en maquettes van hun ideale natuurspeelbos. Die waren zo inspirerend, dat Waterschap Zuiderzeeland aanhaakte om een beekloop en natuurvriendelijke oevers aan te leggen en de gemeente Urk extra geld uittrok om het bos nog mooier te kunnen maken.Waterschap Zuiderzeeland heeft een beekloop en een natuurvriendelijke oever in het speelbos aangelegd. Een natuurlijke oever ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook vele andere voordelen. Er groeien veel rietsoorten, drijfplanten en onderwaterplanten in en langs het water. Door deze plantengroei kunnen ook dieren als watermijten, libellelarven en verschillende vissoorten goed in en rond het water leven. Een ander voordeel is dat het water bij een natuurlijke oever heel helder is. Daarnaast kunnen sloten en tochten in Flevoland met een natuurlijke oever meer water opvangen en afvoeren.
21 maart 2012, werd het natuurspeelbos Urk feestelijk geopend. Kinderen kunnen er nu hutten bouwen, aan lianen slingeren, door het water spetteren en in bomen klimmen.