NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Speelnatuur per provincie

SPEELBOS SBO DE MEANDER
wethouder Bergerweg
9406 XP Assen
0592 - 820540

www.sbodemeander.nl

Wij zijn altijd bereid om onze ervaringen met het speelbos te delen. Mocht u een keer langs willen komen, graag even bellen van te voren.

Fotoalbum »Een speelbos als uitbreiding van het schoolplein

Meer groen en meer ruimte werkt erg goed voor onze leerlingen
Meer groen en meer ruimte werkt erg goed voor onze leerlingen

Aangrenzend aan het schoolplein van SBO “de Meander” te Assen werd een stuk gemeentegrond omgevormd tot speelbos. Het stuk grond werd in bruikleen afgestaan, als wijzelf voor de aanleg en het onderhoud zouden kunnen zorgen.

Leerkrachten en ouders vormden een 'expertgroep schoolomgeving' en aan de hand van wensen van de leerlingen kwam een plan en ontwerp tot stand.

 

Samen met Erik Sijtsma van Greensytes startten wij het project op. Hij begeleidde de voortgang en benaderde subsidiegevers. Met de eerste subsidiegelden werd een definitief ontwerp gemaakt door Heilien Tonckens Groenadvies. Op basis van onze wensen maakte zij een plan voor het terrein met daarin een pompheuvel, een amfitheater, een sleetjeshelling, zitplekken en een eilandenrijk op het kruispunt van sloten.

 

Leerlingen hielpen met zagen en snoeien om ruimte te maken voor de verschillende spelelementen; zo werd het ook echt hun terrein. Oud-leerlingen van de school hielpen mee bij de omheining en het plaatsen van een hek. Met een graafmachine werd het eilandenrijk gemaakt, werden boomstronken over de sloten gelegd en werd een klein 'hunebed' gebouwd. Van het weg gegraven zand werd een zitplek rondom een esdoorn gecreëerd. De structuur van het terrein, met hierin een heuvel, werd

intact gelaten. Als laatste is samen met leerlingen van groepen 8 een amfitheater met oude stoeptegels gerealiseerd.

Zo wat het eerst
Zo wat het eerst

Vanaf het moment dat het natuurlijk speelterrein beschikbaar was, is er een afname van het aantal conflicten te zien. De leerlingen vinden meer rust, ruimte en uitdagingen om te spelen. Ze verleggen hun grenzen door steeds meer te durven, bijvoorbeeld over een sloot springen, maar ook vies worden. Ze maken hutten, zoeken kikkers of chillen op de picknickbank.

Het 'Meanderbosje' dient bij schoolprojecten als bruikbare en passende entourage, voor bijvoorbeeld het bouwen van Middeleeuwse hutten, boogschieten, broodbakken boven een vuur en om ridderspelletjes te spelen. De leerlingen kunnen spelen in een natuurlijke omgeving, als stimulans voor gezond bewegen, met een positief effect op welzijn en prestaties.

 

In november 2014 werd het 'Meanderbosje' door de leerlingen en de wethouder van Assen feestelijk geopend.

  

Marijtje van der Veen

creatief therapeut 'de Meander'

namens de ‘expertgroep schoolomgeving’

 


« terug naar het overzicht met speelnatuur

| |
Vriend of partner worden