NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Speelnatuur per provincie

KOBER KINDERCENTRUM KASTEELTUIN
Groot Ypelaardreef 75
4834 HC Breda
076-5604404

www.kober.nl/kinderopvang/kinderdagverblijf/locaties/kasteeltuin/561

Deze kinderdagverblijf tuin ligt verscholen tussen muren onderaan een appartementen complex.

Fotoalbum »

Kindercentrum Kasteeltuin en Reggio Emilia

Ook op koude en natte dagen naar buiten
Ook op koude en natte dagen naar buiten

Natuurlijke materialen

In deze tuin staan natuurlijke materialen centraal. De peuters kunnen balanceren en klauteren op houten boomstammen, bewegen tussen houten palen door, fietsen over de heevel en sjouwen met boomstammetjes. Er is veel gras, met daaromheen paadjes met hoogteverschillen, die uitnodigen om te lopen en te rennen. In de bomen en struiken mogen de kinderen klimmen, zich verstoppen en spannende schuilplaatsen maken. Er zijn verschillende zandbakken, een drukpaal waar kinderen water kunnen tappen en een buitenspeelkeukentje met een echte waterkraan. 

Voor de allerkleinsten (0-1 jaar) is er een omheinde babytuin, een apart heuveltje met zacht gras en een eigen babyzandbak. 

 

Ontwerp en aanleg

Het kindercentrum is in 2007 aangelegd. Ontwerp Petra Wevers (KrachtigBuiten) in samenwerking met BTL Realisatie. De realisatie is in fasen aangelegd en extra vergroend in februari 2009 en geopend.

De basisgedachte bij het ontwerpen van deze tuin was dat het een avontuurlijke tuin moet worden. Het moest een tuin worden waar kinderen op pad kunnen gaan en dingen kunnen ervaren en verzamelen. In plaats van gebruik te maken van standaardelementen, is het doel water en zand, klimmen en natuur dichterbij brengen om zo het zintuigelijk bewustzijn van de omgeving helpen te vergroten. De kinderen worden aangestuurd om zelf de natuur te voelen en te beleven.

 

Oppervlakte 

500 m2.

 

Doelgroep

Kinderopvang: kinderdagverblijf voor kinderen van 0-4 jaar en peuterspeelzaal voor kinderen van 2-4 jaar

 

Pedagogisch beleid "Sporen"

Hun pedagogisch beleidsplan is geïnspireerd op Reggio Emilia (Sporen). Door intensief te kijken en te luisteren naar kinderen, bieden ze hen situaties, materialen en technieken waarmee ze kunnen experimenteren en zich kunnen uitdrukken. De inbreng van de kinderen staat centraal. Samen met hen zoeken ze steeds naar nieuwe uitdagingen.

Een voorwaarde is dat het hele team achter deze visie staat en dat er buiten meer te beleven is.

Artikel https://dichtbijbreda.nl/overige/kinderen-zijn-van-nature-nieuwsgierig/ 

 

Elke dag naar buiten

Ze gaan elke dag naar buiten. Ook met minder mooi weer gaan ze naar buiten. Ze beschikken over buitenpakken en laarsjes, zodat ook op natte of koude dagen de kinderen kunnen genieten van het buiten zijn en lekker in een modderplas kunnen stampen.

 

Pedagogische doelen

Het sfeervolle en ruime kindercentrum biedt vele mogelijkheden om bij te dragen aan de gezonde ontwikkeling van kinderen. Zo zijn er voor iedere leeftijdsgroep aparte ruimtes en voorzieningen. het kindercentrum heeft een prachtige en ruim ingerichte  buitenruimte waar de kinderen zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan. Zelfs met de allerkleinsten is het heerlijk toeven op het gras of onder de schaduwdoek. Dankzij hun speciale buitenkleding kunnen zij met de kinderen alle seizoenen buiten spelen.« terug naar het overzicht met speelnatuur

| |
Vriend of partner worden