NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Speelnatuur per provincie

GROENE SCHOOLPLEIN RIVIERENWIJK Deventer
Groene Schoolplein Rivierenwijk

CONTACTGEGEVENS

Kindcentrum Rivierenwijk
Type school: openbaar

Zaanstraat 1
7417 WN Deventer
0570 623 575


Contactpersoon
Ton Plagman, directeur

OVER HET PLEIN

Elementen van de buitenruimte
Na meer dan een jaar van plannen maken en voorbereiden is het dan nu eindelijk zover: de mannen van de Tuinen van Geerdink zijn begonnen met de aanleg van één van de 70 Gezonde Schoolpleinen die de overheid stimuleert.
Kindcentrum Rivierenwijk in Deventer krijgt een natuurlijke speelplaats. Tegels eruit en groen erin. Ze hebben het geluk dat de school aan een parkje aan het water grenst waar ze ook gebruik van mogen maken. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de school krijgt meer ruimte en de gemeente heeft er een natuurspeelplaats bij.
Het peuterplein is in de voorjaarsvakantie als eerste op de schop gegaan: tegels worden hergebruikt in een centrale halfronde zitplaats met in de rugleuning een plantenbak voor geurende en eetbare kruiden. De bestaande zandbak wordt opgevrolijkt met rondom een paar zitjes die t.z.t. door de oudere kinderen gemoza√Įekt kunnen worden. Ondanks de beperkte ruimte is er toch plaats voor wat heuveltjes met klauterstammen om vanaf te rennen, te balanceren en te springen, een hobbel-de-bobbelparcours voor de fietsertjes, struinbosjes om te verstoppen en bessenstruiken om van te snoepen. Het hek rondom het plein wordt ingepakt in een haag zodat hij grotendeels uit het zicht verdwijnt. Hier en daar zijn tussen de tegels spleten gemaakt die worden opgevuld met puin gemengd met compost en ingezaaid met lage bloemen, de zogenaamde `Blumenschotterrasen¬ī. Tevens wordt dit materiaal gebruikt als overgang tussen verharding en beplanting. We zijn heel benieuwd naar het resultaat!
Buiten de hekken van het peuterplein is een begin gemaakt met de chillplaats met duikelrekken, diverse zitjes en bloemen, struiken en bomen. Verderop komt in een met een haag afgeschermd deel een tweelingschommel van robiniapalen met wilgentakken die gaan uilopen. Het valzand gaat naadloos over in het pad rondom de schommel dat ook met `Blumenschotterrasen¬ī wordt aangelegd. Er komen een paar zitjes onder bomen en struiken zodat het ook voor de juffen en meesters een fijne en rustige plek wordt om te zitten.
Volgende week, als na de voorjaarsvakantie de scholen weer begonnen zijn, gaan de mannen van Geerdink verder met het parkgedeelte aan het water. Het thema daar is: spelen met zand en water en lekker rennen, klimmen en klauteren. De stammen en stenen liggen al klaar!

Hoe ziet de speelnatuur op het schoolplein eruit? Hoe spelen kinderen er?
Nog in aanleg

Is het plein ook toegankelijk voor kinderen uit de buurt?
ja

Spelen en/of leren?
Beiden


ACHTERGRONDINFORMATIE OVER DE SPEELPLAATS

Wanneer is de speelplaats oorspronkelijk aangelegd? voorjaar 2016
Ontworpen door Wencke Habermann, Natuurlijk Groen
Aangelegd door Tuinen van Geerdink
Geopend op (nog niet)

« terug naar het overzicht met speelnatuur

| |
Vriend of partner worden