NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Speelnatuur per provincie

VRIJE SCHOOL VALENTIJN Harderwijk
Vrije School Valentijn

CONTACTGEGEVENS

Vrije School Valentijn

Vliepad 1
3844 EL Harderwijk
0341-419364


Contactpersoon
Marjan Deurloo, onderhoud schoolplein

OVER HET PLEIN

Elementen van de buitenruimte
De school heeft al sinds jaar en dag een groene patio waar de kleuters en peuters heerlijk spelen.
Tussen 2008 en 2010 is het grote plein vergroend met prachtige borders vol heerlijke planten, groen gras om te rollenbollen of te zonnen, verscheidene zitjes, waaronder een creatieve bank gemaakt met klas 3, een `Pauli-bank┬┤, en een `tuinsetje┬┤ van grillige wortelbanken. Maar ook is een balveld niet vergeten. Er is een groot amfitheater tegen een heuvel aangebouwd, waar de hele school kan zitten voor voorstellingen en bijeenkomsten. Er zijn mooie schilderingen gemaakt, er is een verstop- annex vogelbosje, een wadi (met pomp) in een prachtig heuvellandschap vol met stenen, boomstammen en stapstammen. Bij de kleuters voor het raam zijn twee extra kruidentuintjes aangelegd. En dit alles omringd door groen.

Hoe ziet de speelnatuur op het schoolplein eruit? Hoe spelen kinderen er?
Voor de tuinbouwlessen gaan klas 5 en 6 al jaren naar een volkstuinencomplex in de buurt, waar de school een stukje grond huurt.
In de groene omsloten kleuter- en peutertuin zijn vele hoeken en gaten om te verstoppen of even rustig te zitten. Er is een zandbak met pomp, een klim- en duikelrek, een heuveltje met stammen en zelfs een heuse klimstruik. In de buitenklas van boomstammen kan de hele groep zitten.
Op het grote groene plein (voor klas 1 t/m 6) is een heleboel te ontdekken en te beleven voor verschillende soorten spel. Zie de beschrijving hierboven.

Deze plek is bijzonder, want:
het is een groene, avontuurlijke oase in een nogal versteende buurt. Het is het eerste groene schoolplein op de Noord-Veluwe en heeft als voorbeeld gediend voor vele andere. Je kunt nu ook goed zien hoe een groen schoolplein kan evolueren na zoveel jaren.

Is het plein ook toegankelijk voor kinderen uit de buurt?
Ja, het is een openbaar schoolplein.

Spelen en/of leren?
De Vrije School heeft als visie om de buitenruimte actief te gebruiken bij de lessen. Alle klassen gaan geregeld naar buiten voor verschillende soorten lessen, zoals rekenen, taal, gym, plantkunde, dierkunde, enz.


ACHTERGRONDINFORMATIE OVER DE SPEELPLAATS

Hoeveel en welke kinderen spelen er? Er spelen onder schooltijd ongeveer 150 kinderen op het schoolplein. In de kleuter- en peutertuin spelen ongeveer 70 kinderen (om de beurt).
Oppervlakte 2000 m2
Wanneer is de speelplaats oorspronkelijk aangelegd? In 1971?
Wanneer is deze vergroend? 2008-2010
Ontworpen door Juffie in 't groen
Aangelegd door ouders, leerkrachten, kinderen olv Marjan Deurloo van `Juffie in ┬┤t groen┬┤ en Paul van Eerd van `Buro Buitenruimte┬┤.
Geopend op 17 juni 2010
Wordt beheerd door ouders olv Juffie in 't groen
Overige achtergrondinformatie In 2006 kwamen de eerste gedachten op om het saaie plein om te toveren tot een groen speel- en leerlandschap. In 2007 konden we eindelijk idee├źn verzamelen bij buurt, ouders, leerkrachten en kinderen. Het plein is openbaar. Dat betekent dat we in het ontwerp ook rekening hielden met kinderen uit de buurt die er na schooltijd spelen. Samen met ouders, leerkrachten en kinderen is in 2,5 jaar tijd vergroend, onder begeleiding van Marjan Deurloo van `Juffie in ┬┤t groen┬┤ en Paul van Eerd van `Buro Buitenruimte┬┤. De burgemeester van Harderwijk opende samen met de kinderen het schoolplein op 17 juni 2010. Maar een groen speelplein is natuurlijk nooit `af┬┤. Het zal zich verder blijven ontwikkelen.

« terug naar het overzicht met speelnatuur

| |
Vriend of partner worden