NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Speelnatuur per provincie

'DE TWEESPRONG' CHRISTELIJKE BASISSCHOOL VOOR DALTONONDERWIJS
Oldenoert 23/1
9351 KN Leek
www.tweesprong.pentaprimair.nl

Fotoalbum »

De schooltuin van de basisschool voor daltononderwijs “de Tweesprong” in Leek

Rond deze school is de afgelopen jaren een uitdagende schooltuin ontstaan.
Het is allemaal begonnen met een kleine beestjestuin. Het is een geheimzinnige hoek onder grote bomen, waar ook compost wordt gemaakt. Overal liggen boomstammen, tegels, schors. Volop plek voor verschillende soorten bodemdieren. De naam kleine beestjestuin hangt boven de ingang.
Op een andere plaats bij school zijn kruidenvakken gemaakt. Deze geurentuin is aantrekkelijk voor kinderen, bijen en vlinders. Boven elk vak hangt een houten bordje, waarop de naam van de plant vermeld staat.
Er is een vijver met stapstenen. Via de stapstenen kunnen de kinderen aan de overkant van de vijver komen.
Toen de vijver gegraven werd, is de vrijgekomen aarde gebruikt om heuvels te maken. Over de heuvels loopt een schelpenpad.
Op de heuvels zijn bomen en struiken aangeplant, die interessant zijn voor insecten en vogels. Hier tref je aalbes, kruisbes, meidoorn, sleedoorn en vuilboom aan. Aan de zonkant van de heuvels groeien vlinderplanten.
Ook is er een wilgenhut gemaakt. In een cirkel zijn wilgentenen in de grond gestoken, waarna andere wilgentenen er tussen door gevlochten zijn. Aan één kant is een opening.

Tijdens het werken aan de weektaak is het mogelijk, dat de kinderen in kleine groepjes zelfstandig natuuropdrachten uitvoeren in de schooltuin. Ook is het tijdens de biologielessen mogelijk om met een hele klas naar buiten te gaan.

In de pauzes maken de kinderen volop gebruik van de uitdagende mogelijkheden van de schooltuin. De kinderen rennen, doen verstoppertje of zijn verbaasd door wat ze in de vijver ontdekken.
 « terug naar het overzicht met speelnatuur

| |
Vriend of partner worden