NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Speelnatuur per provincie

NATUURONTDEKPLEK ZUIDERPARK
Bieleveldlaan
Hoogeveen


Hoogeveen, Natuurontdekplek Zuiderpark

Op de Zuiderbreedte in Hoogeveen (Brede school) zijn de natuur- en outdooractiviteiten al jarenlang een groot succesnummer. Hierbij worden kinderen uit de bovenbouw gestimuleerd om op een leuke en spannende manier de natuur ontdekken. Met een busje worden de kinderen naar diverse natuurgebieden in de omgeving gereden. Om meer kinderen te kunnen ‘bedienen’ en de natuur naar de kinderen te halen is de Natuurontdekplek ontwikkeld. Een klein gedeelte van het Zuiderpark is langzaam omgetoverd tot een aantrekkelijke natuurlijke speelplaats. Kinderen, ouders en omwonenden helpen hierbij actief mee, zowel met ideeën aandragen als met de inrichting en onderhoud van het terrein.

Er blijkt bij kinderen van 8-12 jaar in de gemeente Hoogeveen een enorme behoefte te zijn om de natuur te ontdekken. Natuurvereniging IVN, Stichting Welzijnswerk Hoogeveen en Scouting Hoogeveen werken er hard aan om in die behoefte te voorzien.

Kinderen kunnen nu weer vrij spelen in de natuur in de natuurontdekplek in Hoogeveen Zuid. Daarnaast worden sinds april 2008 tweewekelijks gerichte activiteiten op het gebied van Natuur- en Milieu-Educatie (NME) verzorgd.

Kinder- en ouderparticipatie is geen doel op zich maar wel een belangrijk onderwerp bij de ontwikkeling van de Natuurontdekplek.

Activiteiten die zijn ontwikkeld:
Viswedstrijd, Nestkastjes maken, Uilenballen pluizen, Kanoën, Vlot bouwen, Houtwal maken, Boompjes planten, Wiglo maken, Totem bezoek, Bosexcursie, Aanleg grasveld met heuvels, Sporen zoektocht, Spannende natuurfilm kijken, Bomenpaspoort maken, Bomen snoeien, Bloemen zaaien, Bodemonderzoek, Natuurkunstwerk maken, Buitenspelen, Zwerfstenen schilderen, Natuurvitrinekast (brede school), Sporenzoekspel, Broodjes bakken, Brandnetelthee bereiden, Natuurfestival, Je eigen wassen kaars maken, Bloemen poten

 

Andere deeën: Wilgen snoeien, Wilgen kunstwerk maken, Hond/dier van afval snoeihout maken, Excursie naar een waterpomp met werkgroep & een paar kinderen, Broodbakken, In het voorjaar terugkoppeling naar de buurt, Boompjes verpoten van de voorzijde naar de achterkant, Kleine beestjes onderzoek,
Natuurmidgetgolfbaan maken, Natuurfilm, Bloembollen poten, Onderhoud natuurontdekplek, Aanleg waterpomp, Bamboemuziekinstrument.

 

Verbinding tussen binnenschoolse en buitenschoolse activiteiten
Door de activiteiten aan de verlengde schooldagarrangementen te koppelen komen meer kinderen in aanraking met de natuurontdekplek. We merken dat er meer kinderen belangstelling krijgen wanneer er (in verband met slecht weer) binnenactiviteiten zijn voor de Natuurontdekplek.
Door de oprichting van een werkgroep NME, met daarin alle participanten van de brede school, komt er samenwerking op gang die in juni 2010 leidde tot een gezamenlijke projectweek rondom het thema ‘natuur in je eigen buurt’.« terug naar het overzicht met speelnatuur

| |
Vriend of partner worden