Springzaad
Zuid-Limburg
Springzaad
Zuid-Limburg

Vriend of partner worden

Speelnatuurkaart Zuid-Limburg

SPEELBOS DE BOSKOEL
Bosserheide
Bergen
0485-348383 (Andries Arts)

Fotoalbum »

Het speelbos de Boskoel ligt bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Maasduinen, aan de Bosserheide 3e in Well.

Omringd door wandelpaden en het prachtige Reindersmeer in het Nationaal Park de Maasduinen vind je speelbos de Boskoel. Het speelbos is geschikt voor kinderen en jeugd, om avonturen te beleven, te spelen in het zand, te slingeren door de bomen en om hutten te bouwen. Maar ook voor volwassenen zijn de touwbruggen tussen de bomen een uitdaging. Het speelbos is tevens voorzien van picknick plekken. Een horeca voorziening en toiletten vind je in het bezoekerscentrum op 5 minuutjes lopen.

Het speelbos is ontwikkeld door de gemeente Bergen in samenwerking met het Limburgs Landschap.

Beschrijving

Het speelbos ligt aan de wandelroute rondom het Reindersmeer in NP de Maasduinen. Aan twee van de vier zijden loopt een wandelpad. Aan de andere kant wordt het speelbos begrensd door het Reindersmeer wat niet toegankelijk is om te zwemmen (ondanks de prachtig blauwe kleur). Er zijn langs de paden en in het speelbos verschillende zitmogelijkheden in de vorm van bankjes en picknickbankjes.

Op een paar honderd meter afstand is een horecagelegenheid (Brasserie in de Sluis). De route van de horecagelegenheid naar het speelbos is voorzien van enkele speelelementen (Spereco), een waterspeelplaats en houten sculpturen in de vorm van dieren.

Er is veel reliëf gemaakt in het speelbos. De bodem is zwart zand met her en der houtsnippers die zijn aangebracht. Er is ook een kuil van geel zand, waar je prima kunt graven en hutten bouwen.

Er is geen beplanting aangebracht, er is gebruik gemaakt van bestaande beplanting, voornamelijk grote bomen. De bomen echter zijn gebruikt om speeltoestellen van te maken, er zijn touwen in bevestigd.

In het speelbos zijn speelaanleidingen en speeltoestellen gemaakt. Er zijn bulten, sleuven en een rioolbuis om doorheen te kruipen en overheen te rennen. Er zijn veel touw- en klimconstructies gemaakt.

Bij een bezoek op een zaterdagmiddag (sept 2012) was het enorm druk in het speelbos. Ouders zaten lekker op de bankjes, kinderen speelden zelf in het speelbos. Ook voor volwassenen zijn de touwbruggen een uitdaging om even op te klimmen.

Er is geen binnenruimte of toiletvoorziening in het speelbos zelf, hiervoor moet je naar het bezoekerscentrum. Er is wel een overkapping gemaakt in het speelbos om even te schuilen, mocht dat nodig zijn.

Indruk

Een erg leuk speelbos waar voor verschillende leeftijdsgroepen wat te beleven is. Door de vele speelelementen en aanleidingen oogt het wel wat druk, ook omdat het relatief dicht bij elkaar geplaatst is. Je kunt als het ware een route/parcours afleggen.

Natuurbeleving

De natuur is als decor gebruikt. Touwen zijn in levende bomen bevestigd. Je speelt wel echt in een bos, dus in de natuur.

Beweging

Er zijn verschillende vormen van bewegen mogelijk. Rennen, graven, klimmen, slingeren, balanceren etc.

Beschutting/rust

Aan de randen van het speelbos zijn rust- en verstopplekjes te vinden om je even terug te trekken. Rondom de speelelementen is het vrij open.« terug naar het overzicht met speelnatuur

| |
Vriend of partner worden