Springzaad
Drenthe
Springzaad
Drenthe

Vriend of partner worden

Wie zijn wij?

Meer speelnatuur in Drenthe

Kinderparticipatie bij SBO de Meander in Assen
Kinderparticipatie bij SBO de Meander in Assen

Regio Drenthe

Erik Sijtsma, speelse ideeënmakelaar met een groen hart, zet zich als regioconsulent in voor meer speelnatuur in Drenthe en omstreken. Ik kom graag in contact met anderen die zich ook willen bezighouden met het opzetten, stimuleren en ondersteunen van speelnatuur op school, of gewoon in je eigen omgeving.

 

Regionaal consulent

Ooit afgestudeerd als milieukundige en milieubioloog ben ik mij gaandeweg steeds meer met het vergroenen en verduurzamen van onze leefomgeving gaan bezighouden. En dat kan op 1001 manieren. Als beleidsmedewerker Duurzame Ontwikkeling bij de Provincie Drenthe heb ik mij o.a. gericht op het verbeteren van het binnenklimaat van Drentse basisscholen. Een aanpak met meerdere voordelen op uiteenlopende vlakken, maar waar het belang van het kind voor mij leidend was.

Nu, met vergelijkbare aanpak, richt ik me vooral op het buitenklimaat: het schoolplein. De provincie Drenthe is weliswaar een groene provincie, maar dat maakt de huidige schoolpleinen niet minder saai en weinig uitdagend. 

 

Geboren in Groningen en opgegroeid pal naast de weilanden en bossen in Roden. Als kind was ik daar vaak te vinden en ik kwam dan ook regelmatig met een kletspoot en onder de schrammen weer thuis. Ik ben daar niet minder van geworden, integendeel! 

Buitenspelen is niet alleen gezond, maar spelen in de natuur zorgt later ook voor interesse in natuur en landschap. Voor veel kinderen is elke dag een natuurbeleving helaas nog geen vanzelfsprekendheid. Naar mijn idee begint een groene toekomst bij het investeren in onze kinderen. Daar kun je nooit te vroeg mee beginnen.

Voor mij begon het ‘speelnatuur-avontuur’ als vrijwilliger in mijn eigen dorp toen mijn kind voor het eerst naar school ging. Ik verwonderde mij hoe de omgeving van de school en de BSO was ingericht en dacht “dat kan toch ook anders?”. Ik heb het initiatief genomen om samen met de school, de sportvereniging en het dorp er iets moois van te maken en dat is gelukt.

 

Als zelfstandig ondernemer ondersteun ik nu scholen die ook graag de natuur en de uitdaging naar hun school willen halen. Mijn rol is divers; van lobbyist en fondsenwerver tot procesbegeleider en bouwer van amfitheaters.

 

Binnen het programma Duurzaam Door bijvoorbeeld begeleid ik samen met Heilien Tonckens en het IVN een aantal scholen in Drenthe naar een groen schoolplein. Insteek is dat we willen laten zien dat er meer mogelijk is door verder te kijken dan alleen je eigen schoolplein, daarin op zoek te gaan naar samenwerking en deze ervaringen actief te delen met andere initiatiefnemers.

 

Op deze manier hopen we samen meer speelnatuur te realiseren, ook in Drenthe. 

 


| |
Vriend of partner worden