NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Workshop onderhoud

Paul van Eerd ging ondermeer in op snoei. Bij speelnatuur snoei je anders dan op andere plekken. In plaats van struiken open de snoeien laat je ze juist vertakken door ze regelmatig bovenop te knippen. Voordeel: de beplanting wordt mooi dicht en blijft zorgen voor verstopplekjes.

Bij deze workshop waren we te gast bij Vrije School Valentijn in Harderwijk. Dit schoolplein is tien jaar geleden ontworpen en aangelegd door Marjan Deurloo (Juffie in het Groen). Ook begeleidt Marjan het onderhoud dat door ouders wordt uitgevoerd. Marjan legt uit dat specifieke uitleg bij snoeiwerk heel belangrijk is om de diversiteit te behouden. Door haar begeleiding door de jaren heen gaat dit een goede richting op.

Giel van der Palen gaf goede voorbeelden van aangelegde schoolpleinen waar de beheeradviezen niet altijd worden opgevolgd. Beheer van speelnatuur blijkt vakwerk te zijn. De natuurlijke variatie verdwijnt heel makkelijk waardoor de belevingswaarde minder wordt.

Belangrijke conclusie van de workshop is dat onder intensieve begeleiding van een specialist het beheer en onderhoud gezamenlijk met andere partijen uitgevoerd kan worden. Specialisten kunnen met hun integrale blik (natuurontwikkeling, spelen en veiligheid) samen met de uitvoerende partijen zorgen voor de juiste keuzes.

Voor goede begeleiding is de tijdinvestering van een specialist, mede afhankelijk van de kunde in school, ca. 10 tot 50 uur per jaar. Geraamde kosten tussen de € 1500,-- en ca. € 5.000,-- (incl. btw).

Anno Kuindersma| |
Vriend of partner worden