Activiteiten

Onze activiteiten zijn bedoeld voor iedereen die zich tot de doelstelling van Springzaad aangetrokken voelt. Activiteiten worden aangekondigd in de nieuwsbrief en in de agenda.

• Cursus Kennismaking met Groene Schoolpleinen

Deze cursus voorziet in de grote behoefte aan kennis over wat een groen schoolplein is en hoe het zich onderscheidt van een gewoon plein. De 4e en 5e cursus in Noord- en Zuid-Holland zijn in de maak. Zodra de data bekend zijn wordt het bekend gemaakt op de website. Alvast interesse? Stuur een mail en blijf op de hoogte.

• Online Cursus Beheer en Onderhoud van Groene Schoolpleinen

Een cursus beheer is nodig omdat de ervaring leert dat scholen het lastig vinden om het beheer van het groene schoolplein aan te pakken. Door het intensieve gebruik van de kinderen en het onvoldoende natuurgericht onderhoud ontwikkelt de beplanting en daarmee het natuurlijke geheel zich onvoldoende. Er zijn al een aantal scholen die vanwege het niet weten te beheren van het schoolplein dat plein weer gaan verharden. En dat is zonde!

Een keuze van een online cursus is ontstaan tijdens de Corona lockdown en sluit aan bij de ontwikkeling van e-learning. De cursus bestaat uit opgenomen lessen, die iedereen op zijn eigen tijd kan bekijken. De cursus wordt afgerond met een Q&A, waarbij experts aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en er ruimte is om ervaringen met elkaar te delen. Alvast interesse? Stuur een mail en blijf op de hoogte.

• Excursies naar goede praktijkvoorbeelden

Van voorbeelden in de praktijk kun je veel leren, bovendien zijn betrokkenen altijd graag bereid om ter plaatse een toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Daarom organiseert Springzaad regelmatig excursies, al of niet op de fiets, om goede voorbeelden te bezoeken.

• Studiedagen

Met geslaagde voorbeelden bekijken alleen, ben je er niet. Soms is meer diepgang nodig. Daarom organiseren we regelmatig studiedagen, bijvoorbeeld samen met Koen De Maertelaere, een internationaal deskundige op het gebied van veiligheid. Ook onderwerpen zoals beplanting op speelplaatsen, spelen voor kinderen met en zonder beperking en het didactisch gebruik van het schoolplein komen regelmatig aan bod.

• Workshops

Met je handen leren: wilgentenen vlechten, stapelmuurtjes bouwen, mozaïeken maken, houten constructies bouwen. Leren door te doen onder leiding van ervaren deskundigen.

• Zandkastelendag

Een keer per jaar, op het strand van Bergen (N.H.), in een gezellige, ontspannen sfeer samen werken aan een zandkasteel en ondertussen kennismaken en ervaringen uitwisselen met andere ‘Springzaadjes’. Natuurlijk is het hele gezin welkom!

• Regionale activiteiten

De regio’s ontplooien hun eigen activiteiten. Voor de een vooral advies, voor de ander een ‘Springzaad-cafe’, excursies, het actueel houden van de speelnatuurkaart.

Elke regio heeft z’n eigen pagina op deze website.