Regio Groene Woud en Bommelerwaard

Woeste Weide Schijndel

Woeste Weide Schijndel

Springzaad Groene Woud & Bommelerwaard is een netwerk in oprichting voor iedereen die zich in wil zetten voor speelnatuur in deze regio. Speelnatuur kan groot zijn, zoals een speelbos, of klein, zoals een buitenruimte bij een school of kinderdagverblijf, maar altijd mogen de kinderen er ín en mét de natuur spelen.

Het netwerk is bedoeld voor iedereen, professional of liefhebber, die met speelnatuur bezig is. Via het netwerk kunnen we samen kennis en ervaring uitwisselen en excursies, studiebijeenkomsten, workshops, cursussen en feesten organiseren. Zo kunnen we een vraagbaak en steunpunt worden voor iedereen uit de regio die speelnatuur wil ontwikkelen en nog niet (helemaal) weet hoe je dit het best kunt aanpakken, of tegen problemen aanloopt en daar met een ander over wil praten.

Het klinkt zo eenvoudig: kinderen lekker in de natuur laten spelen. In wezen is het ook niet moeilijk. Toch blijken kinderen in Nederland steeds minder met natuur in aanraking te komen. En dat terwijl spelen in de natuur op zo veel verschillende manieren bijdraagt aan de ontwikkeling van een kind, dat je je haast niet kunt voorstellen dat er ouders zijn die hun kind niet buiten in de natuur willen laten spelen of scholen die alleen maar tegels op het schoolplein hebben.

Gelukkig zijn er steeds meer ouders, leerkrachten, medewerkers van kinderdagverblijven, BSO, scouting en speeltuinverenigingen, hoveniers, pedagogen, kunstenaars, ambtenaren en wetenschappers die wel het belang van spelen in de natuur inzien en zich inzetten om dit voor ieder kind, met of zonder beperkingen, mogelijk te maken.

Nog geen idee hoe speelnatuur in al haar verscheidenheid er uit kan zien? Kijk dan hier naar speelnatuurprojecten in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je bij ons aan en help ook mee om nog meer goede, spannende, avontuurlijke, natuurrijke speelplekken in de regio te ontwikkelen!

Wie zijn wij?

Marja Gijben  is regioconsulent, met een hoop kennis en ervaring op het gebied van speelnatuur, buurtparticipatie, tuinontwerp, eetbare tuinen, lesmateriaal maken en natuureducatie. Speelnatuur biedt kinderen zoveel, we vinden dat ieder kind recht heeft op een gezonde groene speelomgeving. Daarom zetten wij ons daar graag voor in.

Wij willen onze kennis graag met anderen delen en een netwerk opzetten om van elkaar te leren en nog meer kinderen van speelnatuur te kunnen laten genieten! Indien je ideeën of interesse hebt, vul je gegevens in op het contactformulier hiernaast en we nemen graag contact met je op.