Welkom bij Springzaad Regio West Achterhoek

Welkom!

Als regio Achterhoek zijn wij de ‘jongste’ op de website van Springzaad. De Achterhoek is groot en groen, het duurde wat langer voor ‘speelnatuur’ ontdekt werd want met veel bossen, landgoederen en platteland lijkt natuurlijk spelen heel normaal.

En al lopen kinderen nog lekker groen naar school, ook hier lonken digitale verleidingen, gaan kinderen na school naar clubs en is het spelen in de “wei van ome Karel” lang niet zo vanzelfsprekend meer. Doordat speelnatuur nu actueel is ontstaat ook hier die groene golf, daar zijn we blij mee.

Cool Nature

Rond 2010 zijn in Gelderland de eerste grotere, openbare speelnatuur plekken aangelegd, de zogenaamde Cool Nature parken, tevens een initiatief van de provincie Gelderland in het kader van het klimaatprogramma. In de Achterhoek zijn dat bijvoorbeeld speelnatuurpark de Bleijke in Hengelo Gld  en Wentholtpark in Lichtenvoorde. Grote, avontuurlijke speelnatuur-parken met ruige natuur en veel water. 

de Bleijke

Groene speelpleinen bij school en kinderopvang

Door de provinciale subsidie in Gelderland worden er momenteel volop plannen gemaakt om stenige schoolpleinen te vergroenen. 

Meer ruimte voor natuur en kinderen, oftewel meer natuurspeelplekken, dichtbij huis, bij school of bij de kinderopvang. Hier brengen kinderen veel tijd door, hier begint het.

Aanleg groen schoolplein door de Tuinen van Geerdink

Springzaad helpt

Wil je meer weten en plannen maken voor jouw eigen speelnatuurplek in de wijk, het bos of bij school? Op de site vind je veel informatie bij Aan de slag , zoals een stappenplan of tips voor financiering of veiligheid.

Speelnatuurplekken in Gelderland vind je op de speelnatuurkaart ga voor inspiratie kijken bij jou in de buurt.

Er is de laatste jaren heel veel onderzoek gedaan en de resultaten zijn online te vinden. Zoek je argumenten, onderzoeken en artikelen over het belang van natuurlijk spelen voor kinderen dan zijn er artikelen te downloaden. Bij brainstormsessies of besprekingen is het ideeënkoffertje heel handig, een set inspiratiekaarten vol foto’s. Bij onze regioconsulent BuitenLokaal kunt u de set lenen. Net als de splinternieuwe set foto’s Groene schoolpleinen in beeld. Samen met met de nieuwe brochure Inspirerende speelnatuur is er dan een mooi pakket met informatie. Boeken zijn te vinden in de Springzaadwinkel.

Regio

De Achterhoek is groot en beslaat de uiterste oosthoek van Nederland, grenzend aan Duitsland en Overijssel, in het westen is de grens wat onduidelijk. Vanaf Didam wordt Achterhoek ‘de Liemers’. De oude IJssel stroomt dwars door het gebied. Als regio noemen we hier de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst, Montferland en Oude IJsselstreek, eigenlijk West Achterhoek.

Maar zit jij net hierbuiten of ken je mooie speelplekken of -pleinen die buiten deze gemeentes maar wel in de Achterhoek liggen, meld het gewoon, natuurlijk nemen we het mee en noemen we ze op de speelnatuurkaart.