Welkom bij Springzaad Zeeland

Kenniscentrum voor Speelnatuur en vraagbaak, advies- en steunpunt voor iedereen die in Zeeland meer Speelnatuur wil ontwikkelen en nog niet (helemaal) weet hoe je dit het best kunt aanpakken.

Wat doen we?

Springzaad Zeeland is een netwerk in oprichting voor iedereen die zich in wil zetten voor speelnatuur in deze regio. Speelnatuur kan groot zijn, zoals een speelbos, of klein, zoals een buitenruimte bij een school of kinderdagverblijf, maar altijd mogen de kinderen er ín en mét de natuur spelen.

Het netwerk is bedoeld om samen kennis en praktijkervaring over speelnatuur te kunnen uitwisselen. Dit gebeurt door middel van excursies, studiedagen, cursussen en workshops. Als je in de beginfase bent om speelnatuur te ontwikkelen, kan het netwerk ondersteuning bieden met advies en praktijkvoorbeelden. Dit uiteraard  samen met andere regionale netwerken en de landelijke Springzaad-organisatie.

Aan wie denken we?

Springzaad richt zich op mensen die zich ook willen inzetten voor meer ruimte voor natuur, spelen en kinderen. Denk aan deze mensen

Interesse? Via het contactformulier hiernaast kun je je opgeven. Welkom!

Waarom Speelnatuur?

Het klinkt zo eenvoudig; kinderen lekker in de natuur laten spelen. Maar toch blijken kinderen in Nederland steeds minder met natuur in aanraking te komen. En dat terwijl spelen in de natuur op zo veel verschillende manieren bijdraagt aan de ontwikkeling, dat je je haast niet kunt voorstellen dat een kind opgroeit zonder!

Buiten spelen draagt in grote mate bij aan de ontwikkeling van een kind. Het kind ontwikkelt onder andere een goed evenwicht, zelfverzekerdheid, creativiteit, sociale vaardigheden en krijgt voldoende beweging bij het spelen in de natuur. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat een groene leefomgeving een belangrijke rol speelt bij de mentale en fysieke gezondheid.

Daarom werkt Springzaad aan Speelnatuur: natuurspeelplaatsen en natuurrijke schoolpleinen waar kinderen naar hartelust, avontuurlijk, vrij ín en mét de natuur kunnen spelen en leren.

Voorbeelden Speelnatuur

Nog geen idee hoe speelnatuur in al haar verscheidenheid er uit kan zien? Kijk dan op de Speelnatuurkaart op deze site voor Zeeuwse projecten en voor voorbeelden in het hele land. Op deze website is ook informatie over financiën, veiligheid en andere onderwerpen waar je al snel mee te maken krijgt als je een natuurspeelplaats wilt gaan ontwikkelen. Er zijn interessante artikelen te downloaden of brochures en boeken te raadplegen. Een aantal daarvan is te koop in het Springzaadwinkeltje.

Landelijk worden excursies en andere bijeenkomsten georganiseerd. Via de 8-10 keer per jaar verschijnende nieuwsbrief blijf je hiervan op de hoogte.

Bezoekje brengen?

Speelhof Hoogerzael in Middelburg is een prachtige inspiratieplek. Naast voorbeelden van Speelnatuur zijn er ook schooltuintjes en documentatiematerialen. Voor extra toelichting graag een afspraak te maken via het contactformulier.