Welkom bij Speelnatuur Amersfoort e.o.

Amersfoort, stad met een groen hart

Amersfoort is een groene stad op een plek waar drie landschapstypen elkaar raken. De droge, bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug; het open landschap van de Eempolder en het kleinschalige slagenlandschap van de Gelderse Vallei. Deze landschapstypen bieden elementen die van nature al uitlokken tot speelgedrag. Vanuit Amersfoort liggen die plekken op fietsafstand.

Amersfoort Anker
vijver op schoolplein van het Anker

Sinds ruim 10 jaar is er steeds meer aandacht voor speelnatuurplekken in de stad zelf, op loopafstand in de wijken. Op deze regionale website staan hier voorbeelden van, zowel grote natuurspeelplekken waar een hele middag vertoefd kan worden, als kleine pareltjes waar kinderen eventjes kunnen genieten van water, zand, bomen en heuveltjes.

In 2012 ontwikkelden de twee tuinmakelaars van CNME Landgoed Schothorst (gemeente Amersfoort) in samenwerking met Springzaad Amersfoort de workshop Van Droom tot Realisatie. Zo’n tien initiatiefnemers (-en hun plekken) werden in drie middagen klaargestoomd om zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van schoolplein, buitenruimte of openbare ruimte.

In 2016 nam Springzaad Amersfoort het initiatief voor de Werkplaats Groene Schoolpleinen. Dit project ondersteunt – met hulp van de gemeente Amersfoort – scholen in Amersfoort die hun schoolplein willen vergroenen. Inmiddels is het derde jaartraject van de werkplaats afgesloten en hebben 8 scholen het ‘starthulptraject’ – van idee naar eerste werkdag – doorlopen en wordt de ‘community’ van groene schoolpleinen steeds groter en sterker.

Nu is deze werkplaats zelfstandig geworden en kan Springzaad Amersfoort weer opnieuw kijken waar we het spelen van kinderen in de natuur een boost kunnen geven. Heb jij een idee? Laat het dan weten en schuif aan bij de nieuwe kerngroep Amersfoort die wij na de zomer 2020 willen opzetten!

Amersfoort boom
Amersfoort klimmen
Amersfoort