Welkom bij Springzaad Stedendriehoek

Deventer / Apeldoorn / Zutphen

takkenbende

Springzaad Stedendriehoek is een netwerk voor en door iedereen die zich in wil zetten voor speelnatuur in de Stedendriehoek (Deventer, Apeldoorn, Zutphen en omgeving). Het netwerk bestaat uit een actieve groep mensen die onderling kennis en ervaringen uitwisselen, adviseren over speelnatuur en activiteiten organiseren.

Wat biedt Springzaad Stedendriehoek?

Steunpunt

We zijn een vraagbaak voor iedereen uit de regio die advies nodig heeft voor zijn of haar project op het gebied van speelnatuur. Doordat we inmiddels een flinke ervaring hebben opgebouwd in dit speelveld, kunnen we meestal snel helpen en/of doorverwijzen.

Adviesvragen die langskomen zijn bijvoorbeeld:

  • “Ons kinderdagverblijf wil graag meer met natuurlijk spelen. Hoe kunnen we dat aanpakken?”
  • “Bij ons in de buurt willen we iets met groen spelen, wat kan en mag er, zonder dat het veel geld kost?”
  • “Het schoolplein wordt onder handen genomen. Hoe creëren we hier een groene, educatieve ruimte?”
  • “Weet je een goede ontwerper voor een natuurlijke speelplek?”

Daarnaast zetten we ons in om het lokale netwerk te verstevigen, te zorgen dat mensen elkaar kennen. Indien nodig organiseren we excursies, inspiratiebijeenkomsten of workshops. We weten inmiddels de goede voorbeeldplekken in de buurt te vinden en kunnen beginnende initiatiefnemers op gang helpen bij hun eigen projecten. 

Doe mee!

Springzaad Stedendriehoek wordt gecoördineerd door een aantal Springzaad-leden uit Deventer, Apeldoorn en Zutphen. Sluit je bij ons aan en help ook mee om nog meer mooie, leuke, goede en actieve natuurspeelplekken in de regio te ontwikkelen!

Bezoekje brengen?

De Ulebelt in Deventer gebruiken we als bezoeklocatie. Hier hebben we een kleine boekenverzameling en veel beeldmateriaal over het thema kind-natuur-spelen, die op afspraak te raadplegen is. Bovendien ligt hier een leuke voorbeeldplek van natuurlijk spelen, meteen in de praktijk te beleven dus!

Wie zijn wij?

50-natuurdingen-om-te-doen-voor-je-twaalfde in Deventer

Springzaad Deventer werkt met het 50-dingen-boek: een doe-boek voor kinderen, vol met de 50 natuurdingen die je zou moeten voor je twaalfde!

50-dingen

Heb jij als kind bomen geklommen? Hutten gebouwd? Slootje gesprongen? Naar de sterrenhemel gekeken? Wild gekampeerd? Op een kampvuurtje gekookt? Misschien doe je het nog wel steeds!
Deze activiteiten en nog veel meer vind je terug op de 50-dingen-die-je-moet-doen-voor-je-twaalfde-lijst! Een aantal jaar geleden in Engeland uitgebracht en ook in Nederland met veel enthousiasme ontvangen. Binnen de gemeente Deventer hebben alle kinderen van groep 3 dit boek kado gekregen de afgelopen jaar (laatste keer in 2019).

Lees verder over de 50 dingen