Bestuur Stichting Springzaad

Bestuur en Secretariaat van Springzaad 2023 v.l.n.r. Annemiek Bongers, Marjan Nijland, Maurice Westerbeek, Giel van der Palen, Pjotr Timmerman, Sigrun Lobst (secretariaat), Marc van de Geer

Marc van de Geer (Voorzitter)

In de afgelopen jaren is er steeds meer wetenschappelijk bewijs gekomen voor iets wat we eigenlijk allang wisten: natuur doet de mens goed. In mijn rol als directeur van ‘Het SchatRijk’, een basisschool met een natuurspeelplaats, kan ik dagelijks genieten van situaties, waarin kinderen spelen, zich verwonderen over de natuur en daar van alles beleven. Dit vrije spelen in de natuur draagt in veel opzichten bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen. Het is mijn missie om het onderwijs te inspireren tot de transitie van grijze naar groene schoolpleinen en die interessante buitenruimte ook volop in te zetten voor mooi en goed onderwijs. 

Dat ik daar ook via Springzaad een bijdrage aan mag leveren, beschouw ik als een voorrecht en waardevolle aanvulling op mijn andere activiteiten die ik zowel beroepsmatig als in mijn vrije tijd uitvoer. Naast mijn directeurschap ben ik bovenschools beleidsmedewerker Cultuureducatie bij Agora. Ik houd van fotograferen, het oude Nederlandse cultuurlandschap en volg politieke en maatschappelijke ontwikkelingen via de media en nieuwsbrieven.

Marjan Nijland (Secretaris)

Ik houd me sinds 2007 bezig met o.a. speelnatuur en speelplekken en sinds 2015 als zelfstandig ontwerper en adviseur. 
Via de kunstacademie in Kampen en de tuinbouwschool in Frederiksoord (aanleg en onderhoud) ben ik in het groen-vak aan de slag gegaan.  Het leuke van het ontwerpen met en voor kinderen is dat je in eerste instantie naar doelgroep en functie kijkt, het gebruik en de omgeving, niet alleen esthetiek maar juist praktische insteek, spreekt mij aan.

Giel van der Palen (Penningmeester)

Ik ben opgegroeid in Waalre, ten zuiden van Eindhoven. Tegenover ons huis was een braakliggend terrein met de restanten  van een oude boerderij .  Daar kon je als kind heerlijk spelen;  kuilen graven, in appelbomen klimmen, verstoppertje spelen , vuurtje stoken enz. Je kon er avonturen beleven zonder dat er altijd op je gelet werd, tenminste die indruk hadden we. Ook konden we urenlang rondstruinen door de natuur rondom ons dorp.

Zo’n plek gun ik ieder kind. Die zijn er echter bijna niet meer in ons aangeharkte landje met iedere m2 besteed of bestemd met alle regeltjes van dien.

Het zal invloed gehad hebben iets in het groen te gaan doen. Na mijn opleiding aan de MTuS in Venlo ben ik na een aantal jaren bij een bedrijf te hebben gewerkt mijn eigen hoveniersbedrijf  gestart. Met dat bedrijf hebben we o.a. groene schoolpleinen en natuurlijke speelplekken aangelegd.

Nu dat bedrijf is overgegaan in andere handen wil ik de opgedane ervaring graag gebruiken om Springzaad verder te helpen en de vergroening van speelplaatsen te stimuleren

Annemiek Bongers (alg. bestuurslid)

Na jaren met veel plezier als stedenbouwkundige voor verschillende gemeentes te hebben gewerkt besefte ik dat het leven te kort was om binnen te zitten. Ik begon met het geven van groenlessen op een basisschool in een achterstandswijk. In de tuin zag ik de kinderen maar ook de ouders tot rust komen. Op dat moment besefte ik dat ik mijn ervaring wilde gaan inzetten voor het vergroenen van buurttuinen en schoolpleinen. Tegelijkertijd volgde ik de opleiding voor Ecologisch hovenier.

Mijn kracht is dat ik in gesprek kan gaan met gemeenten en inzicht heb in processen. Bovendien kan ik gelijk aan de slag  met kinderen en ouders om het in praktijk vorm te geven.

Annemiek Bongers
Pjotr Timmerman

Pjotr Timmerman (alg. bestuurslid)

Op de HAN Pabo was ik docent in natuuronderwijs en duurzaamheid. Dat is ‘belangrijk’ werk, al was het maar omdat natuur als vak op de basisschool nogal onder druk staat. Mijn drijfveer is om met passie en liefde voor het vak die trend wat rechter te buigen. Kinderen hebben vitamine ‘groen’ namelijk keihard nodig! Naast Springzaad, zijn ook de Boerderijschool en techniekonderwijs in de natuur, speerpunten in mijn werk. Iedere basisschool een rijke, groene leeromgeving/plein, is voor mij een helder doel om te realiseren!

Maurice Westerbeek (alg. bestuurslid, sociale media)

Mijn naam is Maurice Westerbeek en vanuit mijn bedrijf Inflora sinds enkele jaren partner van de stichting Springzaad. Begin dit jaar ben in toegetreden tot het bestuur als algemeen lid. Inflora is een informatief en plantaardig bedrijf met name gericht op het onderwijs. Naast de aanleg van groene schoolpleinen worden ook gastlessen gegeven over natuur en W&T (wetenschap en techniek). Daarnaast leveren we planten, leermiddelen en plantaardige producten via de webshop. In de schooltuinen verwerken we zoveel mogelijk leerelementen zodat leerlingen spelenderwijs leren in de natuur.