Speelnatuurnetwerk Amsterdam e.o.

Advies

Springzaad Amsterdam e.o. is een vraagbaak en adviespunt voor iedereen die speelnatuur wil ontwikkelen en vragen heeft over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Als je in de beginfase bent om speelnatuur te ontwikkelen kunnen we ondersteuning bieden met advies, praktijkvoorbeelden en lezingen of excursies. Kijk bij ‘hulp nodig?’

Netwerk

Springzaad Amsterdam e.o. is ook een open netwerk in oprichting voor iedereen die zich in wil zetten voor speelnatuur in deze regio. Het netwerk is bedoeld om samen kennis en praktijkervaring over speelnatuur te kunnen uitwisselen. Dit gebeurt door middel van excursies, studiedagen, cursussen en workshops.

Speelnatuur

Speelnatuur is het overkoepelende begrip voor een groeiende verzameling van avontuurlijke, natuurrijke speel- en leeromgevingen in brede zin. Op zichzelf staand, in parken, rondom scholen of kinderopvanglocaties, bezoekerscentra en soortgelijke instanties. Speelnatuur kan groot zijn, zoals natuurspeeltuin Het Woeste Westen, of klein, zoals een buitenruimte bij een school of kinderdagverblijf, maar altijd mogen de kinderen er ín en mét de natuur spelen.
Nog geen idee hoe speelnatuur er uit kan zien? Kijk dan op de speelnatuurkaart.

Natuurlijk spel

Avontuurlijk buitenspelen in een natuurlijke omgeving draagt in grote mate bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het kind ontwikkelt onder andere een goed evenwicht, zelfverzekerdheid, sociale vaardigheden en krijgt meer beweging. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat spelen in een groene omgeving een belangrijke rol speelt bij de mentale en fysieke gezondheid. De (inmiddels) stadse ouders zeggen vaak ‘zo speelde ik vroeger ook!’ en willen hun stadse kinderen graag dezelfde belangrijke ervaring meegeven. Genoeg redenen dus om meer speelnatuur te ontwikkelen in en om een stad als Amsterdam!

Meedoen

Wil je je bij aansluiten bij het regionaal netwerk Springzaad Amsterdam e.o. en meehelpen om nog meer goede, spannende, avontuurlijke, natuurrijke speelplekken in de regio te ontwikkelen? Neem dan contact op.

Aan wie denken wij?

Springzaad richt zich op mensen die zich ook willen inzetten voor meer ruimte voor natuur, spelen en kinderen. Denk aan deze mensen.