Groene schoolpleinen

Saaie tegels op een kaal schoolplein, voetballende jongens maken de dienst uit, nergens een plekje om te scharrelen of je te verstoppen. Leerlingen die rennen, vechten of zich vervelen. Meer niet. En elke dag weer. Maar zo hoeft het niet te gaan.

groen schoolplein

Een schoolplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een groen schoolplein worden, een speel- en leerlandschap als het ware. Een soort buitenlokaal met diertjes, planten, struiken en bomen. Wilt u ook een groen schoolplein? Waar kinderen op zoek gaan naar lieveheersbeestjes, pissebedden en vette rupsen? Verstoppertje spelen achter bomen en in struiken? Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur. Waar kan worden geklommen en geklauterd. Waar zij kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen. Op een groen schoolplein draait het even niet meer om de virtuele wereld, maar vooral toch om de echte.

Zo’n groen schoolplein spreekt waarschijnlijk tot ieders verbeelding. Het geeft kinderen elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Een groen schoolplein brengt creativiteit, rust, ontdekking en veelzijdige beweging samen. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan het behoud van soorten planten en dieren, de biodiversiteit.

Lees meer : Wat zijn groene schoolpleinen?

Lees meer: Waarom groene schoolpleinen?

Inspiratiemap Groene Schoolpleinen in beeld

Om scholen, ontwerpers, hoveniers en ouders te inspireren voor groene schoolpleinen, verscheen in 2020 de Inspiratiemap Groene Schoolpleinen in beeld; een serie van 23 fotocollages over alles aspecten van een goed groen schoolplein.

Educatie op het groene schoolplein

Op een groen schoolplein kan nog zoveel meer dan enkel spelen! Het is in feite de grootste educatieve ruimte van de school, maak er gebruik van! Lesgeven gaat prima buiten! Om leerkrachten te ondersteunen met uiteenlopende activiteiten, is de website Ons groene Schoolplein gelanceerd. Vol met suggesties rondom thema’s als beestjes, planten, weer, klimaat, vogels, verdeeld over alle groepen, ingedeeld naar tijdsduur en soort opdracht. Ga gauw naar de website!

Moestuinieren met kinderen

Wil je het groene schoolplein ook gebruiken om met de kinderen te moestuinieren? Kijk dan bij ‘nieuws‘. In 2019 geleden zijn n.a.v. het onderzoek ‘Jong Leren Moestuinieren’ zowel een brochure voor het basisonderwijs als een rapport over dit thema verschenen. Deze zijn via deze website te downloaden

Lees ook over de Veelgestelde vragen

Bekijk hier groene schoolpleinen op de kaart

Cursus onderhoud groene schoolpleinen

Bezig met een groen schoolplein? Denk alvast aan morgen en zorg dat je plein mooi blijft.

Dit is een online cursus voor iedereen die meer wil weten over het onderhouden van schoolpleinen.

Filmpjes

Bij iedere stap in het stappenplan vindt u een filmpje met ervaringen van leerkrachten en ouders.

Bekijk hieronder alvast een korte film van kinderen die spelen op een groen schoolplein en luister naar het enthousiaste commentaar van leerkrachten en ouders.

Jurjen van Loon ging in 2012 op zoek naar Groene Schoolpleinen die mede door de ondersteuning van Fonds 1818 zijn gerealiseerd en praatte met kinderen en leerkrachten.

Het programma Groene Schoolpleinen van Fonds 1818 is inmiddels afgerond.

Bovenstaand filmpje laat zien hoe ze de vergroening van hun schoolplein op de Vrijeschool De Meander in Nijmegen hebben aangepakt.