Schoolplein gereformeerde basisschool de Bron - groene schoolpleinen

Barneveld

Contactgegevens

 • Doctor Kuyperlaan 10
 • 3771 CS Barneveld
 • Gelderland
 • Regio: Amersfoort en omgeving
 • Routetip: Op vijf minuten loopafstand ligt bushalte Troelstralaan. Op vijf minuten fietsen ligt station Barneveld Centrum. Fietsen kunnen gemakkelijk gestald worden op het trottoir.
 • Website
 • https://www.facebook.com/debronbarneveld/

Contactpersoon

Over deze speelnatuur locatie

In Barneveld ligt gereformeerde basisschool de Bron, de kinderen op deze school mogen genieten van een prachtig groen schoolplein. De school gebruikt het plein om het scheppingsverhaal te kunnen vertellen. Daarnaast zorgt de hoge diversiteit van planten in verschillende vormen en maten voor genoeg speelaanleidingen voor de schoolkinderen.

Tijdens een bezoek aan het schoolplein is mooi te zien hoe kinderen heerlijk genieten van het schoolplein. Vooral het meest groene stukje werd door druk bezocht door de jongste kinderen.

Het rode plein, ziet u ook de zaailing van de Berk die door het hek heen groeit?
Waterpomp en brug.
Klim- & evenwichtstoestel.
Bomen beschermt in Carexplantsoenen. Zitgelegenheid, tribuene en podium. De pingpongtafel is nog zoekende naar een perfecte plek.
Voetbalcourt
Beekloop (afkoppeling dakwater) richting grotere beek. Rechts is het bastion te zien.
Bastion (achter tribune)
Natuurreservaat (achterplein school)
Speelbosje op het achterplein.
Stuifzandvlakte en grove den.
Podium en muurschildering.
Tunnelbuis in het speeltuin voor het kinderdagverblijf.
Bosje kinderdagverblijf.
Stapstammen

Elementen van de buitenruimte
Op het schoolplein van de bron zijn veel elementen te vinden. Als men op het schoolplein binnen komt struikelen ze haast over de pomp met beekloop in het rode plein. Het rode plein is het verzamelplein van de basisschool. Wanneer eerst doorgelopen wordt langs het gebouw is er een klim- & evenwichtstoestel te vinden. Iets verder door is een pingpongtafel, een tribune, bastion (verwerkt in tribune) en een voetbalveld. Achter het gebouw langs komt het natuurreservaat van het schoolplein in beeld, er is een beekloop voor afgekoppeld water (1/3e deel van het dak is afgekoppeld). Het natuurreservaat is een plek voor oudere kinderen om natuur te beleven tijdens het spelen, er zijn tunneltjes en verstopplekken maar ook een open zandvlakte om met groepen bij elkaar te komen. Als men zich weer terug op het voorplein begeeft, bevindt men zich op het zogenaamde kleuterplein, hier zijn diverse zandbakken, buitenkeuken en klimtoestellen. Ook is er een stammenstappad. Achter het hekje (vanwege de kinderopvang) is een klein natuurreservaat met een rioolbuis als tunnel met daarover heen een prachtig renparcours voor de kleuters.

Wie doet onderhoud en beheer op deze plek?
Het beheer en onderhoud wordt gedaan door Paul van Eerd van Buro Buiten Ruimte.

Hoeveel en welke kinderen spelen er?
Er spelen ongeveer 130 kinderen op het schoolplein.

Is het plein voor spelen en/of leren?
De locatie wordt gebruikt om lessen te geven.

Informatie voor bezoekers

 • Openingstijden: Spelen is toegestaan tot zonsondergang.
 • Parkeerplaats: Er kan geparkeerd worden in de buurt, let wel op de gele streep!
 • Toilet: geen toilet aanwezig
 • Leeftijdsgroep: Het schoolplein bestaat zoals al beschreven uit twee onderdelen. Het voorste deel van het plein bestaat uit een plein voornamelijk gericht op de jongere kinderen (4-6) en het plein voor het kinderdagverblijf. Het plein aan de zijkant van de school en aan de achterzijde, is meer gericht op de oudere kinderen (6-12).
 • Doelgroepen: De specifieke doelgroepen van het schoolplein is zijn basisschoolkinderen, kinderen van het kinderdagverblijf maar ook kinderen uit de buurt mogen buiten schooltijd op het plein spelen.
 • Toegang voor minder-validen? gedeeltelijk
 • Is de speellocatie omheind? De speellocatie is geheel omheind.

Achtergrondinformatie

 • Oppervlakte: 0,22ha (2.232m2) (17m2 per kind)
 • Geopend op 2012
 • Groen: Er zijn diverse soorten groen aanwezig. Op het plein voor de oudere kinderen is veel gewerkt met borders met diverse soorten groen. Daarnaast is er veel gewerkt met bomen zodat ruimte gehandhaafd blijft maar toch het plein groen wordt. Om de bomen te beschermen is er een border rondom de stam aangebracht, in die borders staat voornamelijk Carex. In het "Natuurreservaat" achter schoolplein staan veel struiksoorten daarnaast staan er twee markante grove dennen. Op het plein voor de jongere kinderen en het kinderdagverblijf is veel gebruik gemaakt van struikwilg en gewone esdoorn. Bijzonder is de aanwezigheid van Helleborus, deze uit zich zelf opgekomen in de tuin.
 • Ontworpen / aangelegd door: Het ontwerp en aanleg zijn gedaan door Paul van Eerd, Buro Buiten Ruimte.