Basisschool 't Schrijvertje - groene schoolpleinen

Apeldoorn

Contactgegevens

  • Gentiaanstraat 594
  • 7322 CL Apeldoorn
  • Gelderland
  • Regio: Stedendriehoek
  • 055 3601690

Contactpersoon

  • ,

Over deze speelnatuur locatie

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?
Een nieuwe buitenruimte voor 't Schrijvertje
In 2010 kon het plein gerenoveerd gaan worden. Van een traditioneel tegelplein werd het plein omgevormd tot en natuurspeelplek.

Ontwerp
Basis voor het ontwerp waren de wensen van de kinderen: in alle groepen is nagedacht over de vraag: “Wat wil je allemaal kunnen doen als je buiten speelt?”. Dat leverde een lijst op met activiteiten. Hiermee is Karsten Orth van de gemeente Apeldoorn aan het werk gegaan. Aansluitend aan de openbare speelruimte die hij ontwierp rondom het schoolplein, ontwierp hij ook het natuurplein van de school. Beide gebieden lopen in elkaar over. Hiermee is één groot speelgebied ontstaan voor de kinderen van de school, en voor de kinderen uit de buurt. Het ontwerp is in detail verder uitgewerkt door Paul van Eerd (www.burobuitenruimte.nl).

Proces
Alle werkzaamheden zijn in het voorjaar van 2010 uitgevoerd door Paul van Eerd en zijn collega’s. Hierbij werden de kinderen steeds ingeschakeld: tegels uit het plein halen, boomstammen versjouwen, metselen, struiken planten. Van groep 1 tot 8 hielp mee. Zo werd het echt het eigen plein van de kinderen.

Op het schoolterrein zijn een aantal wadi’s gemaakt waar het regenwater van het dak naartoe geleid wordt. Leuk als het een paar dagen regent!

Spelen
Vanaf die tijd hebben kinderen zich niet meer verveeld: iedereen is elke pauze lekker bezig. Er zijn veel plekken om te spelen, te klimmen, te verstoppen, te graven, te rennen, en te zitten. Leerkrachten en ouders die ‘pleinwacht’ hebben, hoeven bijna alleen maar genietend rond te kijken naar spelende kinderen.

Meer informatie is te vinden op www.tschrijvertje.nl.
Wilt u komen kijken? Welkom! Maakt u wel even een afspraak van te voren?

In 2010 is het schoolplein gerenoveerd. Van een traditioneel tegelplein werd het plein omgevormd tot een natuurspeelplek.

Informatie voor bezoekers

  • Toilet:
  • Leeftijdsgroep:

Achtergrondinformatie