Evangelische Basisschool Het SchatRijk - groene schoolpleinen

Zaandijk

Contactgegevens

  • Rooswijkplein 10
  • 1544 VZ Zaandijk
  • Noord-Holland
  • Regio: Noord Holland Noord

Contactpersoon

Over deze speelnatuur locatie

Filmpjes: https://agorastichting-live-72b7b57d88f74fbfaee-e725d8e.divio-media.net/filer_public/ee/61/ee614892-54b6-42ae-90a3-137e7b96cd18/ivn_buitenlesdag_2019_2020_re-edit_zonder_datum.mp4

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?
Veel kinderen komen niet of nauwelijks nog in aanraking met natuur en kunnen niet langer op 'rommellandjes' terecht. Er is vaak bewegingsarmoede en de aantrekkingskracht van computers en tablets zorgt er voor dat veel kinderen binnen blijven en niet meer 'van nature' de vele kanten van buitenspel en spelen ontdekken.
Als school is het onze missie om een zeer aantrekkelijke speelomgeving te realiseren, waar onze kinderen heerlijk kunnen spelen, de natuur kunnen ontdekken en waardering voor die natuur leren te krijgen.
Op die manier dragen wij bij aan burgerschap, sociale vorming, betere leerresultaten en meer plezier.
Kom gerust eens kijken, hoor van onze plannen en laat je inspireren!

Elementen van de buitenruimte
De speelplaats behelst een grote U-vormige ruimte rondom de school. Deels betegeld, deels groen. Sinds drie jaar zit de school op deze locatie en vanaf dat moment wordt de speelplaats stap voor stap veranderd richting een natuurspeelplaats.

Is het plein ook toegankelijk voor kinderen uit de buurt?
Hoewel we ieder kind een heerlijke speelplaats gunnen, zijn we eerlijk gezegd ook wel blij met het feit dat er een groot hek om de speelplaats staat. Na lestijd is de speelplaats afgesloten. Zo blijven alle kwetsbare elementen behoed voor vandalisme.

Wie doet onderhoud en beheer op deze plek?
Het team en ouders van Het SchatRijk.

Hoeveel en welke kinderen spelen er?
Onze school telt nu ongeveer 200 kinderen.

Is het plein voor spelen en/of leren?
Het is nu voornamelijk spelen, maar de bedoeling is, dat de speelplaats ook veel kansen gaat bieden voor educatie. Nu al wordt er in het amfitheater gelezen en biedt de moestuin ook veel gelegenheid voor leren. Maar toch is dat nu nog beperkt.

Informatie voor bezoekers

  • Toilet: toilet alleen toegankelijk tijdens openingstijden
  • Toegang voor minder-validen? ja

Achtergrondinformatie

  • Geopend op Schooldagen, tussen 8.00-15.00 uur.
  • Groen: Vanaf 2013.
  • Ontworpen / aangelegd door: De Twee Heren. De basis is destijds aangelegd door de Twee Heren. Daarna is geregeld op werkzaterdagen door ouders en teamleden aan de speelplaats gewerkt.