Griftsteede - natuurspeelplaatsen/groene speeltuinen

Utrecht

Contactgegevens

 • Stichting Utrecht Natuurlijk
 • Van Swindenstraat 129
 • 3514 XR Utrecht
 • Utrecht
 • Regio: Utrecht
 • Routetip: Betaald Parkeren in de wijk of in de parkeergarage Blauwe Grift

Contactpersoon

 • Rimkje Taylor,

Over deze speelnatuur locatie

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?
Combinatie spelen en lerenEen heel veelzijdig park met een dubieuze geschiedenis...
In het Griftpark, ooit een roemrucht gifterrein dat eind vorige eeuw werd gesaneerd en vervolgens omgetoverd tot een van de leukste en best bezochte stadsparken van Nederland werd sinds eind jaren '90 gewerkt aan de ontwikkeling van de Groenkapel. Dit is een ecologische stenentuin (een beetje a la Le Roy) voor mensen, dieren en planten. Spannende paadjes leiden je langs versteende draken, een zwerfkeienpicknickset, een mozaiekbank, torenhoge vlinderplanten, een wilgenkathedraal en een heus amfitheater. Deze ecofolly is gemaakt met een vaste groep vrijwilligers, waaronder veel kinderen, en vele workshops en teambuilding activiteiten. De Groenkapel vind je aan de Blauwkapelseweg.
Naast of in de nabijheid van dit unieke, spannende en sfeervolle gebiedje liggen:
1. Tijgerbosje 2. Bloementuin 3. Paddenpoel 4. De Bosjes 5. Uitzichtheuvel 6. Bijenstal 7. Griftsteede (Stadsboerderij, Speelhonk, Natuurruimte en bezoekershal) 8. Speeltuin 9. Groenkapel 10. School- en vrijetijdstuinen 11. Natuurkern 12. Grote vijver 13. Rode loper 14. Restaurant Griftpark 15. Hondentrimbaan 16. Jongerenontmoetingsplek 17. Ecomuur 18. Biltse Grift 19. Skatelandschap 20. Evenementenveld 21. Gamebox 22. Torteltuin 23. Hooghiemstraplein 24. 'De Blauwe Grift' (zie plattegrond, grotere schaal: http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=119738 )

Het Tijgerbosje (1), tegen de Bosschahof aangelegen, is een speels en avontuurlijk speelbosje met veel dood hout, een wigwam van levende boompjes, zitplekken en schommels (anders zou het niet echt als speelbos opvallen).Onze bruisende plek in het hart van de stad. Midden in het Griftpark, vind je Griftsteede van stichting Utrecht Natuurlijk. Of je nu jong bent of oud, kom naar Griftsteede om lekker te ontspannen of al spelend te leren. Ontdek onze kinderboerderij met de nieuwsgierige geiten, maar ook met een heuse bijenstal! Beklim het klimfort in de speeltuin. Maak waterpret in het pierenbadje of kom rustig even zitten met je gezicht in de zon.

Je sokken mogen uit!
Achter het hoofdgebouw ligt de stadstuin met een kweekkas, de Groenkapel en het Blotevoetenpad. Loop op blote voeten over het slingerpad door de tuin. Voel de modder tussen jouw tenen en het kriebelen van het frisse gras.

Voel je thuis in de huiskamer
Bewonder het uitzicht op de tuin vanuit onze educatieve huiskamer. En doe zeker een keer mee aan een van de inspirerende natuuractiviteiten.

Bewonder kunst en kleur
Bezoek de centrale hal met prachtige kunstexposities. Op onze activiteitenkalender zie je welke werken er nu hangen. Sta er vooral even stil en bewonder de rijkdom aan kleuren en vormen. Een bezoek aan Griftsteede en deelname aan de activiteiten is gratis, tenzij anders staat aangegeven.

Een bezoek aan Griftsteede en deelname aan de activiteiten is gratis, tenzij anders staat aangegeven.

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur
Maandag gesloten

Wie doet onderhoud en beheer op deze plek?
Wijk en Co en Utrecht Natuurlijk

Deze plek is bijzonder, want: Unieke locatie in centrum van de stad voor ontmoeting.

Informatie voor bezoekers

 • Openingstijden: di t/m zon 10.00 - 17.00
 • Entreekosten: gratis
 • Parkeerplaats: betaald parkeren
 • Horeca: koffie en thee uit automaat
 • Toegang voor minder-validen? ja
 • Is de speellocatie omheind? Ja

Achtergrondinformatie

 • Oppervlakte: 1 ha
 • Ontworpen / aangelegd door: Gemeente Utrecht