Joost van de Vondelschool - groene schoolpleinen

Amersfoort

Contactgegevens

  • Huijgenslaan 41
  • 3818 WB Amersfoort
  • Utrecht
  • Regio: Amersfoort en omgeving
  • 033-4613912

Contactpersoon

  • ,

Over deze speelnatuur locatie

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?
Naast moestuintjes nu ook natuurspelen
De Vondelschool heeft al jaren een prachtige, groene binnentuin waar leerlingen werken in moestuintjes en waar vogels en insecten ruim baan krijgen.

Sinds 2013 is de school bezig ook een deel van het schoolplein om te toveren tot speelnatuurplek. Ouders en leerlingen hebben samen tegels verwijderd. Via de gemeente is een omgehaalde boom (uit de nabije omgeving van de school) in grote brokken en kleine snippers neergelegd in het zand als speelobject. Een hovenier heeft een speelheuvel aangelegd met een tunnel er doorheen. Vervolgens zijn ouders en leerkrachten samen aan de slag gegaan met -tijdelijke- hekjes en beplanting.

Hieronder de Tops en Flops als info en inspiratie voor andere scholen die aan de slag willen met een groen schoolplein:

Tops:
Tijdelijke hekjes om de 'beplantingseilanden' om de begroeiïng de tijd te geven om aan te slaan. Prille beplanting die niet omheind is, wordt in korte tijd door de kinderen 'op natuurlijke wijze gesnoeid'(tot op de grond...).
Los materiaal; we hebben veel losse stammetjes en takken gekregen via de gemeente, groot genoeg om niet mee te kunnen slaan, klein genoeg om mee te slepen en te bouwen. Er wordt eindeloos en heel creatief gespeeld met dit losse materiaal.
Een rand (in dit geval tussen zand en tegels) van liggende en staande boomstammen maakt een prachtige balanceerroute waar alle kinderen dankbaar gebruik van maken.
Van de boom uit de buurt hebben we drie grote stukken van de kroon gekregen, die over elkaar heen liggen, wat een spannende speelplek creëert. (ipv van slechts éen liggende boomstam, wat je op veel speelplekken ziet- dat verveelt snel.)

Flops:
Er blijft water staan in de tunnel (ook al is deze licht schuin aangelegd). >> de tunnel is inmiddels verwijderd; er bleef water in staan en de berg er overheen bleek niet veilig.
We hebben een bewateringsysteem aan laten leggen opdat het groen de zomer zou overleven- maar zoiets is veel te omslachtig voor op een school (niemand weet precies hoe het ding werkt en niemand heeft de eindverantwoordelijkheid voor het apparaat.)
Ook is toen in één moeite door een buitenkraan aangelegd bij de het schuurtje/de zandbak. Dit heeft veel gedoe met zich meegebracht (lekkende kranen etc.) en brengt weinig op (is te klein voor zoveel kleuters...) Misschien toch beter doorsparen voor een waterpomp!
De losse boomstammetjes zijn uiteindelijk ook weggehaald, kinderen gooiden deze over het hek in de tuin van de buren....die niet gecharmeerd waren door deze herhaaldelijke acties....
Alleen toegankelijk voor leerlingen Vondelschool en BSO De Blauwe Krekel

Informatie voor bezoekers

  • Toilet:
  • Leeftijdsgroep:

Achtergrondinformatie