OERRR 's Graveland - natuurspeelplaatsen/groene speeltuinen

's-Graveland

Contactgegevens

 • Natuurmonumenten
 • Noordereinde 54b
 • 1243 JJ 's-Graveland
 • Noord-Holland
 • Regio: Amersfoort en omgeving
 • Routetip: Bushalte 's-Graveland, Natuurmonumenten ligt op 3 minuten loopafstand van de speelnatuurlocatie. Vanaf hier naar Speelnatuur van OERRR Gooi en Vechtstreek: Volg na het verlaten van de bus de weg terug en sla na 30 meter linksaf. Het bezoekerscentrum bevindt zich na 150 meter aan de rechterhand. Ga het bezoekerscentrum in om bij de speelnatuur te komen. Nog geen lid van OERRR? Haal meteen je kaartje bij de balie. (tekst: Natuurmonumenten) Op 13 minuten fietsen ligt station Bussum-Zuid, de snelste fietsroute gaat via landgoed Boekesteyn.

Contactpersoon

Over deze speelnatuur locatie

In ‘s Graveland is een prachtig speelerf en een prachtig speelbos te vinden van OERRR Natuurmonumenten. Het speelerf is zo ingericht dat het open karakter van het landschap zo goed mogelijk behouden blijft doormiddel van het … effect.

Het speelbos is een divers en zelfs in de winter mysterieus bos doormiddel van het gebruik van Hedera. Er is een zéér grote boomhut aanwezig en daarnaast is er een verhaalthema ontwikkeld.

Het verhaal is als volgt; er is een hele tijd terug een grote storm getrokken over ‘s Graveland, het bastion van de Stelling van Amsterdam is toen verwoest door een megaboom die op het bastion is gevallen. De gevolgen zijn nog altijd te zien op locatie.

Speelerf OERRR
Speelerf OERRR en sterrenwacht.
Tribune en podium.
Aanleiding om een hut te bouwen wordt goed benut.
Mysterieus doorkijkje.
Stapstammen
Doorkijkje naar centraal punt OERRR Speelbos
Centraal punt speelbos, vooraan is een klim- & evenwichtselement te zien. In het midden is de zit/vuurkuil goed te zien.
Grote boomhut.
Deel verwoest bastion.
Goed is de boom te zien die het bastion heeft verwoest.
Het bastion.
Stapstenen door bevroren vijver.
Brugje over bevroren vijver.
Uitlaat water speelplek en wilgen.
Waterspeelplaats voor de grotere kinderen en gebouw sterrenwacht met horeca.
Waterspeelplaats voor de kleinere kinderen.

Elementen van de buitenruimte
In de Speelnatuur van OERRR ins ‘s-Graveland kun je onder meer: spelen met water, struinen door de struiken, kruipen op een tak, kriebelbeestjes ontdekken, dammen bouwen, spelen met zand, banjeren door het bos en vogels spotten. Elementen die aanwezig zijn; schommels, tribune met podium, speelaanleidingen om hutten te bouwen, een grote boomhut, diverse waterspeelplekken en een groot bastion.

Op welke manier en hoe vaak wordt de speelplek gebruikt?
Het is mogelijk om kinderfeestjes te organiseren op de locatie.

Wie doet onderhoud en beheer op deze plek?
Het beheer en onderhoud wordt gedaan door Paul van Eerd, Buro Buiten Ruimte.

Informatie voor bezoekers

 • Openingstijden: Speelnatuur van OERRR is geopend tijdens de openingstijden van Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.In november sluit de speelnatuur om 16:30, in december om 16:00. (tekst: natuurmonumenten)
 • Entreekosten: Leden van OERRR mogen gratis spelen, leden van Natuurmonumenten mogen één kind gratis laten spelen, kinderen vanaf 2 jaar betalen 1,50. (Groepen vanaf 5 kinderen moeten aangemeld worden.)
 • Parkeerplaats: Er is een parkeerplaats aanwezig; Parkeerplaats Gooi & Vechtstreek Noordereinde 54, 1243 JJ 's-Graveland (NH). Vanaf hier naar Speelnatuur van OERRR Gooi en Vechtstreek: Verlaat de parkeerplaats bij de vlaggen van Natuurmonumenten en steek het bruggetje over. Ga het bezoekerscentrum in om bij de speelnatuur te komen. Nog geen lid van OERRR? Haal meteen je kaartje bij de balie. (tekst: Natuurmonumenten)
 • Toilet: toilet ook toegankelijk voor minder-validen
 • Horeca: Café-restaurant Brambergen serveert een divers menu zoals ontbijt, diverse gerechten, zoete versnaperingen en gerechten voor kinderen.
 • Leeftijdsgroep: Het speelbos is verdeeld in twee stukken; De speelplaats is voornamelijk voor de allerkleinste (0-4 jaar). Het speelbos is voor de grote kinderen (4-12 jaar).
 • Toegang voor minder-validen? gedeeltelijk
 • Is de speellocatie omheind? Het speelbos is omheind, het speelerf is niet omheind.
 • Ligt de speellocatie in/bij een natuurgebied? Landgoed Boekesteyn

Achtergrondinformatie

 • Oppervlakte: meer dan 0,5ha
 • Groen: Er is voornamelijk speelgroen en beleefgroen aanwezig in de vorm van bloemen, bomen en struiken.
 • Ontworpen / aangelegd door: Het ontwerp en aanleg is gedaan door Paul van Eerd, Buro Buiten Ruimte.