Prins Bernhardschool - groene schoolpleinen

Ermelo

Contactgegevens

 • Wiekslag 25-27
 • 3853 BG Ermelo
 • Gelderland
 • Regio: Noord Veluwe

Contactpersoon

 • Annemieke Mollema, Aly Talsma en Anita Nijeboer,

Over deze speelnatuur locatie

We zijn trots op dat we zo’n mooie beleef- en ontdektuin hebben. Het is een bewuste toegevoegde waarde voor onze lessen.

De Prins Bernhardschool is onder leiding van oud-leerkracht Alies Zaal in 2011 begonnen met een speciale ontdektuin voor kleuters. Vanuit de behoefte aan meer natuurspel in een rijke speelleeromgeving is de tuin samen met ouders, gemeente en diverse andere lokale partijen aangelegd. Vervolgens is de educatieve tuin voor groep 3 t/m 8 gerealiseerd.De Prins Bernhardschool heeft onder leiding van leerkracht Alies Zaal in 2011 een speciale ontdektuin gecreëerd voor kleuters. Vanuit de behoefte aan meer natuurspel in een rijke speelleeromgeving is de tuin samen met ouders, gemeente en diverse andere lokale partijen aangelegd.
De tuin bestaat uit een grasbodem met een heuvel, een hut van wilgen, een wilgentunnel en andere hutachtige constructies van struiken en bomen met daarin boomstammetjes om te zitten. Verder is er een buitenklas gemaakt van boomstammen. Er is een wadi met grote keien erin. Het water komt uit de regenpijp. Er zijn kleine stukjes met wildebloemenmengsel, een moestuin, een zandbak en een regenton met kraantje. Als de kleuters er spelen, wordt er een klankorgel buiten gehangen. Het geheel is omzoomd door een vasteplantenborder met een haag van verschillende soorten struiken. Aan de bomen hangen diverse vogel-, vlinder- en vleermuiskastjes en een bijenhotel, waarvan een aantal gemaakt is door de kinderen zelf, i.s.m. Stichting Materra.
Naast de ontdektuin komt een educatieve tuin (een buitenklas) voor groep 3 t/m 8 met moestuintjes, banken, onderzoekstafels, fruit(bomen), een vijver en een composthoop.

Belevingstuin
Educatieve tuin met moestuintjes.
Openbaar groen
Bordergroen
Bouwmaterialen

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?

Elementen van de buitenruimte
Voor de school is een groene ontdektuin voor de kleuters en er is een educatieve tuin voor groep 3 t/m 8. Achter de school ligt nog een betonnen plein met voetbalveld, tafeltennistafel en speeltoestellen.

Is het plein ook toegankelijk voor kinderen uit de buurt?
Ja, het schoolplein is de hele dag en avond toegankelijk voor iedereen.

Wie doet onderhoud en beheer op deze plek?
De Prins Bernhardschool en de tuinwerkgroep.

Hoeveel en welke kinderen spelen er?
Alle 180 kinderen van school, kinderen van Kleurrijk en kinderen uit de buurt.

Is het plein voor spelen en/of leren?
De schooltuin wordt door zowel de school, de overblijf als de bso veel gebruikt. Vooral tijdens de lessen wereldoriëntatie. Dit stimuleert ook weer het onderzoekend en ontdekkend leren.

Informatie voor bezoekers

 • Leeftijdsgroep: De groene ontdektuin is voornamelijk voor de kleuters en peuters. De educatieve tuin met leerplekjes is voor de oudere kinderen. Er is tevens openbaar groen voor school, dit is oudere kinderen en buurtkinderen.
 • Toegang voor minder-validen? ja

Achtergrondinformatie

 • Oppervlakte: Kleutertuin 500 vierkante meter.Educatieve tuin 200 vierkante meter.Schoolplein 500 vierkante meter.
 • Geopend op 2011
 • Groen: Ontdektuin 2011, educatieve tuin 2013.
 • Ontworpen / aangelegd door: De ontdektuin is met samenwerkingspartners Gemeente Ermelo, Christelijke Hogeschool Ede (CHE) gerealiseerd. De gemeente Ermelo, Stichting Materra, ouders en leerlingen van school en de tuinwerkgroep van de Prins Bernhardschool.