In memoriam Kees Both

In de 20 jaar dat Springzaad bestaat was Kees Both ons fundament. Kees onderhield brede internationale contacten en was een wandelende encyclopedie op het gebied van onderzoek naar ‘leren en leven in het groen’. Als een soort geuzennaam meldde Kees vaak dat hij onderwijzer was. Dat was ook zo, maar zoveel méér dan dat. Na een jeugd bij de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie) deed hij de kweekschool en werd meester op ‘n basisschool. Zijn hart lag bij hands-on onderwijs in de echte wereld. Een gevleugelde uitspraak die hij vaak citeerde was:

‘Vraag het de dingen zelf maar’.

Naast zijn latere baan bij het CPS (Christelijk Pedagogisch Studiecentrum) had Kees een warm hart voor het Jenaplan-onderwijs. Onder meer voor hun tijdschrift ‘Mensenkinderen’ was hij een belangrijke impulsgever en inspirator en heeft hij een indrukwekkend aantal artikelen geschreven, maar ook op symposia en congressen liet hij vaak en indringend van zich horen. Als er in Nederland iets gebeurde rondom natuur, onderwijs en pedagogiek, was Kees erbij betrokken: Oase, de Groene Pedagogen, Springzaad … zonder Kees kón het gewoonweg niet! Toch zal dat voortaan moeten. 
Kees laat warme herinneringen na én een stevig wetenschappelijke basis om mensen en met name kinderen het gevoel en de verwondering mee te geven dat ze verweven zijn met ‘wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit’! 

Kees overleed op 8 september 2021 op 78-jarige leeftijd.