#82 Hans van Dorp – Muziekweide Amsterdamse Bos

,

Groene ontmoetingsplek tussen insectenhotels

Langs de Bosbaan in het Amsterdamse Bos is in mei 2021 een muziekweide gemaakt. 

Voorbijgangers kunnen daar met gevonden of meegenomen stokken gestemde percussie-instrumenten bespelen. De basis is een metallofoon. Deze bestaat uit 25 gestemde zware stalen ‘toetsen’, gemonteerd op robinia stammen, met achter elke toets een corresponderende resonantieholte.

Er omheen staan drie bankjes met percussie- elementen en stammen waarin gaten zijn geboord voor insectenhotels.

Het concept is van Hans van Dorp. Het kon worden uitgevoerd dankzij Hans Nijmeijer en Gemma Web, in opdracht van de Gemeente Amsterdam. 

Lees meer>

Het openingsconcert is gepland op 16 september 2021 om 16.00 uur. Momenteel wordt er aan arrangementen voor vier muzikanten gewerkt. Meestal eindigt het concert, bij dit soort instrumenten, in een finale met het publiek.

De metallofoon is gestemd in twee octaven, chromatisch, van c 4 (midden C op piano) t/m c 6. Omdat de stammen zo’n 80 cm uit elkaar staan, wordt het spelen van Paganini een uitdaging. Je moet dan heel hard kunnen rennen, of goed samenwerken.

Op de bankjes zijn pentatonisch gestemde xylofoons (met houten toetsen) en metallofoons geplaatst. De xylofoons gaan door weersinvloeden onvermijdelijk wat vals klinken, de metallofoons kunnen heel lang op toon blijven. Er zal enig onderhoud nodig zijn aan de ophanging en de resonantieholtes. Die eens in de paar jaar nakijken, schoonmaken en eventueel dempingsrubbers vervangen moet voldoende zijn. De verwachte levensduur van de metallofoons is 30 jaar.

De eerste metallofoon van dit type is gebouwd in mei 2011 in het Diemerbos, op initiatief van en in samenwerking met de helaas vorig jaar veel te vroeg gestorven Huub van der Laan. 

Hans Nijmeijer en Gemma Web zagen de bast en het spinthout weg waar de toetsen komen.

Voor locatie, zie hier

Tekst en foto’s: Hans van Dorp