#89 Column: Middenin het niets is een wonder.

Van jongs af aan hield mijn moeder mij voor dat het mijn geboorterecht is zelf te bepalen waarin ik geloof oftewel  waarin ik mijn vertrouwen stel. Een antwoord hierop vinden is echter nog niet zo eenvoudig in alle verwarring van het afgelopen jaar. Hoe kunnen wij met al het duister om ons heen een hoopvol en blij hart houden?

De sterren en de zon zijn van oudsher altijd een natuurlijk kompas geweest waarop volkeren zich onderweg oriënteerden. Zo ook de “Wijzen uit het Oosten” uit het kerstverhaal. Wat bezielden deze mannen om mijlenver op pad te gaan op zoek naar de plek die zij in de constellatie van de sterren gespot hadden? Nee het was zeker geen nepnieuws of complottheorie waar zij achteraan jaagden, het was voor hen een waarneming zo reëel als hun eigen handen en voeten.   

Stel je eens voor dat “ de wijzen van nu”, onze wetenschappers met een vergelijkbare overtuiging op pad zouden gaan. Op zoek naar iets groots, iets wat de wetenschap belooft te overtreffen. Maar waarom ook eigenlijk niet, immers wie zijn wij om te denken dat wij alles weten? Waarom onze realiteit niet verrijken met verwondering? 

Is de werkelijke betekenis van het woord vernieuwing niet dat er “iets nieuws” bijkomt, iets wat nog niet bestaat, wat wij nog niet kennen en wat er nog niet is?  Was het niet juist daarom dat de wijzen uit het Oosten achter de ster aangingen en er een lange onzekere reis voor over hadden?  Zij herkenden immers de signalen, stelden hun vertrouwen erin en vonden waar zij naar op zoek waren.  

Middenin het niets Is een wonder.

Gehoord levend woord, 

dat is Gij.

Groot tuimelraam,

genoeg licht.

ik zie met gemak. 

Mensenkind waar ben je? 

Dan drapeert fluweelblauwe avondlucht zich om een ster

Weeft zich tot een doek… voor jou! 

Dus maak je klaar, verwacht ook jouw ster in 2023 en ga er achteraan.   

Tekst: Jeanette van der Meulen