Het Buitenhuis (kinderdagverblijf) - groene kinderopvang/BSO

Schalkhaar

Contactgegevens

  • Frieswijkerweg 6
  • 7433 RB Schalkhaar
  • Overijssel
  • Regio: Stedendriehoek

Contactpersoon

  • Korine Laarhoven, Frank van Wijk, beheerder

Over deze speelnatuur locatie

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?
Ons eerste kinderdagverblijf was midden in het dorp, wel met een flinke tuin, maar voor ons idee toch wat klein. We wilden veel meer ruimte voor de kinderen en veel meer divers groen. Korine heeft een opleiding permacultuur gedaan waar we wel wat mee konden doen en wat een beetje richting gaf, want hoe maak je van een groene woestijn (gras) een spannende mooie en leuke omgeving waar we bovendien ook zelf wonen? Via de provincie hebben we subsidie kunnen krijgen voor het aanleggen van een poel. Dat was wel een beleving: ineens zijn grote graafmachines voor je aan het werk, waar je eerder hooguit een schep nodig had. Wonen en werken in het buitengebied is voor ons iets heerlijks en voor de kinderen ook. Wij hebben iedere dag vakantie, al is het hard werken om alles te onderhouden en verder vorm te geven.Voor onze eigen kinderen wilden we eigenlijk altijd al een weiland huren ofzo. Voor de een om een pony kwijt te kunnen en voor de ander om grotten en hutten te kunnen maken en te kunnen dromen en fantaseren. Er was alleen nergens zo´n stukje woeste grond, behalve toen er ergens gebouwd werd. Elke dag na school gingen ze er heen, naar `de bergjes´ (een paar hopen zand en wat plassen water). Ze kwamen regelmatig op hun doorweekte sokken weer terug, want schoenen bleken lastig daar. Wat ze hadden gedaan? Gewoon. Of het leuk was? Ja, er was een zwaan, hij zwom heel langzaam.Een kinderdagverblijf met een groen hart! O.a. buitenbedjes, een kikkerpoel, moestuin, wilgenbosje en een hoop bos in de directe omgeving, waar elke dag een wandeling door wordt gemaakt met de kinderen.
Open van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur.

Elementen van de buitenruimte
Er is ruim een hectare eigen grond met een boomgaard, een speelweide, een wild landje waar wilgen en moerasgras groeien, een geitenwei, een pony wei, een grote poel vol beestjes, een moestuin en `eetbare´ singels, met o.a.hazelaars, kastanjes en diverse bessen. De meeste bodembedekking is gras.

Is het plein ook toegankelijk voor kinderen uit de buurt?
Nee

Op welke manier en hoe vaak wordt de speelplek gebruikt?
We zijn bijna altijd buiten te vinden, tenzij het te koud of te heet is, maar ook dan komen we altijd wel even buiten en zoeken beschutting en/of verkoeling op. Buiten zijn geeft de kinderen en ons veel: buiten is er haast nooit gedoe.

Wie doet onderhoud en beheer op deze plek?
De eigenaren

Deze plek is bijzonder, want: Het allerleukst vinden wij de geitjes, die hebben we wild en woest gekocht en helemaal tam gekregen. De kinderen vonden ze eerst best eng, maar nu spelen de geitjes gewoon samen met de kinderen in de wei. Truitje is de kleinste en de rustigste, en woetse Wanja, tja, die is niet echt rustig maar niet meer woest en heel lief. Zij rent graag met de grote kinderen mee en springt overal bovenop en weer vanaf.

Informatie voor bezoekers

  • Doelgroepen: Kinderen die naar het Buitenhuis komen spelen graag buiten. Als er sprake is van een beperking van een kind overleggen we met de ouders of plaatsing mogelijk is.
  • Toegang voor minder-validen? ja

Achtergrondinformatie

  • Oppervlakte: ca 1,2 ha
  • Ontworpen / aangelegd door: De eigenaren