Jenaplan basisschool De Verrekijker - groene schoolpleinen

Julianadorp

Contactgegevens

  • Vogelzand 4104
  • 1788 MJ Julianadorp
  • Noord-Holland
  • Regio: Noord Holland Noord

Contactpersoon

Over deze speelnatuur locatie

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?
Bekijk 1e fotoalbum
De eerste 10-15 jaar was er sprake van meer biotopen op het terrein: 2 vijvers, een moeraszone met knuppelpad, een hoek met varens, een duinhoek, een moestuin. De moestuin staat sinds kort weer hoog op het verlanglijstje...

Elementen van de buitenruimte
Rondom een veelhoekig gebouw met honingraatvormige lokalen, ligt vooral een enigszins reliëfrijke bosstrook met een grote open speelruimte voor de grotere kinderen en een kleiner, afgeschermd gedeelte voor de peuters.

Is het plein ook toegankelijk voor kinderen uit de buurt?
Officieel niet, maar de schoolleiding gedoogt het spel van buurtkinderen - ook hangjongeren - zolang zij maar niets vernielen. Een goed contact met de wijkagente, de wijkconciërge en enkele camera's zorgen voor een aanvaardbaar niveau van vandalisme en vernielingen.

Wie doet onderhoud en beheer op deze plek?
Lange tijd door een tuingroep, sinds enkele jaren door Vrijwillig Landschapsbeheer Den Helder

Deze plek is bijzonder, want: Het groene schoolplein is er in zijn huidige hoedanigheid al sinds 'de vorige eeuw' en werd al in 1980 bewust heel gevarieerd, bosrijk aangelegd. Het beheer gebeurt door natuurbeheerders van Vrijwillig Landschapsbeheer. De schoolleiding benadrukt trots te zijn op het feit dat de kinderen, ouders, leerkrachten en buurtbewoners samen toch in al die jaren zo'n kwetsbaar en onbeschermd stukje bos hebben weten groen en aantrekkelijk te houden.

Hoeveel en welke kinderen spelen er?
125, groep 1 t/m 8

Is het plein voor spelen en/of leren?
Het terrein is vooral een groot, spannend speelterrein. Maar de school zelf bevordert ook natuurlessen in de buitenruimte.

Informatie voor bezoekers

  • Toegang voor minder-validen? ja

Achtergrondinformatie

  • Oppervlakte: Heel moeilijk te schatten, te meten; gezien de geringe bodemerosie, de weelderige groei op het plein en de vele, vele speelpaadjes toch een royaal bemeten plein.
  • Geopend op 1980
  • Groen: In dezelfde tijd
  • Ontworpen / aangelegd door: Het groene schoolplein werd ontworpen door twee medewerkers van het vml. Lescentrum De Groene Poolster n.a.v. een wenslijst met biotopen en educatieve doelen van het onderwijsteam. Dezelfde medewerkers, samen met een groep van 25 enthousiaste vrijwilligers waaronder het complete team.