Kindcentrum De Spreng - groene schoolpleinen

Hoevelaken

Contactgegevens

 • Van Dedemlaan 4
 • 3871 TD Hoevelaken
 • Gelderland
 • Regio: Noord Veluwe
 • Routetip: Bushalte Koninginneweg is op ongeveer 2 minuten lopen. Station Hoevelaken ligt op ongeveer 5 minuten fietsen.

Contactpersoon

 • Arianne Esser,

Over deze speelnatuur locatie

De wens om het schoolplein te veranderen was er al heel lang. De echte aanleiding is gekomen in op het moment dat de basisschool zich ging verbreden naar een integraal kindcentrum. Het idee hierachter is om de kinderen een breed leerperspectief te bieden conform het begrip ‘rijke leeromgeving’. Aangezien een tegelplein dat niet in zich heeft, werd gezocht naar alternatieven en is het groen plein omarmd.

Klim- & evenwichtselement.
Klim- & evenwichtselement.
Tunnel en kunstmatige heuvel.
Waterelement.
Insectenhotel in verval.
Hergebruikt speelelement.
Modderkeuken
Peuterweitje, zandbak en zitplekjes.
Zandbak
Zitelementen
Stenen plein
Wilgendraak
Tribune/buitenklas
“Kinderosie”
Multifunctioneel balveldje

Elementen van de buitenruimte
Het schoolplein bestaat uit meerdere elementen met elk een eigen karakter. Voor de school zie je een 'groene' speelheuvel en een speelweide met klimparcours. De speelheuvel sluit aan op de speelbosjes. Op de speelheuvel staat een waterpomp met een beekloop. Onder de heuvel een betonnen duiker. Diverse boomstammen houden de heuvel in vorm en zijn zo uitgevoerd dat hier creatief mee gespeeld kan worden. Het klimparcours bestaat uit palen, boomstammen, touwen, platforms en klimwanden. Ook zijn in deze hoek een bestaand klimrek met zandval erbij geplaatst. Achter de school is er een moestuin, een amfitheater met heuveltje, een balveld en een wilgentunnel. De moestuin bestaat voornamelijk uit vaste planten zoals bessen, frambozen, aardbeien e.d. De moestuin wordt deels omsloten door een wilgentunnel. Het amfitheater is opgebouwd met hergebruikte tegels, bedoeld voor buitenles en speelplek. Het amfitheater biedt plaats aan 50 kinderen en bestaat uit twee ringen. Het multifunctionele balveld is aangelegd met tegels en omsloten door palenwanden en Engels Hekwerk. Het balveld is geschikt voor voetbal, volleybal, hockey, korfbal, basketbal en eventueel als ijsbaan. De groene borders langs de school zijn gemaakt van een combinatie van boomstammen en tegelmuurtjes. Het groen in de border geeft een natuurlijke uitstraling.

Is het plein ook toegankelijk voor kinderen uit de buurt?
Het schoolplein is open tot 18.00 uur. Er is geen buurtwacht ingesteld. Gedurende de openstelling van de school is het plein toegankelijk.

Wie doet onderhoud en beheer op deze plek?
De school

Hoeveel en welke kinderen spelen er?
Met name de kinderen van de school spelen op het plein. Dat zijn 160 kinderen. De aantrekkingskracht voor kinderen uit de buurt is groot. Veel kinderen spelen ook in de weekenden en de vakanties op het plein.

Is het plein voor spelen en/of leren?
Het plein wordt door alle onderdelen van het kindcentrum gebruikt; de kleuter- en peuteropvang, de BSO en de pauzes van de basisschool. Het lesprogramma gericht op het groene plein is nog niet zover. Wel staat incidenteel de 'buitenklas' op het programma. Doelstelling is de combinatie van spelen en leren te combineren op het plein.

Informatie voor bezoekers

 • Toegang voor minder-validen? ja

Achtergrondinformatie

 • Oppervlakte: totaal oppervalk van het plein is 3500m2
 • Geopend op Opening van de eerste fase was op 30 juni 2016
 • Groen: Er is speelgroen aanwezig op het voorplein. Op het achterplein is een wilgendraak aanwezig. Een deel van het groen heeft te lijden onder kinderosie, de enige soorten die het overleven zijn rozen.
 • Ontworpen / aangelegd door: Juffie in 't groen (Marjan Deurloo) Ouders en diverse profs onder begeleiding van Juffie in 't groen