't Anker - groene schoolpleinen

Amersfoort

Contactgegevens

  • Dollardstraat 123
  • 3812 EV Amersfoort
  • Utrecht
  • Regio: Amersfoort en omgeving
  • 033-4652233

Contactpersoon

  • ,

Over deze speelnatuur locatie

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?
Groene speeloase: een voorbeeldplein!
't Anker heeft twee locaties:
-'t Kleine Anker: een peuter- en kleuterschool met eigen doe- en ontdektuin
-'t Anker: een school voor kinderen vanaf groep drie met een natuurlijk schoolplein ingericht voor grotere kinderen

In 2008 is een groep ouders en leerkrachten begonnen met de aanleg van de tuinen (ontworpen door Buitenkans). In 2011 is de tuin van 't Kleine Anker anders ingericht.

De tuin staat geheel in het teken van natuur en educatie. De leerlingen kunnen er op allerlei manieren hun fantasie in kwijt en maken spelenderwijs kennis met planten en dieren. Behalve een moestuin waar kinderen zelf groenten kweken zijn er een vlindertuin en een waterplaats, een hoefbladtunnel, wilgentenen hutten, een klein openluchttheater en een vuurplaats met mozaïek.

2013 De twee prachtige natuurspeelpleinen zijn inmiddels samen een landelijk pareltje geworden. Een dergelijke groene oase zie je zelden bij een school.
De keuze voor een groen en avontuurlijk schoolplein is heel bewust gemaakt. Kinderen op een natuurlijke manier laten spelen, vraagt soms een andere aanpak dan een betegeld plein.
De tuinen liggen bijvoorbeeld helemaal om de gebouwen heen, waardoor de kinderen niet altijd in het zicht zijn. Docenten lopen daarom tussendoor rond om polshoogte te nemen.
Eén van de kleuterjuffen vertelt hoe ze niet elke dag de fietsjes uit de schuur haalt, zodat de kinderen ook leren te spelen met 'wat er is'. Als er met water en zand wordt gespeeld, neemt elk kind een rol op zich: sommigen zijn gravers en anderen zijn waterdragers....
Verder is het onderhoud een punt van aandacht: bij de aanleg is het makkelijk om een groep ouders te mobiliseren. Voor het onderhoud is dat lastiger. Het is dus goed om als school iemand in de hand te nemen die de grote lijn van het onderhoud op zich neemt.

Informatie voor bezoekers

  • Toilet:
  • Leeftijdsgroep:

Achtergrondinformatie