De Groene Belevenis / Struintuin - natuurspeelplaatsen/groene speeltuinen

Leusden

Contactgegevens

  • Hamersveldseweg 107
  • 3833 GM Leusden
  • Utrecht
  • Regio: Amersfoort en omgeving
  • 033-3034940

Contactpersoon

  • ,

Over deze speelnatuur locatie

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?
Weids en weelderig
De Struintuin is in 2008-2009 aangelegd als natuureducatietuin bedoeld voor basisscholen en BSO's uit de gemeente Leusden. De 4100 m2 grote tuin is ontworpen door Buitenkans.
In 2013 is er een schuilhut bij de tuin gebouwd; een binnenruimte voorzien van toilet en keukentje, voor als de weersomstandigheden wisselvallig zijn.
De tuin is een indrukwekkend voorbeeld van hoe speelelementen en weelderige natuurlijke begroeiing in samenspel een paradijsje kunnen vormen.

Het pad vanaf het CNME naar de tuin leidt langs een klein kasje, waar ingredienten voor pizza worden verbouwd. Daarna volgen talloze bessenstruiken en verschillende inheemse plant- en bloemsoorten. Als je de tuin in loopt, zie je gelijk de vleermuizenburcht, die eveneens een heuvel vormt om op te klimmen / zitten, met uitzicht op een groot deel van de tuin. Een grote boomstam vormt een brug naar een andere heuvel, er overheen of er onderdoor: allebei even spannend!

Het landelijke gebied kenmerkt zich door een veelvoud aan water; in de tuin ligt dan ook een prachtige natuurlijke vijver en er is een grote vlonder waarop groepen bij de sloot kunnen zitten. Verder kunnen kinderen actief aan de slag met een waterpomp, waar losse bamboescheuten bij liggen om bouwsels mee te maken om het stromende water doorheen te leiden.

Achter het restant van een gebouw, wat een spannend ruïne-effect geeft, ligt een weelderig begroeide stapelstenentuin met wat los puin erbij. Als je door een wilgentunnel gaat kom je achterin de tuin bij een huttenbouwplek op een heuveltje, waar lekker veel los materiaal ligt om mee te bouwen en te slepen.

Verder is er veel aandacht voor dieren in de vorm van bijvoorbeeld een broeihoop voor ringslangen en een bak met schors en schepjes waarin kinderen op wormenjacht kunnen gaan.
Zeker ook het vermelden waard is het ooievaarsnest, waar op het moment dat de foto's gemaakt zijn, een ooivaar met een jong op het nest uitkijkt over de weilanden en de tuin.
De Struintuin hoort bij De Groene Belevenis en kent beperkte openingstijden. Deze zijn te vinden op: http://www.degroenebelevenis.nl/page/3960/spelen-in-de-struintuin.html
Ook worden er rondom de Struintuin activiteiten georganiseerd voor verschillende leeftijdsgroepen. (zie website)

Informatie voor bezoekers

  • Toilet:
  • Leeftijdsgroep:

Achtergrondinformatie