Vrije School Valentijn - groene schoolpleinen

Harderwijk

Contactgegevens

  • Vliepad 1
  • 3844 EL Harderwijk
  • Gelderland
  • Regio: Noord Veluwe

Contactpersoon

  • Marjan Deurloo,

Over deze speelnatuur locatie

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?
Foto-album
In 2006 kwamen de eerste gedachten op om het saaie plein om te toveren tot een groen speel- en leerlandschap. In 2007 konden we eindelijk ideeën verzamelen bij buurt, ouders, leerkrachten en kinderen. Het plein is openbaar. Dat betekent dat we in het ontwerp ook rekening hielden met kinderen uit de buurt die er na schooltijd spelen. Samen met ouders, leerkrachten en kinderen is in 2,5 jaar tijd vergroend, onder begeleiding van Marjan Deurloo van `Juffie in ´t groen´ en Paul van Eerd van `Buro Buitenruimte´. De burgemeester van Harderwijk opende samen met de kinderen het schoolplein op 17 juni 2010. Maar een groen speelplein is natuurlijk nooit `af´. Het zal zich verder blijven ontwikkelen.
Voor de tuinbouw gaan klas 5 en 6 al jaren naar een volkstuinencomplex in de buurt, waar de school een stukje grond huurt. Ook heeft onze school al meer dan 15 jaar een groene patio waar de kleuters heerlijk spelen. Deze wordt onderhouden door de kleuterouders.

In 2006 kwamen de eerste gedachten op om ook het grote, saaie tegelplein om te toveren tot een groen speel- en leerlandschap. In 2007 konden we eindelijk ideeën verzamelen bij buurt, ouders, leerkrachten en kinderen. Het plein is openbaar. Dat betekent dat we in het ontwerp ook rekening houden met de kinderen uit de buurt die er na schooltijd spelen. En nu zijn we in de laatste fase beland. De burgemeester van Harderwijk opent samen met de kinderen het schoolplein op 17 juni 2010. Maar een groen speelplein is natuurlijk nooit ‘af’. Onze visie is dat het zich in de loop van de jaren verder ontwikkelt.

Gebruikmakend van de bestaande elementen is een groen plein gemaakt met prachtige borders vol heerlijke planten, groen gras om te rollenbollen of te zonnen, verscheidene zitjes, waaronder een creatieve bank gemaakt met klas 3, een ‘Pauli-bank’, en een ‘tuinsetje’ van grillige wortelbanken. Maar ook is een balveld niet vergeten. Er is een groot amfitheater tegen een heuvel aangebouwd, waar de hele school kan zitten voor voorstellingen en bijeenkomsten. Er zijn mooie schilderingen gemaakt, er is een verstop- annex vogelbosje, een wadi in een prachtig heuvellandschap vol met stenen, boomstammen en stapstammen. Bij de kleuters voor het raam zijn twee extra kruidentuintjes aangelegd. En dit alles omringd door groen.
In twee jaar veranderden zo’n honderd ouders samen met een aantal leerkrachten en de kinderen het schoolplein in een avontuurlijke en natuurlijke speelplek. Dit deden ze onder begeleiding van Marjan Deurloo van ‘Juffie in ’t groen’ en Paul van Eerd van ‘Buro Buitenruimte’

Als u ons mooie plein onder schooltijd wilt bezoeken, dan graag een afspraak maken.

Elementen van de buitenruimte
De school heeft al sinds jaar en dag een groene patio waar de kleuters en peuters heerlijk spelen. Tussen 2008 en 2010 is het grote plein vergroend met prachtige borders vol heerlijke planten, groen gras om te rollenbollen of te zonnen, verscheidene zitjes, waaronder een creatieve bank gemaakt met klas 3, een `Pauli-bank´, en een `tuinsetje´ van grillige wortelbanken. Maar ook is een balveld niet vergeten. Er is een groot amfitheater tegen een heuvel aangebouwd, waar de hele school kan zitten voor voorstellingen en bijeenkomsten. Er zijn mooie schilderingen gemaakt, er is een verstop- annex vogelbosje, een wadi (met pomp) in een prachtig heuvellandschap vol met stenen, boomstammen en stapstammen. Bij de kleuters voor het raam zijn twee extra kruidentuintjes aangelegd. En dit alles omringd door groen.

Is het plein ook toegankelijk voor kinderen uit de buurt?
Ja, het is een openbaar schoolplein.

Wie doet onderhoud en beheer op deze plek?
ouders olv Juffie in 't groen

Deze plek is bijzonder, want: het is een groene, avontuurlijke oase in een nogal versteende buurt. Het is het eerste groene schoolplein op de Noord-Veluwe en heeft als voorbeeld gediend voor vele andere. Je kunt nu ook goed zien hoe een groen schoolplein kan evolueren na zoveel jaren.

Hoeveel en welke kinderen spelen er?
Er spelen onder schooltijd ongeveer 150 kinderen op het schoolplein. In de kleuter- en peutertuin spelen ongeveer 70 kinderen (om de beurt).

Is het plein voor spelen en/of leren?
De Vrije School heeft als visie om de buitenruimte actief te gebruiken bij de lessen. Alle klassen gaan geregeld naar buiten voor verschillende soorten lessen, zoals rekenen, taal, gym, plantkunde, dierkunde, enz.

Informatie voor bezoekers

  • Toegang voor minder-validen? ja

Achtergrondinformatie

  • Oppervlakte: 2000 m2
  • Geopend op 17 juni 2010
  • Groen: 2008-2010
  • Ontworpen / aangelegd door: Juffie in 't groen ouders, leerkrachten, kinderen olv Marjan Deurloo van `Juffie in ´t groen´ en Paul van Eerd van `Buro Buitenruimte´.